Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Ett mycket gott sätt att tillaga denna styckningsdetalj. Det blir väldigt mört kött och en härligt knaprig svål. Det tar lång tid att tillaga, men arbetsinsatsen är ringa. Lidl har ofta denna prisvärda styckbit i sin köttdisk.

 

Recept

1 bit rimmat sidfläsk på knappt ett 1 kg

2 dl vitt vin, eller en torr cider. Vi har börjat använda hemgjord cider alltmer i denna rätt. Tycker att det blir snäppet bättre än vitt vin.

2 vilköksklyftor

några kvistar färsk timjan

lite salt att gnida in i svålen

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att leta upp en form som precis rymmer fläsket. Vi brukar använda en form för formbröd. Sätt ugnen på 90 grader och om möjligt varmluft.

Packa upp fläsket. Skär svålen med 1 cm breda skåror enligt bilden nedan. Lägg fläsket i formen med svålen nedåt. Skala och skiva vitlöken. Lägg ned vitlök och timjan i formen runt fläsket. Häll på vittvin eller cider  så drygt hälten av fläsket täcks. Täck formen med folie, och sätt in i ugnen. Låt den stå där i 3 timmar.

Tag sedan ut formen ( man kan här göra en paus för att anpassa till serveringstid). Höj temperatur i ugn till 180 grader. Plocka bort folien. Vänd fläsket, gnid in lite salt i svålen. In med fläsket i ugnen med svålen uppåt, nu utan folie. Nu kommer fläsket behöva stå i ugnen till svålen är krispig, det tar knappt 2 timmar. 

Därefter är det klart att skiva upp och servera. Skär försiktigt, så att inte köttet ramlar i sär. Gott att servera till är blomkålspuré, vår variant på surkål eller en curryremolad.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ett gott kryddsmör som passar väldigt bra till att ersätta citronsskivan med anjovis på wienerschnitzeln. Gott till grillat, både kött och fisk. Vi vispar smöret för att få en luftigare, mjukare konsistens.

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

Färserad paprika hade vi inte ätit sedan tidigt 80-tal, då Bull en kväll tyckte att det var alltför många paprikor i kylskåpet. Recepten vi hittade i Bulls gamla kokböcker kändes förlegade, så vi provade en egen, ny variant på maträtten. Det fanns både röda, gula och gröna paprikor i kylen, och vi provade alla. Finast smak får man med gröna paprikor anser både Bull och Bratt. Vi serverade endast en tomatsås till, och då får man räkna med att det går åt två paprikor per person.

Glutenfri pasta smakar förvisso inte lika bra som den som är gjord på durumvete, och vi förespråkar en måttligt kolhydratsnål diet. Men ibland blir man riktigt sugen på denna klassiker som på ren svenska kallas spagetti med köttfärssås. Så här är vår variant, kanske med lite mer sting än vanligt.

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerar rktigt bra.

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pak choi", ursprungligen ett recept från ICAs matkasse v39, 2014. Efter lite funderingar och provlagningar blev vårt recept på "Amirs lax" så här. Vi har även prövat att byta ut svampen mot brocolli, även detta ger ett bra resultat.

Go to top