Sista lördagen i januari infaller den stora hembryggardagen. Tanken med denna dag är att öka intresset för hembryggning och introducera nya utövare av denna hobby. Därför bjöd vi in Calle Rolander att delta i denna dags bryggning.

2020 års öltyp är Märzen. Denna öl lär vara den ursprungliga oktoberfestölen, lite mörkare och kraftigare än nutidens festivalöl. Det är en bärnstensfärgad lager med lite högre alkoholhalt, cirka 6 %.

Calle har tagit detta på största allvar och har ägnat mycket tid de senaste dagarna att finjustera receptet. Han har gjort detta på ett ytterst vetenskapligt och akademiskt vis, som bilden visar. Självklart ska ölen därför heta ”Calles festbier”.

calle brygger 1

För att ett smidigare arbetsflöde gjorde vi en del förberedelser redan på fredagskvällen. Vi mätte upp malten. Basen i maltnotan är Barke wienermalt.

calle brygger 4

calle brygger 5

calle brygger 6

Vi satte även fram bryggverket. Calle gjorde en noggrann inspektion av verket innan vi fyllde på med vatten. Vattnet är avjoniserat, då vårt kranvatten är i hårdaste laget för att brygga ljus lager. I samband med inmäskningen tillsätts därför en del salter som bygger upp en lämplig vattenprofil för öltypen.

calle brygger 10

calle brygger 9

calle brygger 8

Med dessa förberedelser kommer vi snabbt igång på själva bryggaredagen. Direkt efter man kommit ur sängen sätter man i gång med att värma upp vattnet i bryggverket till 55 grader. Under tiden vattnet värms hinner man både duscha, krossa malten och väga upp salter.

Calle kontrollerar krossning av malt

Därefter är det dags att mäska in. Efter inmäskning kontrolleras PH, eventuellt får det justeras ned med några milliliter mjölksyra. När detta är gjort är det skönt att äta lite frukost.

calle brygger 14

Strax innan tio var mäskning och lakning avklarat. Det är tid att sätta igång koket och mäta upp humlegivorna. Calle är noggrann och kvalitetssäkrar humlen genom att dofta på den.

calle brygger 13

Vid 11 har kylningen påbörjats. Calle ser lite tagen ut, efter det han har kontrolllerat vörtstyrkan. Men han vill absolut vara med på den gemensamma skålen klockan 12.

calle brygger 15

När vi kom till det sista momentet för dagens bryggning. Med detta avses diskning och städning. Då hade Calle lägligt försvunnit, så detta fick Bull ta hand om på egen hand.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

onsdag, 08 mars 2023 12:24

En god gryträtt som är inspirerad av OssoBuco.

onsdag, 08 februari 2023 13:45

Att röka sin lax själv är ganska enkelt om man har en lämplig grill. Utmaningen är att hålla rätt temperatur i grillen under hela processen.

måndag, 31 oktober 2022 13:43

En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka