Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Även vi har börjat brygga vår egen öl! Vi kommer efter hand presentera här vad vi kommit fram till, hur vi gör, och lite senare även några recept.

Men det tar längre tid att utveckla sina recept på öl än på mat. Ölbryggning med lagring är nämligen en proccess som tar 4 - 12 veckor.

Vid bryggning behöver man mäta och väga

Att brygga är även att skriva och följa recept. Då får man mäta och väga på många sätt.

Vår första weissbier! Underbart god, påminner om Paulaner Hefe-Weissbier. Och jästen vi använde var en torrjäst, Danstar Munich Classic, som fungerade alltså helt utmärkt.

hefehenrich1

Dessvärre innehåller en veteöl väldigt mycket gluten, så Bratt kan inte avnjuta denna ädla dryck.

Buteljering pågår. Här med vår weissbier "Hefe Heinrich". Nu är glutenhalten hög i veteöl, så vid överkänslighet för gluten, drick ej denna öl.

De flesta nybryggare har läst att man ska avskilja humle med en saftsil. Saftsilens duk är säkert väldigt bra om man gör hallonsaft. Men det blir snabbt stopp när man vill avskilja humle frön vörten. Så vi kör nu med en tvåstegsmetod. Först en stålsil, därefter saftsilen. Snabbar upp proceduren rejält.

ostsee pils batch3

Vi jobbar vidare med vår "Ostsee pils", en lager av klassisk nordtysk typ. Och det blir allt bättre eftersom.

Denna gång hade vi enbart pilsnermalt, som synes kan man få fin skumkrona ändå.  Förebilderna behöver ju ingen specialmalt.

Vi humlade med Magnum och Tettnang för en beska på drygt 35 IBU.

Nej, den serveras inte i skidbackarna. Hade lite Mars snö i vår trädgård idag.

 

Det är vår första batch av Brattopramen. Detta ölet ska gå i tjeckisk stil, trots namnet vill vi dra den mer åt Pilsner Urquell än åt Staropramen.

Ölen är god, mycket god. Men något saknas för att den ska kännas riktigt som en tjeck. Vi kommer jobba vidare med detta till hösten, för nu kommer temperaturen snart bli för hög i vårt garage för att lagra lageröl.

Hittade en liten fiffig Gardena manick. Med denna kan man snabbt koppla in en slang till sin kylslinga direkt på kökskranen. Man känner ju inte direkt för att bära iväg en med en gryta med cirka 22 liter kokhet vört. Nu kan den stå kvar på induktionshällen medan vi kyler vörten och sedan tappar den på jäskärlet. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Vittvinsås

En sås som passar bra till torsk, lax och annan fisk. Såsen smaksätts bl.a. med brynt smör och får sin fina, mjuka konsistens genom att man rör ned vispad grädde strax innan [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Go to top