Till den första bryggningen år 2019  bestämmer vi oss för att brygga en schwartzbier. En lite ovanligare öltyp kanske, men vi känner för lite omväxling. Denna öl är mörk som en stout, typ Guiness, men fortfarande en lageröl. Låter spännande, eller hur?

Schwatrzbier 1

Svart, men klar vört. Vi fick ett OG på cirka  1,049. Alldeles lagom!

Vatten

Vi har ganska hårt vatten på vår ort, då kommunens vattentäckt kommer från grundvatten. Vi utgår därför från RO-vatten vid lagerbryggning, och tillsätter olika salter beroende på ölstil. I detta fall utgick vi från Braukaisers rekommendationer för nordysk pilsener. För att få PH på plats tillsattes 3 ml mjölksyra. Vi tillsätter även 1 gr Kaliumdisulfit (E224) för att minska oxidationen under bryggningen.

  • Water Prep
    AmtNameType#%/IBU
    20,00 l Ostsee Pils water Water 1 -
    2,59 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
    2,06 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
    1,65 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -

Maltnota

Det blev lite av rensning i vårt maltförråd. Sista halvkilot av pilsnermalten fick ersättas av Marisotter pale ale malt.

En bryggdag 3

Krossning görs med en spaltbredd på 1,4 mm i en MonsterMill-2. Vi har kommit fram till att 1,4 mm spalt blir lagom, braumeister rekommenderar 1,6. Men då blir det dåligt krossat. MM har 1,2 som standard, vilket fungerade utmärkt vid mäskning i vår MLT. Då gick vi gärna ned till 1,1 mm. Men nu i bryggverket, blir det lätt fontäner i maltbädden vid så fin krossning. 

Mash Ingredients
AmtNameType#%/IBU
4,00 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 5 84,2 %
0,25 kg Caraaroma (256,1 EBC) Grain 6 5,3 %
0,25 kg Carafa I (663,9 EBC) Grain 7 5,3 %
0,25 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 8 5,3 %

Humle

I den tysk öl blir det alltid bra med Hallertauer Mittelfrueh. Alfasyran är låg i denna humle, så det går åt en 100 grams påse till en 20 liters batch. Fördelen är det blir inga överbliven humle i öppnade påsar, som lätt blir gammal och trist.

Nu är detta en öltyp med ganska låg beska, runt 25 IBU. Det är smakerna från malten som ska dominera.

Boil Ingredients
AmtNameType#%/IBU
34,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 9 15,4 IBUs
30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 15,0 min Hop 10 6,8 IBUs
26,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 5,0 min Hop 11 2,4 IBUs

Mäskningsschema

Eftersom vi kör med Braumeister numera, kan man knappt låta bli att stegmäska. Detta mäskschema kör vi alltid med för ljusa lageröl. Men om det blir så väldigt mycket bättre än en kombirast, är nog lite tveksamt.

Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
add malt pipe Add 30,88 l of water and heat to 45,0 C over 20 min 45,0 C 0 min
Beta-amalyse Heat to 63,0 C over 4 min 63,0 C 25 min
Beta-amalyse 2 Heat to 67,0 C over 4 min 67,0 C 25 min
Alfa-amalyse Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 30 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 10 min

Jäsning

Jäskylen var ledig. så här jäser vi vår svartöl. Termostaten är satt på 12 grader. Jästen vi hade hemma är Saflager/Fermentis  W34/70. Det är faktiskt en riktigt bra jäst, Alla ni som misstror torrjäst bör prova denna, innan ni säger för mycket.

En bryggdag 43

Nu ska bryggden jäsa och sedan lagras. Artiklen kommer uppdateras om några veckor, då vi har provsmakat den färdiga ölen.

Det blev en riktigt lyckad öl! En svart lageröl med lite toner av mörk chocklad och espresso.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

onsdag, 08 mars 2023 12:24

En god gryträtt som är inspirerad av OssoBuco.

onsdag, 08 februari 2023 13:45

Att röka sin lax själv är ganska enkelt om man har en lämplig grill. Utmaningen är att hålla rätt temperatur i grillen under hela processen.

måndag, 31 oktober 2022 13:43

En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka