×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Karrén med svampsky är serverad

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att detta recept skapades.

I frysen fanns karré i bitar på dryga halvkilot, lagom för en middag för två om man vill ha lite över till lunchlådan för nästa dag. I samma frys fanns även förvälld shitakesvamp. Dessutom har vi nedfryst hemgjord kycklingfond. Salisbury Steak, vilken har inspirarat oss till denna rätt, görs på malet kött, championer och en ganska enkel sky. 

Svampen är odlad av oss i vår egen trädgård. Vi ympade några ekstockar med shitakemycel för några år sedan. Svamp är lite vanskligt att odla. Man vet aldrig när svampen kommer, det kan ta flera år innan första skörden och när den väl kommer gäller att plocka den snabbt annars äter sniglarna upp den. Så de gånger vi lyckas plocka svampen innan den blir uppäten åker överskottet i frysen.

Att tillaga, möra och tina köttet samtidigt fungerar fint med sous vide. Så köttbiten, fortfarande djupfryst, åkte ned i ett vattenbad på 68 grader och där fick den bada i 6 timmar. Tiden är inte så kritisk, har man 8 timmar kör man på det. Har man bara 5 timmar så kör på det. När man har haft sin sousvideutrustning något år så har man avdramatiserat den och den används numera mer sparsamt. Men här platsar sousvide ritkigt bra. Efter badet skivas köttet upp i två centimeter tjocka skivor som stekes snabbt för få en fin brynt yta. Spar vätskan i påsen, den ska användas i skyn.

Skyn vill vi ha god och mustig. Det är ju skyn som ska binda ihop hela rätten. Så vi börjar med steka lök, halverad och skivad, så att den blir lite lätt karameliserad. Nej, man tillsätter inte socker utan man nyttjar det socker som finns i löken. Därfter tillsätter man svampen och låter den brynas lite lätt. Därefter tillsätts vätska. Börja med köttsaften i sousvidepåsen, fortsätt med två deciliter kycklingfond. Har man inte färdig fond ta vatten och 1 msk koncenterad fond, typ Bongs. För att få lite mer smak och syra häll ned en decliter vitt vin och en tesked rödvinsvinäger. För färg och unami tillsätt en matsked japansk soja. Något stänk av tabasco. Reducera, smaka av och red av.

Före servering låt köttskivorna puttra i skyn några minuter.

Precis som i receptet vi inspirades av, valde vi att servera potatismos till. För att få det extra gott och lyxigt rör vi ned några deciliter riven västerbottenost i moset.

Recept

Kött

  • 1 bit fläskkarré på dryga halvkilot.
  • Salt och svartpeppar

Sky

  • En gul lök, halverad och skivad.
  • Svamp, gärna shitake eller ostronskivling
  • Köttsaft från sousvidepåsen
  • 2 dl hönsbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • Några stänk tabasco
  • Smör för stekning
  • Maizena för redning

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Go to top