×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än orginalet, vilken vi anser vara för tam i smaken.

sambal ollek 6

Jag som skriver och även gjorde pastan heter Olle, därför blev namnet Sambal Ollek. Den extra hettan kommer från en gul chili som ska vara en Fatalii eller möjligen Bhut Jolokia. Den är stark, så stark att man känner av hettan så fort man skär i den. Att provsmaka den rå, bör man nog låta bli.

När vi gör vår Sambal själv från egenodlade chilis och vitlök blir den riktigt ekologisk och nyttig. När man använder skalet på grönsaker som i det här fallet, är det skönt att veta att de är obesprutade.

fatalii

En av de riktigt heta chili, troligen en Fatalii, i vårt växthus. Detta exemplar är inte riktigt moget.

Recept

40 st Ring of Fire. Detta är en medelstark röd chili.

1 st Fatalii. En riktigt stark chili.

2 st vilöksklyftor

1 dl vittvinsvinäger

En rejäl nypa flingsalt.

2 kryddmått citronsyra

Gör så här, på ett ungefär.

Vi rekommenderar att använda engångshandskar när chilin rensas och hackas.  Rensa ur innerväggar och de flesta av kärnorna från chilifrukterna. Skala vitlöksklyftorna. Hacka sedan chili och vitlök. Lägg hacket i en kastrull, häller över vinägern och tillsätt saltet. Låt sjuda i drygt en halv timme under lock, chilin ska mjukna. Mixa sedan försiktigt med en stavmixer, hälften ska bli mixad. Men där ska även bli hela bitar och kärnor kvar i röran. Fortsätt att sjuda, men nu utan lock så att såsen reduceras till en lagom konsistens. Det ska ju bli en pasta, snarare än en sås. Rör ned citronsyran. Häll över till en ren glasburk. Vi brukar sterilisera burkarna, genom att hetta upp dem i ugn på 125 grader under 30 minuter.

Förvaras chilipastan i kylskåp, så håller den sig till dess att det är dags att skörda nästa år.

Nedan följer bilder som illustrerar tillagningen. 

sambal ollek 1

Chilin hackas.

sambal ollek 2

Innerväggar och de flesta kärnorna rensas bort.

sambal ollek 3

Hacket läggs ned i en kastrull, vinäger och salt tillsätts.

sambal ollek 4

Nu är chilin mjuk och lätt mixad, men behöver reduceras.

sambal ollek 5

Lagom tjock! Citronsyra tillsatt. Dags att hälla över på burk.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Blomkål i tre varianter
Blomkål för tre varianter

Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Olles smörsås
Olles smörsås serverad till spättafilé

Detta är en lite lyxig och läcker sås som passar bra till många matfiskar. Prova gärna att servera såsen till filéad fjällröding, det blir jättegott!

Äppelkladdkaka
Äppelkladdkaka

En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert. 

Go to top