×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än orginalet, vilken vi anser vara för tam i smaken.

sambal ollek 6

Jag som skriver och även gjorde pastan heter Olle, därför blev namnet Sambal Ollek. Den extra hettan kommer från en gul chili som ska vara en Fatalii eller möjligen Bhut Jolokia. Den är stark, så stark att man känner av hettan så fort man skär i den. Att provsmaka den rå, bör man nog låta bli.

När vi gör vår Sambal själv från egenodlade chilis och vitlök blir den riktigt ekologisk och nyttig. När man använder skalet på grönsaker som i det här fallet, är det skönt att veta att de är obesprutade.

fatalii

En av de riktigt heta chili, troligen en Fatalii, i vårt växthus. Detta exemplar är inte riktigt moget.

Recept

40 st Ring of Fire. Detta är en medelstark röd chili.

1 st Fatalii. En riktigt stark chili.

2 st vilöksklyftor

1 dl vittvinsvinäger

En rejäl nypa flingsalt.

2 kryddmått citronsyra

Gör så här, på ett ungefär.

Vi rekommenderar att använda engångshandskar när chilin rensas och hackas.  Rensa ur innerväggar och de flesta av kärnorna från chilifrukterna. Skala vitlöksklyftorna. Hacka sedan chili och vitlök. Lägg hacket i en kastrull, häller över vinägern och tillsätt saltet. Låt sjuda i drygt en halv timme under lock, chilin ska mjukna. Mixa sedan försiktigt med en stavmixer, hälften ska bli mixad. Men där ska även bli hela bitar och kärnor kvar i röran. Fortsätt att sjuda, men nu utan lock så att såsen reduceras till en lagom konsistens. Det ska ju bli en pasta, snarare än en sås. Rör ned citronsyran. Häll över till en ren glasburk. Vi brukar sterilisera burkarna, genom att hetta upp dem i ugn på 125 grader under 30 minuter.

Förvaras chilipastan i kylskåp, så håller den sig till dess att det är dags att skörda nästa år.

Nedan följer bilder som illustrerar tillagningen. 

sambal ollek 1

Chilin hackas.

sambal ollek 2

Innerväggar och de flesta kärnorna rensas bort.

sambal ollek 3

Hacket läggs ned i en kastrull, vinäger och salt tillsätts.

sambal ollek 4

Nu är chilin mjuk och lätt mixad, men behöver reduceras.

sambal ollek 5

Lagom tjock! Citronsyra tillsatt. Dags att hälla över på burk.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Gluhwein på vårt sätt
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Go to top