Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Som skåning ska man givetvis servera gås i november, då helst på mårtensafton. Då vi inte kände för den klassika tunga varianten med svartsoppa, gräddsås och alla möjliga tillbehör så satte vi ihop denna tallrik.

sousviddat gåsbröst med rödlökssky

Tallriken består av gåsbröst som är varsamt tillagat med sous vide, rödlökssky, en potatisterrin på mandelpotatis smaksatt med västerbottenost och rosmarin, samt smörslungad nyskördad brysselkål.

Till efterätt serverade vi en variant av skånsk äpplekaka där vi helt enkelt tog bort all vad bröd heter, tillsammans med en fluffig hemgjort mjukglass.

Gåsmiddagen blev i det mindre formatet även till antal portioner. I tider med rekommendationer om social distansering blev det bara vi två själva som delade måltiden.

Lite om hur vi tillagade det hela

Gåsen

Vi utgick från ett fryset gåsbröst. Detta saltades, pepprades och vacuumförpackades tillsammans en kvist timjan. Det fick sedan bada i 58 grader och två timmar. Vårt bröst var fryst med ben och vi lät tillagade med ben. Nästa gång kommer vi skära ut bröstfilerna innan tillagning.

Såsen

En rödlök skalades och skivades. En vitlöksklyfta lika så. Dessa fick svettas i smör tills de blev mjuka. Därefter hällde vi på drygt en deciliter rödvin, en mastsked honung och en matsked konc. kalvfond. Detta fick sedan puttra under lock i en timme. Därefter smakades dess av med salt och svartpeppar.

Potatisterrinen

Ett halvt kilo mandelpotatis skalas och skivas i tunna skivor, cirka 1,5 mm. Den skivade potatisen fräses i smör så den blir blank. Därefter rör man ned drygt en deciliter riven västerbotten ost och matsked hackade rosmarinblad i potatisen. Salta och peppra. Potatisen packas sedan i en bakform som är klädd med bakplåtspapper. Formen bakas sedan i ugn 180 grader och 30 minuter.

Brysselkålen

Lägg kålen i en skål. Häll på en matsked vatten, lägg på en klick smör och strö över lite flingsalt. Täck över skålen med en tallrik. In i micron och kör någon minut på hög effekt.

Äpplen

Smörj ungsfasta portionsforma med smör. Skala, rensa och skiva äpplen. Lägg äppleskivorna snyggt i formarna. Strö rårörsocker och kanel ovanpå. Tillaga i ugn, 180 grader coh cirka 20 minuter.

Mjukglassen

Rör ihop en vanlig vaniljglasssmet, med ägggulor, socker, vispgrädde, vatten och vaniljstång. Kör i glassmaskin eller sätt in i frys till smeten tjocknar halvägs. Den ska vara flytande, men trögflytande. Temperaturen ska ned till 8 minusgrader. Häll därefter över smeten i en gräddsifon. Ladda med en gräddpatron. Skaka väl och spreja upp glassen på äpplekakan.

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Go to top