Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sista lördagen i januari infaller den stora hembryggardagen. Tanken med denna dag är att öka intresset för hembryggning och introducera nya utövare av denna hobby. Därför bjöd vi in Calle Rolander att delta i denna dags bryggning.

2020 års öltyp är Märzen. Denna öl lär vara den ursprungliga oktoberfestölen, lite mörkare och kraftigare än nutidens festivalöl. Det är en bärnstensfärgad lager med lite högre alkoholhalt, cirka 6 %.

Calle har tagit detta på största allvar och har ägnat mycket tid de senaste dagarna att finjustera receptet. Han har gjort detta på ett ytterst vetenskapligt och akademiskt vis, som bilden visar. Självklart ska ölen därför heta ”Calles festbier”.

calle brygger 1

För att ett smidigare arbetsflöde gjorde vi en del förberedelser redan på fredagskvällen. Vi mätte upp malten. Basen i maltnotan är Barke wienermalt.

calle brygger 4

calle brygger 5

calle brygger 6

Vi satte även fram bryggverket. Calle gjorde en noggrann inspektion av verket innan vi fyllde på med vatten. Vattnet är avjoniserat, då vårt kranvatten är i hårdaste laget för att brygga ljus lager. I samband med inmäskningen tillsätts därför en del salter som bygger upp en lämplig vattenprofil för öltypen.

calle brygger 10

calle brygger 9

calle brygger 8

Med dessa förberedelser kommer vi snabbt igång på själva bryggaredagen. Direkt efter man kommit ur sängen sätter man i gång med att värma upp vattnet i bryggverket till 55 grader. Under tiden vattnet värms hinner man både duscha, krossa malten och väga upp salter.

Calle kontrollerar krossning av malt

Därefter är det dags att mäska in. Efter inmäskning kontrolleras PH, eventuellt får det justeras ned med några milliliter mjölksyra. När detta är gjort är det skönt att äta lite frukost.

calle brygger 14

Strax innan tio var mäskning och lakning avklarat. Det är tid att sätta igång koket och mäta upp humlegivorna. Calle är noggrann och kvalitetssäkrar humlen genom att dofta på den.

calle brygger 13

Vid 11 har kylningen påbörjats. Calle ser lite tagen ut, efter det han har kontrolllerat vörtstyrkan. Men han vill absolut vara med på den gemensamma skålen klockan 12.

calle brygger 15

När vi kom till det sista momentet för dagens bryggning. Med detta avses diskning och städning. Då hade Calle lägligt försvunnit, så detta fick Bull ta hand om på egen hand.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Go to top