Att laga glutenfri mat är väldigt enkelt. Det som krävs är att man tänker om lite grann, välj helt enkelt bort bröd, pajer och pasta. I många fall innebär det glutenfria köket godare mat, för sås som smakar mjöl och köttbullar med bismak av gammalt bröd gör ju ingen glad.

Nu är där tyvärr vissa saker som behöver gluten för att bli bra, de glutenfria ersättningsprodukterna blir inte alltid så goda. En av dessa är pasta, en annan är bröd. Så om vi till att börjar med väljer bort bröd och pasta, behövs tre artiklar i köket för att hantera glutenfri matlagning;

  • Maizena redning, denna är utmärkt även om man tål gluten. Rekomenderas starkt.

  • En bra glutenfri mjölmix, som ersätter vetemjölet,

  • Ett glutenfritt ströbröd för främst panering.

Den mjölmix som fungerar bäst för oss är Finax. Det blir även väldigt goda pannkakor på denna mix, faktiskt bättre än på vanligt vetemjöl, så pannkakor, raggmunkar och crepes är alltså inga problem.

Att man behöver tillsätta skorpmjöl i köttfärsen för att binda ihop färsen är fel. I våra köttbullar och köttfärslimpa vi ersatte tidigare skorpmjölet med mosad kokt potatis. Resultaten blev enligt vår mening utmärkt, bättre än med skorpmjöl. Havregryn som fått svälla i grädde är också ett bra alternativ. Men man behöver inte tillsätta något alls, det är bara en myt. 

När det kommer till pasta, så är det ju så att god pasta görs normalt på durumvete. Denna vetesort väljs därför den har extra hög halt av gluten, vilket ger en fin, spänstig pasta. Så att göra pasta utan gluten är svårt, därför kommer de glutenfria pastasorterna kommer smakmässigt sällan i närheten av äkta. Numera kan man köpa Barilla glutenfri spagetti, och den är faktiskt OK. Så det finns hopp för den glutenintolerante pastaälskaren.

Men försök tänka lite utanför ramarna då det gäller glutenfri pasta. Gör som exempel Mousaka istället för lasagne, servera kokt vitkål till köttfärssåsen. Ersätt tagiatellen med lättkokt, strimlad squash. Nej, det är inte pasta men det är goda, välsmakande alternativ.

Brödbak kräver, oftast, precis som pasta ett glutenrikt mjöl för att bli riktigt bra. Tyvärr är det så, i de flesta fallen. Vi har emellertid lyckats få fram ett bra recept på pizzabottnar, efter många försök och många svordomar över degen. Så även här, precis som när det gäller pasta, skadar det inte att tänka lite utan för ramarna. Att, som exempel äta ägg och bacon till frukost i stället för smörgåsar, är väl ett byte som är till det bättre. Ser man till den underbara ostbrickan man avslutar en god måltid med, att plocka bort brödet gör ingen större skillnad. Tänk om man istället behövde välja bort osten eller vinet, då skulle man ha ett riktigt problem. Men om man, nu trots allt, ska baka glutenfritt bröd, kom ihåg att tillsätta fiberhusk och degen ska var lös. Alltför fast deg blir dödbakt bröd.

Men kakor då? Varken Bull eller Bratt är intressade av kakor och bakelser, så detta är inget problem för oss. Bratt blir ibland sugen på lussekatter, så vi har ett glutenfritt recept på dessa. Kanske inte lika goda som riktiga, men när suget är som störst - bättre än inget alls ...

Hur är det med ölen vi brygger? Så länge det inte ingår vetemalt i receptet, så är glutenhalten så låg att den inte orsakar några problem för den glutenintolerante. Det finns förvisso gluten även i kornmalt, men det är bara någon tusendel av vad som finns i vete. Vi har i vår belgiska öl bytt ut vetemalten mot dinkelmalt, här handlar det om max 10% vete i maltnotan. Fungerar riktigt bra, smaken blir bra och Bratt mår bra i magen. Dinkel, eller spelt, kan sägas vara en gammal typ av vete med lågt gluteninnnehåll.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Go to top