På så gott som alla enklare matställen i Tyskland kan man beställa Zigeuner schnitzel. Köttbiten är en vanlig skinkschnitzel, det speciella är just såsen, även kallad "sauce picante". Detta är Bulls personliga tolkning hur denna ska tillagas, de flesta recept föreskriver socker och ättika, men mindre mängd grönsaker. Bull brukar servera oftast såsen till grillad fläskytterfilé och potatiskaka, men det händer att han även gör Zigeuner schnitzel.

Detta är en högst personlig tolkning av denna sås. Vi tycker att den är riktigt god. Men den aviker ganska mycket mot orginalet.

 

Och namnet på såsen är just bara ett namn. Det ligger absolut inga underliggande, nedlåtande värderingar bakom detta namn. Men rätten heter vad den heter, eller åtminstonde hette då vi tog oss till den. Kanske man har ändrat namn på rätten i Tyskland numera. Den kända chokladbollen hade ju som bekant ett annat namn vid den tiden Bull började äta snabbmat i Tyskland.

Recept

Detta recept blir lagom för 2 till 3 personer.

1 grovt hackad gul lök
1 halv strimlad röd paprika
1 dl frysta majskorn
1 tunt skivad vitlöksklyfta
1 finhackad piri-piri, eller någon annan liknande chili
3-4 skivade färska champinjoner
1 msk tomatpuré
1 msk Bong kalvfond
1 tsk kinesisk soja
1 msk olivolja
2,5 dl vatten
Salt
nymalen svartpeppar
Maizena redning

Gör så här på ett ungefär

Börja med att glansa löken i oljan i tjockbottnad kastrull. Löken ska bli mjuk och lite lätt genomskinlig, men den ska inte brynas. Peppra. Tillsätt vilök, paprika och svamp. Låt dessa fräsa så de mjuknar lite lätt. Precis som med löken, dessa ingredienser ska inte heller brynas. Häll i majskorn och piri-piri. Tillsätt tomatpuren. Häll på vatten, fond och soja. Låt koka upp. Låt såsen sjuda några minuter, red därefter av med maizena.

Både Bull och Bratt gillar när det hettar till lite i maten. Piri-piri i denna typ av sås är deras egen idé. Orginalreceptet är som sagt betydligt tamare.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka