Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Även vi har börjat brygga vår egen öl! Vi kommer efter hand presentera här vad vi kommit fram till, hur vi gör, och lite senare även några recept.

Men det tar längre tid att utveckla sina recept på öl än på mat. Ölbryggning med lagring är nämligen en proccess som tar 4 - 12 veckor.

Vid bryggning behöver man mäta och väga

Att brygga är även att skriva och följa recept. Då får man mäta och väga på många sätt.

Calle kontrollerar maltkrossning
Calle kontrollerar maltkrossning

Sista lördagen i januari infaller den stora hembryggardagen. Tanken med denna dag är att öka intresset för hembryggning och introducera nya utövare av denna hobby. Därför bjöd vi in Calle Rolander att delta i denna dags bryggning.

Svara Sara - vå prisbelönta Schwarzbier
Svara Sara - vå prisbelönta Schwarzbier

Det är dags att sammanfatta årets bryggningar, och erfarenheter från dessa. Och lite funderingar hur vi ska förfina och utveckla vår bryggning.

Vår schwarzbier framför diplomet
Vår schwarzbier framför diplomet

På sällskapet Maltes hembrygdsfestival ställde vi upp med en schwarzbier kallad Svarta Sara. Ölet fick ett hedrande tredje pris i domaretävlingen, och vi fick många frågor om bryggningen. Här försöker vi förklara hur vi gjorde.

Ostsee Pils på terassen
Ostsee Pils på terassen

Nordtysk lager, framför allt Veltins hör till Bulls absoluta favoriter när det kommer till öl. Nu lyckas vårt eget lilla bryggeri framställa en klon som verkligen tål att jämföras med denna. Vi kallar detta öl för Ostsee Pils.

Packar bilen inför ölprovning
Packar bilen inför ölprovning

I år tog vi mod till oss och ställde ut två av våra favoritöl för provning. Vi fick väldig positiv respons och ett av ölen blev prisbelönt. Det var riktigt kul att delta, och vi kommer säkert ställa upp i fler hembrygdsträffar framöver. Hur vi bryggde ölet Svarta Sara, beskrivs i en separat artikel.

Bullobratts schwartsbier
Bullobratts schwartsbier

Till den första bryggningen år 2019  bestämmer vi oss för att brygga en schwartzbier. En lite ovanligare öltyp kanske, men vi känner för lite omväxling. Denna öl är mörk som en stout, typ Guiness, men fortfarande en lageröl. Låter spännande, eller hur?

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Vår variant  av det klassiska smöret eller såsen, det finns olika åsikter hurvida orginalet är ett smör eller en sås. Vi gör det lite förenklat med färre ingredienser och som ett kryddsmör. Helt underbart gott till grillat kött. 

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen i kvällsolen en sensommardag, blir det ju ännu bättre.

Återigen ett recept på fläskfile, men faktum är att fläskfile är ett mycket prisvärt kött när man köper det på Lidl. Här rullar man in filen i lufttorkad italiensk skinka. Detta recept hittade vi första gången i en reklambroschyr från ZETA. Tack, Fernando di Luca. Vi har inte ändrat särskilt mycket i orginalet, det är bra som det är.

När Bull ska bestämma sig för en efterrätt till en släktmiddag kommer han att tänka på chokladpuddingen han fick hos sin mormor på 60-talet. Då duger det inte med något pulver som ska röras ut i kall mjölk. Puddingen ska gå att stjälpa upp och serveras på fat, den ska ha en god, fin smak av choklad och bra konsistens. Så Bull inser att han måste tillreda puddingen från grunden. Efter lite letande i kokböcker och inköp av råvaror sätter han igång. Resultatet blev riktigt bra, nu vill Bratt ha chokladpudding nästan varje dag!

 

Ett enkelt sätt att göra tre olika sillinläggningar, först gör man en grundinläggning. Därefter delar man upp sillen i tre delar, som får olika smaksättningar. Receptet räcker till ett julbord för 8 – 12 personer.

En rejäl lyxig och mättande sallad med rökt ål som passar utmärkt som en lunch rätt. Rökt ål är en passion hos Bull som han inte delar med Bratt

Go to top