Även vi har börjat brygga vår egen öl! Vi kommer efter hand presentera här vad vi kommit fram till, hur vi gör, och lite senare även några recept.
Men det tar längre tid att utveckla sina recept på öl än på mat. Ölbryggning med lagring är nämligen en proccess som tar 4 - 12 veckor.
Att brygga är även att skriva och följa recept. Då får man mäta och väga på många sätt.
Alltså i SM för hembryggt öl. Dock bara i dommartävlingen. Vi ställer upp med två öl, en tjekisk pilsner och en American Pale Ale (APA).
Här upptappade och märkta. Klara att lämna in. Tävlingen äger rum den 25:e mars, men ölen ska var inlämmnade den 3:e.
Detta är vår öl av typen Muncher Helles. Stiltypisk och försvinnade god! Men Bull saknar lite den humlebeska man hittar i en nordtysk pils, men den ska ju inte finnas i en Helles.
Den här hösten, blev vår variant av tjeckisk pilsner, Brattopramen, mer stiltypisk och ännu godare. Nu gjorde vi flera förändingar i recept samtidigt, så vi vet inte riktigt vilken ändring som gjorde störst nytta. Men om vi spekulerar, rangordnar vi enligt följande:
Det är två år sedan vi först publicerade denna artikel. Vår kölschklon, kallad Olsch, är fortfarande sommarölsfavoriten, men vi har utvecklat både vårt recept och vår bryggteknik under denna tid. Här beskrivs hur vi gjorde 2016 och hur vi gör denna öl numera.
De år då det finns gott om äpplen, tillverkar vi gärna en sats cider. Här är en liten kort beskrivning om hur vi går till väga.
Vi jobbar vidare med vårt lilla bryggeri. Nu har vi även fått till ett tapptorn. Nu på sommaren tappar vi upp från vänstra kranen Olsch, som är vår variant på Kölsch. En lättdrycken mild ale, som påminner mycket av lageröl. På den högra har vi ölen Miranda, en american pale ale. En lite kraftigare öl med tydliga toner av amerikansk humle.
Följ oss på
FollowEn mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]
Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska [ ... ]
Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]
Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.
Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka. Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.
Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]
Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]
Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.