Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Så kan vi sammanfatta en av årets första grillsessioner. Vi BBQ-rökte köttiga kamben från en Ibericogris.

Att tillaga något "low-and-slow" på grillen ger en helt ny dimension på grillandet. Det blir helt fantastiska smaker och underbart mört kött. Och det är inte svårt och kan göras på en vanlig klotgrill. Men man måste ta sig tid, väl tillagad mat kräver helt enkelt tid.

Råvaran är väldigt viktig! Har man inte ett bra kött att utgå ifrån, är det svårt att lyckas med sin BBQ. Kanske inte helt omöjlig, men väldigt svårt.

iberico kamben hämtat i frysen

Ibericogrisen är inte industriellt snabbuppfödd, utan får leva ett naturligt fint liv där den livnär sig på ekollon i de spanska skogarna. Förutom att det låter så fint och romantiskt så innebär detta att den växer lite långsammare, varvid köttet får mer smak och blir marmorerat med fett. Fett behövs för att få ett saftigt kött, en alltför mager gris ger ett torrt, tråkigt kött.

Så nu när vi har detta fina exemplar av små revben är det bara att sätta igång med tillagningen. Börja i tid, det går åt 6 timmar utan vidare. Nu behöver man inte arbeta aktivt med tillagningen under hela denna tid men tiden går som sagt åt.

Steg 1. Förbered köttet.

Först ska hinnan på baksida av revbenen tas bort. Därefter skall en rubb gnidas in på köttet. Sen ska köttet vila i en timme eller mer i kylskåpet. Nu har vi ett utmärkt kött och då är det enkelt att hitta en bra rubb. Rubben består av 50 procent grovmalen svartpeppar och resten flingsalt. Det blir bra även om man vänder på proportionerna.

Steg 2. Rökning och tillagning

Här körde vi 3-1-1 metoden. Detta innebär 3 timmar BBQrökning. Då sätter vi temperaturen i grillen på cirka 100 grader, givetvis kör vi med indirekt värme. För att få fin rök blandar vi grillkolen med bitar av rökträ. Då vi har riktlig tillgång tlll skånsk ek blir det detta trä som skapar röken. Under rökningen ligger revbenen med köttsidan uppåt på gallert.

Därefter slår vi in revbenen i folie. Därefter får foliepaketet ligga på grillen ytterligare en timme. Men nu med köttsidan nedåt.

Steg 3. På med glazen.

Det närmar sig servering! Veckla upp foliepaketet. Vänd köttsidan uppåt. Pensla på med en glaze, vi använder vår BBQsås som glaze.  Öka temperaturen något på gillen och låt såsen bränna in i köttet. För kamben blir en timme i mesta laget, 30 minuter är mer lagom.

Nu har vi revben där köttet mer eller mindre ramlar av ben av sig själv samtidigt som det är mört och smakrikt.

BBQrökta kamben från ibericogris klara att servera

Vi valde att servera kambenen med en coleslaw smaksatt med pepparrot samt en ljummen potatissallad.

Avslutad måltid bestående av BBQrökta små revben från ibericogris.

Som sagt försvinnande gott!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Go to top