Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än orginalet, vilken vi anser vara för tam i smaken.

sambal ollek 6

Jag som skriver och även gjorde pastan heter Olle, därför blev namnet Sambal Ollek. Den extra hettan kommer från en gul chili som ska vara en Fatalii eller möjligen Bhut Jolokia. Den är stark, så stark att man känner av hettan så fort man skär i den. Att provsmaka den rå, bör man nog låta bli.

När vi gör vår Sambal själv från egenodlade chilis och vitlök blir den riktigt ekologisk och nyttig. När man använder skalet på grönsaker som i det här fallet, är det skönt att veta att de är obesprutade.

fatalii

En av de riktigt heta chili, troligen en Fatalii, i vårt växthus. Detta exemplar är inte riktigt moget.

Recept

40 st Ring of Fire. Detta är en medelstark röd chili.

1 st Fatalii. En riktigt stark chili.

2 st vilöksklyftor

1 dl vittvinsvinäger

En rejäl nypa flingsalt.

2 kryddmått citronsyra

Gör så här, på ett ungefär.

Vi rekommenderar att använda engångshandskar när chilin rensas och hackas.  Rensa ur innerväggar och de flesta av kärnorna från chilifrukterna. Skala vitlöksklyftorna. Hacka sedan chili och vitlök. Lägg hacket i en kastrull, häller över vinägern och tillsätt saltet. Låt sjuda i drygt en halv timme under lock, chilin ska mjukna. Mixa sedan försiktigt med en stavmixer, hälften ska bli mixad. Men där ska även bli hela bitar och kärnor kvar i röran. Fortsätt att sjuda, men nu utan lock så att såsen reduceras till en lagom konsistens. Det ska ju bli en pasta, snarare än en sås. Rör ned citronsyran. Häll över till en ren glasburk. Vi brukar sterilisera burkarna, genom att hetta upp dem i ugn på 125 grader under 30 minuter.

Förvaras chilipastan i kylskåp, så håller den sig till dess att det är dags att skörda nästa år.

Nedan följer bilder som illustrerar tillagningen. 

sambal ollek 1

Chilin hackas.

sambal ollek 2

Innerväggar och de flesta kärnorna rensas bort.

sambal ollek 3

Hacket läggs ned i en kastrull, vinäger och salt tillsätts.

sambal ollek 4

Nu är chilin mjuk och lätt mixad, men behöver reduceras.

sambal ollek 5

Lagom tjock! Citronsyra tillsatt. Dags att hälla över på burk.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Go to top