×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Som skåning ska man givetvis servera gås i november, då helst på mårtensafton. Då vi inte kände för den klassika tunga varianten med svartsoppa, gräddsås och alla möjliga tillbehör så satte vi ihop denna tallrik.

sousviddat gåsbröst med rödlökssky

Tallriken består av gåsbröst som är varsamt tillagat med sous vide, rödlökssky, en potatisterrin på mandelpotatis smaksatt med västerbottenost och rosmarin, samt smörslungad nyskördad brysselkål.

Till efterätt serverade vi en variant av skånsk äpplekaka där vi helt enkelt tog bort all vad bröd heter, tillsammans med en fluffig hemgjort mjukglass.

Gåsmiddagen blev i det mindre formatet även till antal portioner. I tider med rekommendationer om social distansering blev det bara vi två själva som delade måltiden.

Lite om hur vi tillagade det hela

Gåsen

Vi utgick från ett fryset gåsbröst. Detta saltades, pepprades och vacuumförpackades tillsammans en kvist timjan. Det fick sedan bada i 58 grader och två timmar. Vårt bröst var fryst med ben och vi lät tillagade med ben. Nästa gång kommer vi skära ut bröstfilerna innan tillagning.

Såsen

En rödlök skalades och skivades. En vitlöksklyfta lika så. Dessa fick svettas i smör tills de blev mjuka. Därefter hällde vi på drygt en deciliter rödvin, en mastsked honung och en matsked konc. kalvfond. Detta fick sedan puttra under lock i en timme. Därefter smakades dess av med salt och svartpeppar.

Potatisterrinen

Ett halvt kilo mandelpotatis skalas och skivas i tunna skivor, cirka 1,5 mm. Den skivade potatisen fräses i smör så den blir blank. Därefter rör man ned drygt en deciliter riven västerbotten ost och matsked hackade rosmarinblad i potatisen. Salta och peppra. Potatisen packas sedan i en bakform som är klädd med bakplåtspapper. Formen bakas sedan i ugn 180 grader och 30 minuter.

Brysselkålen

Lägg kålen i en skål. Häll på en matsked vatten, lägg på en klick smör och strö över lite flingsalt. Täck över skålen med en tallrik. In i micron och kör någon minut på hög effekt.

Äpplen

Smörj ungsfasta portionsforma med smör. Skala, rensa och skiva äpplen. Lägg äppleskivorna snyggt i formarna. Strö rårörsocker och kanel ovanpå. Tillaga i ugn, 180 grader coh cirka 20 minuter.

Mjukglassen

Rör ihop en vanlig vaniljglasssmet, med ägggulor, socker, vispgrädde, vatten och vaniljstång. Kör i glassmaskin eller sätt in i frys till smeten tjocknar halvägs. Den ska vara flytande, men trögflytande. Temperaturen ska ned till 8 minusgrader. Häll därefter över smeten i en gräddsifon. Ladda med en gräddpatron. Skaka väl och spreja upp glassen på äpplekakan.

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Go to top