×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Även vi har börjat brygga vår egen öl! Vi kommer efter hand presentera här vad vi kommit fram till, hur vi gör, och lite senare även några recept.

Men det tar längre tid att utveckla sina recept på öl än på mat. Ölbryggning med lagring är nämligen en proccess som tar 4 - 12 veckor.

Vid bryggning behöver man mäta och väga

Att brygga är även att skriva och följa recept. Då får man mäta och väga på många sätt.

Vår första weissbier! Underbart god, påminner om Paulaner Hefe-Weissbier. Och jästen vi använde var en torrjäst, Danstar Munich Classic, som fungerade alltså helt utmärkt.

hefehenrich1

Dessvärre innehåller en veteöl väldigt mycket gluten, så Bratt kan inte avnjuta denna ädla dryck.

Buteljering pågår. Här med vår weissbier "Hefe Heinrich". Nu är glutenhalten hög i veteöl, så vid överkänslighet för gluten, drick ej denna öl.

De flesta nybryggare har läst att man ska avskilja humle med en saftsil. Saftsilens duk är säkert väldigt bra om man gör hallonsaft. Men det blir snabbt stopp när man vill avskilja humle frön vörten. Så vi kör nu med en tvåstegsmetod. Först en stålsil, därefter saftsilen. Snabbar upp proceduren rejält.

ostsee pils batch3

Vi jobbar vidare med vår "Ostsee pils", en lager av klassisk nordtysk typ. Och det blir allt bättre eftersom.

Denna gång hade vi enbart pilsnermalt, som synes kan man få fin skumkrona ändå.  Förebilderna behöver ju ingen specialmalt.

Vi humlade med Magnum och Tettnang för en beska på drygt 35 IBU.

Nej, den serveras inte i skidbackarna. Hade lite Mars snö i vår trädgård idag.

 

Det är vår första batch av Brattopramen. Detta ölet ska gå i tjeckisk stil, trots namnet vill vi dra den mer åt Pilsner Urquell än åt Staropramen.

Ölen är god, mycket god. Men något saknas för att den ska kännas riktigt som en tjeck. Vi kommer jobba vidare med detta till hösten, för nu kommer temperaturen snart bli för hög i vårt garage för att lagra lageröl.

Hittade en liten fiffig Gardena manick. Med denna kan man snabbt koppla in en slang till sin kylslinga direkt på kökskranen. Man känner ju inte direkt för att bära iväg en med en gryta med cirka 22 liter kokhet vört. Nu kan den stå kvar på induktionshällen medan vi kyler vörten och sedan tappar den på jäskärlet. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Go to top