Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vinter, så hur gör vi då?

Vi har nu i höst inköpt en sous vide cirkulator. Med denna och grillelementen i ugnen samt lite liquid smoke i glazen fick vi till rikigt goda kamben att servera på julbordet. Godare, mörare och saftigare än de kryddiga, tunna revben vi presenterat tidigare på vår julbordssida. Liquid smoke känns lite som fusk, men resultatet blir bra. Sous vide är en långsam tillagningsmetod, men den sköter sig själv under större delen av tiden.

Recept

1 kg kamben 
Flingsalt och svartpeppar

Glaze/grillolja:

2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 msk soja
1 tsk salt
2 pressade vilöksklyftor
2 tsk sambal oelek
1/2 tsk nymald svartpeppar
1/2 tsk liquid smoke

kamben är vacuumförpackade och redo för sousvidebadet

Gör så här, på ett ungefär

På morgonen plocka fram kambenen. Tag bort hinnan från baksidan av kambenen. Dela dem på mitten. Gör en rubb på salt och svartpeppar, ungefär hälften av var. Gnid in köttet med rubben. Vaccumförpacka sedan kambenen. Fyll på vatten i behållaren som används. Ställ in sousvidestaven på 67 grader och 8 1/2 timme. Lägg der det vaccade köttet. Nu sköter det sig själv. Var bara observant så att inte avdunstningen blir för hög. Bäst är att ha ett lock på sousvidekärlet, annars kan man få fylla på lite vatten då och då, under dagen.kamben i vattenbad 67 grader och 8 timmar

När åtta timmar har gått, är det dags att röra ihop glazen, grillolja eller vad man nu vill kalla den. Sätt på ugnen, 180 grader varmluft med övervärme kör vi med. Plocka ur kamben från påsen/påsarna. Lägg dem på en ugnsgaller, pensla med frikosigt med glazen och sätt in dem i ugnen. Ha gärna en braspanna, eller ugnsfast form under gallert i ugnen. Så slipper man städa ugnen så ofta.

Efter 10 minuter penslar man åter med resterande grillolja, och efter ytterligare 10 minuter är det klart!kamben tillagade med sousvide-teknik är serverade

Använder man tunna revben istället för kamben bör man öka tiden i vattenbadet, 10 - 11 timmar är nog mer lagom i detta fall. Rubben vi presenterade här är utmärkt i sin enkelhet och fungerar utmärkt till allt grillat kött.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnudlar är bra då de är helt naturligt glutenfria och känns lite lättare i magen än traditionell durumpasta.

En användbar,god och lättlagad potatisrätt när man tröttnat på kokt potatis och potatisklyftor. Det var en min fars paradrätter, när han tog över köket inför söndagsmiddagen.

Cordon Bleu eller även kallad schweizerschnitzel tillagar vi på skinka, trots att det egentligen skall vara kalvinnanlår. Vår variant är naturligtvis helt glutenfri. Fyllingen av ost och rökt skinka sätter bra smak, som bryter fint mot den milda smaken i schnitzlarna.

Jordgubbar hör ju svenska sommaren till och i regel äts de naturella med mjölk eller grädde. Men här presenteras ett spännande alternativ. Jordgubbarna marineras i limejuice, råsocker och basilika. Låter kanske konstigt, men det blir väldigt gott. En kula vaniljglass passar bra till, eller lite vispad grädde.

En enkel skinkstek med dofter från Provencale. Receptet räcker gott och väl till två hungriga, och det blir över till en frittata "Bella Lotta"  senare i veckan. 

Denna rätt är det bara Bratt som lagar. Bull hjälper till med potatisskalning eftersom Bratt är allergisk mot just potatisskalning (detta är kopplat till kärnfrukts- och nötallergi). Moussakan serveras med en sidosallad och rätten räcker för fyra personer.

Go to top