Sparrissoppa med ost och gräslök

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

 Bland det godaste man kan äta i maj är nog den vita sparrisen. Men den ska skalas och det blir en del skal. Sedan kapar man av en bit nere vid snittytan. Det är dessa delar som lätt åker i slasken, men dessa är en utmärkt grund för en soppa.sparrissoppa 1

Skal och ändbitar från vit sparris. Grunden för vår sparrissoppa.

 

Vi behöver även en god hönsbuljong. Sådan får vi när vi tar hand om en majskyckling där vi kokar skrovet. På köttet från skrovet brukar vi göra en "hönsesallat", alltså en dansk kycklingsallad. Och vätskan kokar vi ihop till en fin buljong.

På så sätt utnyttjar vi råvarorna bättre och minskar därmed matsvinnet.

Recept

  • Skal och ändbitar från ett paket vi sparris
  • 4 dl kycklingbuljong. Kan ersättas med vatten och buljongtärning.
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 stänk tabascosås
  • Eventuellt lite Maizenaredning.

Gör så här, på ett ungefär

Koka skal och ändbitar i buljongen i cirka 20 minuter. Därefter silas sparrisen bort. Skalen ska nu slängas medan ändbitar läggs tillbaka i fonden. Mixa så det blir en slät soppa, enklast att göra med stavmixer direkt i grytan. Häll i grädden. Koka ihop i 20 - 25 minuter. Stänk i lite tabascosås. Smaka av. Kanske behöver soppan redas av, tillsätt i så fall lite maizenaredning.

Sedan är det klart att servera! Gott är att toppa soppan med knaperstekt bacon och några droppar ramslöklsolja eller med gräslök och riven ost.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka