×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Även vi har börjat brygga vår egen öl! Vi kommer efter hand presentera här vad vi kommit fram till, hur vi gör, och lite senare även några recept.

Men det tar längre tid att utveckla sina recept på öl än på mat. Ölbryggning med lagring är nämligen en proccess som tar 4 - 12 veckor.

Vid bryggning behöver man mäta och väga

Att brygga är även att skriva och följa recept. Då får man mäta och väga på många sätt.

Alltså i SM för hembryggt öl. Dock bara i dommartävlingen. Vi ställer upp med två öl,  en tjekisk pilsner och en American Pale Ale (APA).

beer 2 sm

Här upptappade och märkta. Klara att lämna in. Tävlingen äger rum den 25:e mars, men ölen ska var inlämmnade den 3:e.

lieberlottschen

Detta är vår öl av typen Muncher Helles. Stiltypisk och försvinnade god! Men Bull saknar lite den humlebeska man hittar i en nordtysk pils, men den ska ju inte finnas i en Helles.

Den här hösten, blev vår variant av tjeckisk pilsner, Brattopramen, mer stiltypisk och ännu godare. Nu gjorde vi flera förändingar i recept samtidigt, så vi vet inte riktigt vilken ändring som gjorde störst nytta. Men om vi spekulerar, rangordnar vi enligt följande:

  1. Vi investerade i ett RO-filter. Så nu bygger vi upp en vatten profil, som passar öltypen. Dvs riktigt mjukt vatten. I kranen har vi nämligen ett ganska hårt, kalkhaltigt, skånskt grundvatten och detta lär inte passa för tjeckiska och tyska pilseners. Och just dessa är våra favoritöl, så RO-filtert för cirka 500 kronor känns väl investerat. Vi har noterat förbättringar på andra ljusa öl sedan vi började vattenbehandla med RO-vatten.
  2. Vi slutjäser numera ölen på fat, vi tappar över till fat från jäshink vid ett OG på ca 1.015. Detta minskar oxidationen och man får naturligt kolsyrad öl. Vi har nämligen tagit fasta på en del av vad som sades om low dissolved oxygen i sommras. Läs gärna mer om detta på Gustav LIndhs blogg.
  3. Denna gång använder vi golvmältat, böhmisk pilsnermalt. Denna har vi dekoktionsmäskat i 3 steg. Lite tveksam om det är värt besväret, men kul att ha testat. Når man samma resultat med att tillsätta lite melanoidinmalt  till vanlig pilsnermalt och köra vanlig infusionmäsking?
  4. Använde annan jäst. White Lab WLP830, German Lager, i stället för Salfager W35/70. Verkar vara kompetenta jäster båda två, men ett litet plus i kanten för WLP830. Nyfiken på att pröva White Labs WLP802, Czech Budejovice nästa gång.

Det är två år sedan vi först publicerade denna artikel. Vår kölschklon, kallad Olsch, är fortfarande sommarölsfavoriten, men vi har utvecklat både vårt recept och vår bryggteknik under denna tid. Här beskrivs hur vi gjorde 2016 och hur vi gör denna öl numera.

De år då det finns gott om äpplen, tillverkar vi gärna en sats cider. Här är en liten kort beskrivning om hur vi går till väga. 

Vi jobbar vidare med vårt lilla bryggeri. Nu har vi även fått till ett tapptorn. Nu på sommaren tappar vi upp från vänstra kranen  Olsch, som är vår variant på Kölsch. En lättdrycken mild ale, som påminner mycket av lageröl. På den högra har vi ölen Miranda, en american pale ale. En lite kraftigare öl med tydliga toner av amerikansk humle.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Go to top