×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Det är en extra kraftig imperial stout, där allt är mer än stiltypen föreskriver. Beskan är på över 100 IBU. Alkoholstyrka runt 12%. Färgen är mycket mörk.

Höstmörker, Bullobratts Imperail Stout

Vi lät den lagras i ett år, innan vi började dricka den. Den smakar riktig bra,  med toner av choklad och espresso. Alkoholen värmer gott i höst och vinterkylan,  även om den inte märks så mycket i smaken. Dock är beskan i högsta laget. Den avnjutes bäst i lite mindre mängder, det är en kraftig öl och man får ha respekt för den höga alkoholstyrkan Tärningar av lagrad västerbottenost passar utmärkt till.

Inspirationen till denna öl fick vi när vi smakade Fear Wolf Brewery's "It was Judas" på SM i ölbryggning 2016. Ta gärna en titt på deras blogg, där finns mycket matnyttigt om man vill brygga lite kraftigare öl.

Hur vi bryggde ett sådant extremt öl

Det gäller ju att få hög sockerhalt i sötvörten, så mycket malt samt en del socker krävs. Vi brygger satser på 20 liter. Normalt har vi 4 kg basmalt, här tog vi 6kg. Samt 1 kg havremalt, för munkänslan. Det blir en rundare, krämigare och gräddigare textur av havret, vilket är önskvärt för att balansera upp de kraftiga smakerna i ölen. Därefter rostad malt för färg och smak, det blev Cararoma, Carafa 1, och Chocolade Malt, ett halvt kilo av vardera. Så slutligen 8 hg socker, i detta fall Muscvado-socker, en paket med mörkt och en med ljust muscvado.

För att kunna laka ut allt socker från all denna malt, krävdes mer vatten för mäskning och lakning än brukligt. Det blev med andra ord mer att koka ner. Koktiden för ölet blev 3 timmar, istället för normala 75 minuter. Detta gav en sötvört med styrkan  (OG) 1,102. Kan jämföra med vår "Ostsee pils" med ett OG på 1,048.

Humlebeskan kommer från en giva Magnum på 100 gram som fick koka i 75 minuter. Kan jämföras med att normal bittergiva i våra öl är runt 20 gram Magnum humle.

Jäsningen gick inte helt problemfritt. En neutral ale jäst, US-05, användes. Jäsningen kom igång fint, men avtog vid ett SG på 1,045. Det är ju ungefär vid detta värde man normalt påbörjar jäsningen. Vi behövde komma längre ned, minst till 1,020. Ny jäst tillsattes, valde Mangove Jack Belgian  Ale. Detta då denna jäst har hög alkoholtolerans och god utjäsbarhet. Jäsningen kom åter igång, och stannade på 1,014.

Därefter tappades ölen på flaska för kolsyrejäsning och lagring.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Mör karré med mustig svampsky
Karré med svampsky i pannan

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]

Go to top