×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Bratt tycker inte om sushi, kanske för att hon fick nog när hon var i Japan. I Japan blev Bratt både bjuden på sjögurka och val, båda riktigt råa. Detta har gjort att Bratt tillagar sushi utan råa fiskar. Passar både som förrätt och huvudrätt, eller varför inte som drinktilltugg.

 

Recept

Sushi ris

3 ¾ rundkornigt ris

7 ½ dl vatten

Vinägerblandning

5 msk risvinäger

1 msk mirinvin

3 msk socker

2 tsk salt

Tillbehör

Wasabi (grön senap)

Rostade tångark

Kallrökt lax i tunna skivor

Slang gurka

Avokado

Stenbitsrom röd eller svart

Tonfisk i vatten på burk

Kräftstjärtar i salt lag

Beskrivning

Riset

Skölj riset noga och låt rinna av. Häll ris och vatten i en kastrull och låt koka upp, sänk därefter värmen. Låt ångkoka ca 15 min och ta sedan bort kastrullen från plattan och låt stå med locket på i ytterligare 15 min. Under tiden som riset kokar, blanda ihop ingredienserna till vinägerblandningen och värm försiktigt tills sockret löst sig.

Häll ut riset i en plastform eller keramiskt fat. Separera riskornen med en stekspade i plast, och tillsätt vinägerblandningen långsamt. Riset skall inte vara för fuktigt när vinägerblandningen tillsätts.

Sushibullar

Forma riset till små bullar, 2 x 2 cm, eller till större om man föredrar mer ris och mindre tillbehör. Lägg en liten klick wasabi på varje bulle. Skär laxen i mindre bitar och lägg dem på bullarna. Man kan även lägga på kräftstjärtar.

Strö över lite rostade svarta sesamfrö. Orostade sesamfrön rostas lätt i en torr stekpanna på medelvärme. När det börjar lukta ungefär som nybakat bröd är fröna färdig rostade.

Sushirullar

Lägg ett ark av tång med den blanka sidan nedåt på en bambumatta eller en tunn kökshandduk. Bred ut riset i ett cm tjockt lager över drygt 2/3 av arket. Lämna en remsa i bortre kanten för förslutning. Lägg en tunn sträng wasabi i en linje över riset strax före mitten. Lägg sedan en rand med fyllning, se nedan.

Fyllning I. Gurka, lax och stenbitsrom

Fyllning II. Avokado, lax och stenbitsrom

Fyllning III. Gurka, tonfisk och stenbitsrom

Rulla försiktigt ihop tångarket till den fria kanten och fukta den lite vatten, använd t.ex. en bakpensel. Förslut rullen och gör den jämn med hjälp av bambumattan.  Skär med en vass kniv till lagom stora munsbitar.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Gluhwein på vårt sätt
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Go to top