Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har inte ändrat särskilt mycket i receptet, men vi vill ha lite kraftigare smaker, så en chili har kommit till, vitlöksmängden har fördubblats och lite annat.

Kyckling i krämig dragonsås

Här serveras dragonkycklingen med OlleBullpotatis.

Kycklingfilé är absolut ett mycket prisvärt kött. Vi brukar numera köpa färskt. Den frysta är ofta stor, billig och tämligen smaklös. Den tappar dessutom mycket vikt under tillagning, då man ökat vikten på densamma genom att berika köttet med vatten, därefter glacerar filen med ytterligare vatten. Så välj färsk för bästa resultat, och köp fryst om du vill känna dig lurad. 

Recept (för två personer)

2 st kycklingfiléer

1 dl vitt vin

1,5 dl crème fraiche

1,5 dl vispgrädde

1,5 msk torkad dragon

1 stor tsk dijonsenap

1 medelhet röd chili, vi använde en "Ring of Fire"

3 vitlöksklyftor

1 charlottenlök

1,5 msk kycklingfond

salt och svartpeppar

smör och olivolja till stekning

1 dl jasminris och gärna lite sockerärtor till servering, eller kanske ännu bättre - OlleBull potatis!

 

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att koka riset, man hinner nämligen göra resten under tiden riset puttrar. För extra bra resultat, gör som japanerna, skölj riset ett antal gånger tills sköljvattnet inte längre blir grumligt. Om man nu valt att ta ris till, annars börja med OlleBullpoatisen.

Skär kyckling på diagonalen i centimetertjocka skivor. Salta och peppra. Bryn kycklingen så den får lite färg. Lägg sedan köttet åt sidan.

Kyckling i krämig dragonsås 2

Hacka lök, skiva vitlök och chili i fina skivor. Fräs detta i smör på ganska låg värme i cirka 5 minuter, det ska inte brynas,

Kyckling i krämig dragonsås 1

Tillsätt därefter vin, grädde, crème fraiche, senap, kycklingfond och dragon. Koka upp och vispa ihop så det blir en jämn sås. Lägg därefter i kycklingen och låt det hela puttra lätt i 10 minuter.

Kyckling i krämig dragonsås 3

Smaka av med salt och peppar. Därefter är det klart att servera. Gott till är lite smörslungade sockerärtor.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Go to top