Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sista lördagen i januari infaller den stora hembryggardagen. Tanken med denna dag är att öka intresset för hembryggning och introducera nya utövare av denna hobby. Därför bjöd vi in Calle Rolander att delta i denna dags bryggning.

2020 års öltyp är Märzen. Denna öl lär vara den ursprungliga oktoberfestölen, lite mörkare och kraftigare än nutidens festivalöl. Det är en bärnstensfärgad lager med lite högre alkoholhalt, cirka 6 %.

Calle har tagit detta på största allvar och har ägnat mycket tid de senaste dagarna att finjustera receptet. Han har gjort detta på ett ytterst vetenskapligt och akademiskt vis, som bilden visar. Självklart ska ölen därför heta ”Calles festbier”.

calle brygger 1

För att ett smidigare arbetsflöde gjorde vi en del förberedelser redan på fredagskvällen. Vi mätte upp malten. Basen i maltnotan är Barke wienermalt.

calle brygger 4

calle brygger 5

calle brygger 6

Vi satte även fram bryggverket. Calle gjorde en noggrann inspektion av verket innan vi fyllde på med vatten. Vattnet är avjoniserat, då vårt kranvatten är i hårdaste laget för att brygga ljus lager. I samband med inmäskningen tillsätts därför en del salter som bygger upp en lämplig vattenprofil för öltypen.

calle brygger 10

calle brygger 9

calle brygger 8

Med dessa förberedelser kommer vi snabbt igång på själva bryggaredagen. Direkt efter man kommit ur sängen sätter man i gång med att värma upp vattnet i bryggverket till 55 grader. Under tiden vattnet värms hinner man både duscha, krossa malten och väga upp salter.

Calle kontrollerar krossning av malt

Därefter är det dags att mäska in. Efter inmäskning kontrolleras PH, eventuellt får det justeras ned med några milliliter mjölksyra. När detta är gjort är det skönt att äta lite frukost.

calle brygger 14

Strax innan tio var mäskning och lakning avklarat. Det är tid att sätta igång koket och mäta upp humlegivorna. Calle är noggrann och kvalitetssäkrar humlen genom att dofta på den.

calle brygger 13

Vid 11 har kylningen påbörjats. Calle ser lite tagen ut, efter det han har kontrolllerat vörtstyrkan. Men han vill absolut vara med på den gemensamma skålen klockan 12.

calle brygger 15

När vi kom till det sista momentet för dagens bryggning. Med detta avses diskning och städning. Då hade Calle lägligt försvunnit, så detta fick Bull ta hand om på egen hand.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Go to top