Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sista lördagen i januari infaller den stora hembryggardagen. Tanken med denna dag är att öka intresset för hembryggning och introducera nya utövare av denna hobby. Därför bjöd vi in Calle Rolander att delta i denna dags bryggning.

2020 års öltyp är Märzen. Denna öl lär vara den ursprungliga oktoberfestölen, lite mörkare och kraftigare än nutidens festivalöl. Det är en bärnstensfärgad lager med lite högre alkoholhalt, cirka 6 %.

Calle har tagit detta på största allvar och har ägnat mycket tid de senaste dagarna att finjustera receptet. Han har gjort detta på ett ytterst vetenskapligt och akademiskt vis, som bilden visar. Självklart ska ölen därför heta ”Calles festbier”.

calle brygger 1

För att ett smidigare arbetsflöde gjorde vi en del förberedelser redan på fredagskvällen. Vi mätte upp malten. Basen i maltnotan är Barke wienermalt.

calle brygger 4

calle brygger 5

calle brygger 6

Vi satte även fram bryggverket. Calle gjorde en noggrann inspektion av verket innan vi fyllde på med vatten. Vattnet är avjoniserat, då vårt kranvatten är i hårdaste laget för att brygga ljus lager. I samband med inmäskningen tillsätts därför en del salter som bygger upp en lämplig vattenprofil för öltypen.

calle brygger 10

calle brygger 9

calle brygger 8

Med dessa förberedelser kommer vi snabbt igång på själva bryggaredagen. Direkt efter man kommit ur sängen sätter man i gång med att värma upp vattnet i bryggverket till 55 grader. Under tiden vattnet värms hinner man både duscha, krossa malten och väga upp salter.

Calle kontrollerar krossning av malt

Därefter är det dags att mäska in. Efter inmäskning kontrolleras PH, eventuellt får det justeras ned med några milliliter mjölksyra. När detta är gjort är det skönt att äta lite frukost.

calle brygger 14

Strax innan tio var mäskning och lakning avklarat. Det är tid att sätta igång koket och mäta upp humlegivorna. Calle är noggrann och kvalitetssäkrar humlen genom att dofta på den.

calle brygger 13

Vid 11 har kylningen påbörjats. Calle ser lite tagen ut, efter det han har kontrolllerat vörtstyrkan. Men han vill absolut vara med på den gemensamma skålen klockan 12.

calle brygger 15

När vi kom till det sista momentet för dagens bryggning. Med detta avses diskning och städning. Då hade Calle lägligt försvunnit, så detta fick Bull ta hand om på egen hand.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Go to top