Vi som driver sajten hetter Olle och Lotta Welinder. Lotta hette tidigare Bratt, och döljer sig därför här bakom denna pseudonym. Olle kallades i bland i sin barndom för OlleBull, vilket han då inte var särskilt förtjust i då. Detta är bakgrunden till varför vi kallar sajten för Bull och Bratts kokbok.

Vi hade två gemensamma fritidsintressen då vid drog igång denna websajt år 2010, det ena var golf och det andra var matlagning. Vår golf är inget att skriva om. Men våra maträtter däremot kan kanske vara intressanta, därför startades denna lilla kokbok på nätet.

Under resans gång har vårt matintresse utvecklats, så vi började brygga eget öl. Nu kommer vi även att driva upp egna grönsaker, det kommer bli godare maträtter med superfärska grönsaker. Tänk att få göra tomatsåsen på nyplockade, solmogna tomater.

Så därför kommer denna sajt numera, år 2018, ha dessa avdelningar:

  1. Kokboken. Vår receptsamling kommer även fortsättningsvis vara den största, och kanske mest intressanta avdelning på sajten.
  2. Tankar från köket. Matlagningsrelaterade artiklar som inte passar in under kategorin recept.
  3. Bryggeriet. Lite om våra erfarenheter från ölbryggandets ädla konst.
  4. Olles trädgård. Här kommer vi skriva om vår odling och dela med oss av våra erfarenheter.

En del recepten har vi skapat själv från grunden, men de flesta som visas på vår sajt är våra varianter av tidigare kända recept. Idéerna har vi fått från restaurangbesök, kokböcker, och mattidningar. Sen har vi anpassat dessa efter vår smak och våra behov.

Sajten är ett hobbyprojekt, som drivs ideellt av oss på vår fritid. Alla foton är tagna av Olle

Receptsamlingen vänder sig till de som har ett visst handlag i köket. Därför är beskrivningarna ibland ganska kortfattade. Det är inget som säger att man måste följa recepten slaviskt. Själv brukar vi betrakta ett recept som ett förslag eller ett utkast, som vi anpassar beroende på säsong, sinnestämmning och vad vi har i kylen.

Vi vill vill gärna få lite "feedback" från er, skriv gärna kommentarer på våra recept och artiklar. Det går även att skicka mail till oss, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fläskytterfilen grillas hel, på sommaren på terassen, och på vintern i ugnen. Bull späckar den med vitlök, och har örtkryddor i marinaden. Detta  ger en fin smak åt köttet. Servera gärna med zigeuner sås och potatiskaka. Välj gärna en liten fläskytterfile i butiken, dessa brukar smaka bäst.

Ännu en fläskfilé som Bratt kan bjuda Bull på då han är sen hem från jobbet. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

 

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vinter, så hur gör vi då?

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Det finns förmodligen lika många varianter på Paella som det finns spanska husmödrar. Här presenteras senaste varianten från Bull och Bratts kök. Det är en Paella Marisco, alltså med fisk och skaldjur. Vi håller igen på riset och lägger på extra fisk och skaldjur, det blir liksom godare så. Vi har ingen speciell paella form, men det går bra att tillreda i en traktörpanna eller liknande.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant.

Go to top