Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vinter, så hur gör vi då?

Vi har nu i höst inköpt en sous vide cirkulator. Med denna och grillelementen i ugnen samt lite liquid smoke i glazen fick vi till rikigt goda kamben att servera på julbordet. Godare, mörare och saftigare än de kryddiga, tunna revben vi presenterat tidigare på vår julbordssida. Liquid smoke känns lite som fusk, men resultatet blir bra. Sous vide är en långsam tillagningsmetod, men den sköter sig själv under större delen av tiden.

Recept

1 kg kamben 
Flingsalt och svartpeppar

Glaze/grillolja:

2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 msk soja
1 tsk salt
2 pressade vilöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1/2 tsk nymald svartpeppar
1/2 tsk liquid smoke

kamben är vacuumförpackade och redo för sousvidebadet

Gör så här, på ett ungefär

På morgonen plocka fram kambenen. Tag bort hinnan från baksidan av kambenen. Dela dem på mitten. Gör en rubb på salt och svartpeppar, ungefär hälften av var. Gnid in köttet med rubben. Vaccumförpacka sedan kambenen. Fyll på vatten i behållaren som används. Ställ in sousvidestaven på 67 grader och 8 1/2 timme. Lägg der det vaccade köttet. Nu sköter det sig själv. Var bara observant så att inte avdunstningen blir för hög. Bäst är att ha ett lock på sousvidekärlet, annars kan man få fylla på lite vatten då och då, under dagen.kamben i vattenbad 67 grader och 8 timmar

När åtta timmar har gått, är det dags att röra ihop glazen, grillolja eller vad man nu vill kalla den. Sätt på ugnen, 180 grader varmluft med övervärme kör vi med. Plocka ur kamben från påsen/påsarna. Lägg dem på en ugnsgaller, pensla med frikosigt med glazen och sätt in dem i ugnen. Ha gärna en braspanna, eller ugnsfast form under gallert i ugnen. Så slipper man städa ugnen så ofta.

Efter 10 minuter penslar man åter med resterande grillolja, och efter ytterligare 10 minuter är det klart!kamben tillagade med sousvide-teknik är serverade

Använder man tunna revben istället för kamben bör man öka tiden i vattenbadet, 10 - 11 timmar är nog mer lagom i detta fall. Rubben vi presenterade här är utmärkt i sin enkelhet och fungerar utmärkt till allt grillat kött.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Go to top