Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Avslappnat julfirande
Avslappnat julfirande

Här kommer lite tankar om julfirande och framför allt om tilllagande av julmat. Bull är lite filosofisk.

Bull är väldigt förtjust i gyros, tänk om man lärde sig att laga dem själv! Och kan man dessutom får till ett gott glutenfritt pitabröd. Då kan man fylla dessa pitabröd med gyros, grönsaker, tzatziki och annat gott. Låter underbart. Så Bull gjorde ett försök och det blev riktigt lyckat! Här beskrivs hur vi gjorde:

Pfandengemuse, lamm, och bearnaise
Pfandengemuse, lamm, och bearnaise

Det började med att vi åkte ned till Tyskland, till Heiligenhafen närmare bestämt, påsken 2018 för att möta våren. Det blev inte riktigt så, för ett snöoväder anlände till orten ungefär samtidigt som vi. Hur som helst, på orten hittade vi en riktigt trevlig liten restaurang som heter Das Lutt Hus. Denna är väl värt ett besök när man är i Heiligenhafen. Där serverades just vad man kallade 'PfandenGemuse' till de flesta rätterna, och detta sätt att servera grönsaker tog vi till oss.

I oktober är det säsong för trattkantareller. Denna läckra matsvamp hittas ofta i rikliga mängder, men kan var svår att upptäcka då hattens färg gör att den liknar vissna löv då man ser den ovanifrån. Svampen kan med fördel torkas, och som torkad har den väldigt god hållbarhet. Så här ser den ut i skogen:

Jo, vi tänker på en varm dryck att avnjuta på vinterkvällen, med fördel framför brasan. Glögg är lite väl sött i vår smak, så vi gör vår egen variant av "gluhwien".

Frukosten blir faktiskt väl så god om man avstår från brödet. Dessutom mår man bättre, och slipper blodsockerfall och kraftig hunger vid elva-tiden på förmiddagen.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efterlängtade croissanter. Detta kändes som att ta den glutenfria bakningen till nya höjder.

Färserad paprika hade vi inte ätit sedan tidigt 80-tal, då Bull en kväll tyckte att det var alltför många paprikor i kylskåpet. Recepten vi hittade i Bulls gamla kokböcker kändes förlegade, så vi provade en egen, ny variant på maträtten. Det fanns både röda, gula och gröna paprikor i kylen, och vi provade alla. Finast smak får man med gröna paprikor anser både Bull och Bratt. Vi serverade endast en tomatsås till, och då får man räkna med att det går åt två paprikor per person.

Detta är väl en ganska klassisk husmansrätt, som kan smaka riktigt gott då och då. Vi lägger ett stekt ägg ovanpå, och serverar stekt tomat och lite kokt potatis till.

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande.

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer. 

Låt er nu inte luras av namnet, även om ärtsoppan har lyxats till med rikliga mängder fläsk och kassler, så är det fortfarande en klart prisvärd rätt. Man kan till och med kalla den billig. Så lyxa gärna till det lite till genom att servera en litet glas varm punch till.

Go to top