×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Lageröl i tysk stil är alltid omtyckta i Bull och Bratts lilla stuga.  Nu på hösten var det dags att växla om bryggningen från sommarens APOR och Kölsch kloner till lageröl. Då Bull var sugen på att brygga Helles letade han upp en lämplig jäst. Det blev en tillfällig jäst från White Labs, German X Lager WLP835. Denna ska vara lämplig för bocköl, helles och Muncher festivalöl. Så nu ska det bryggas i bayersk stil!

h18bryggning 4.

Jästen leverades i detta rör.

Vi kommer brygga 4 - 6 gånger på denna jäst. Det blir helles, bock och  nog en sats festivalbeer.

Först ut blev en bocköl. Receptet krävde 6,5 kg malt och vårt bryggverk, Braumeister 20 Plus, säger max 6 kg. Men det fungerade fint med 6.5 kg. Vi fick ett OG på 1,069. Jäsningen var något svårstartat, men efter 14 dagar i jäskyl, på 12 grader, så var vi nere på 1,028. Då tappade vi över till fat där ölen får slutjäsa under tryck 0,8 bar. Slutjäsning på fat förbrukar allt syre i fatet, så man slipper oxidation av ölet. Dessutom får man kolsyran helt gratis.

Men nu om Bull var sugen på Helles varför då borja med att brygga en bock. Jo, vi har två kranar på vårt tapp torn. På den vänstra en lättdrucken öl typ helles, kölsch eller nordtysk pilsner. På den högra lite kraftigare öl, ibland en APA, ibland en bock. Nu började APAn ta slut, men vi hade 2 fulla fat av vår kölsch klon kallad Olsch.

Slutjäsning på fat

Slutjäsning på fat.

Men nästa bryggning blev en helles, som vi döpt till Lieber Lotchen. Vi har tagit ut svängarna lite grann. Tillsatte lite karamellmalt, och kanske lite mer humle än vad som anses vara brukligt. Receptutdrag nedan är för att fylla ett 19 liters Cornelius fat. Då vi har ganska hårt grundvatten i vår kran, bygger vi upp vårt bryggvatten från avjoniserat vatten:

  • Water Prep
    AmtNameType#%/IBU
    21,00 l Kölsch wasser Water 1 -
    3,00 ml Lactic Acid (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
    1,70 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 3 -
    1,67 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 60,0 mins) Water Agent 4 -
    1,00 g Kaliumdisulfit (E224) (Mash 0,0 mins) Water Agent 5 -

Maltnota enligt nedan:

Mash Ingredients
AmtNameType#%/IBU
4,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 6 88,9 %
0,25 kg Caramel/Crystal Malt - 10L (25,0 EBC) Grain 7 5,6 %
0,25 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 8 5,6 %

Då vi har bryggverk stegmäskar vi. Men en kombirast på 67 grader fungerar ochså:

Mash Steps
NameDescriptionStep TemperatureStep Time
add malt pipe Add 29,25 l of water and heat to 38,0 C over 20 min 38,0 C 0 min
Beta-amalyse Heat to 63,0 C over 4 min 63,0 C 30 min
Beta-amalyse 2 Heat to 67,0 C over 4 min 67,0 C 30 min
Alfa-amalyse Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 30 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 10 min

Och så här tillsatte vi den goda humlen:

Boil Ingredients
AmtNameType#%/IBU
22,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,40 %] - Boil 75,0 min Hop 9 12,1 IBUs
1,00 g Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 10 -
22,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,40 %] - Boil 15,0 min Hop 11 5,7 IBUs
22,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,40 %] - Boil 5,0 min Hop 12 2,3 IBUs

En humlegiva till vår Helles

En humlegiva är uppvägd.

Vi kom upp i ett OG på 1,050 vilket känns alldeles lagom. Vi tillsatte den återvunna jästen från bockbryggningen och just nu jäser den i jäskylen på 12 grader.  I mitten av oktober kommer vi att kunna provsmaka, vi återkommer med resultatet.

Utlopp från kylmantel

Braumeister Plus har kylmantel. Här en detaljbild på utloppet. Det är skönt att slippa diska kylspiralen numera.

Bottenventil på Braumeister Plus

Och en bottenventil! Diskningen har blivit enklare.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Go to top