×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Det är en extra kraftig imperial stout, där allt är mer än stiltypen föreskriver. Beskan är på över 100 IBU. Alkoholstyrka runt 12%. Färgen är mycket mörk.

Höstmörker, Bullobratts Imperail Stout

Vi lät den lagras i ett år, innan vi började dricka den. Den smakar riktig bra,  med toner av choklad och espresso. Alkoholen värmer gott i höst och vinterkylan,  även om den inte märks så mycket i smaken. Dock är beskan i högsta laget. Den avnjutes bäst i lite mindre mängder, det är en kraftig öl och man får ha respekt för den höga alkoholstyrkan Tärningar av lagrad västerbottenost passar utmärkt till.

Inspirationen till denna öl fick vi när vi smakade Fear Wolf Brewery's "It was Judas" på SM i ölbryggning 2016. Ta gärna en titt på deras blogg, där finns mycket matnyttigt om man vill brygga lite kraftigare öl.

Hur vi bryggde ett sådant extremt öl

Det gäller ju att få hög sockerhalt i sötvörten, så mycket malt samt en del socker krävs. Vi brygger satser på 20 liter. Normalt har vi 4 kg basmalt, här tog vi 6kg. Samt 1 kg havremalt, för munkänslan. Det blir en rundare, krämigare och gräddigare textur av havret, vilket är önskvärt för att balansera upp de kraftiga smakerna i ölen. Därefter rostad malt för färg och smak, det blev Cararoma, Carafa 1, och Chocolade Malt, ett halvt kilo av vardera. Så slutligen 8 hg socker, i detta fall Muscvado-socker, en paket med mörkt och en med ljust muscvado.

För att kunna laka ut allt socker från all denna malt, krävdes mer vatten för mäskning och lakning än brukligt. Det blev med andra ord mer att koka ner. Koktiden för ölet blev 3 timmar, istället för normala 75 minuter. Detta gav en sötvört med styrkan  (OG) 1,102. Kan jämföra med vår "Ostsee pils" med ett OG på 1,048.

Humlebeskan kommer från en giva Magnum på 100 gram som fick koka i 75 minuter. Kan jämföras med att normal bittergiva i våra öl är runt 20 gram Magnum humle.

Jäsningen gick inte helt problemfritt. En neutral ale jäst, US-05, användes. Jäsningen kom igång fint, men avtog vid ett SG på 1,045. Det är ju ungefär vid detta värde man normalt påbörjar jäsningen. Vi behövde komma längre ned, minst till 1,020. Ny jäst tillsattes, valde Mangove Jack Belgian  Ale. Detta då denna jäst har hög alkoholtolerans och god utjäsbarhet. Jäsningen kom åter igång, och stannade på 1,014.

Därefter tappades ölen på flaska för kolsyrejäsning och lagring.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Go to top