×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Sista lördagen i januari infaller den stora hembryggardagen. Tanken med denna dag är att öka intresset för hembryggning och introducera nya utövare av denna hobby. Därför bjöd vi in Calle Rolander att delta i denna dags bryggning.

2020 års öltyp är Märzen. Denna öl lär vara den ursprungliga oktoberfestölen, lite mörkare och kraftigare än nutidens festivalöl. Det är en bärnstensfärgad lager med lite högre alkoholhalt, cirka 6 %.

Calle har tagit detta på största allvar och har ägnat mycket tid de senaste dagarna att finjustera receptet. Han har gjort detta på ett ytterst vetenskapligt och akademiskt vis, som bilden visar. Självklart ska ölen därför heta ”Calles festbier”.

calle brygger 1

För att ett smidigare arbetsflöde gjorde vi en del förberedelser redan på fredagskvällen. Vi mätte upp malten. Basen i maltnotan är Barke wienermalt.

calle brygger 4

calle brygger 5

calle brygger 6

Vi satte även fram bryggverket. Calle gjorde en noggrann inspektion av verket innan vi fyllde på med vatten. Vattnet är avjoniserat, då vårt kranvatten är i hårdaste laget för att brygga ljus lager. I samband med inmäskningen tillsätts därför en del salter som bygger upp en lämplig vattenprofil för öltypen.

calle brygger 10

calle brygger 9

calle brygger 8

Med dessa förberedelser kommer vi snabbt igång på själva bryggaredagen. Direkt efter man kommit ur sängen sätter man i gång med att värma upp vattnet i bryggverket till 55 grader. Under tiden vattnet värms hinner man både duscha, krossa malten och väga upp salter.

Calle kontrollerar krossning av malt

Därefter är det dags att mäska in. Efter inmäskning kontrolleras PH, eventuellt får det justeras ned med några milliliter mjölksyra. När detta är gjort är det skönt att äta lite frukost.

calle brygger 14

Strax innan tio var mäskning och lakning avklarat. Det är tid att sätta igång koket och mäta upp humlegivorna. Calle är noggrann och kvalitetssäkrar humlen genom att dofta på den.

calle brygger 13

Vid 11 har kylningen påbörjats. Calle ser lite tagen ut, efter det han har kontrolllerat vörtstyrkan. Men han vill absolut vara med på den gemensamma skålen klockan 12.

calle brygger 15

När vi kom till det sista momentet för dagens bryggning. Med detta avses diskning och städning. Då hade Calle lägligt försvunnit, så detta fick Bull ta hand om på egen hand.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Go to top