×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Så kan vi sammanfatta en av årets första grillsessioner. Vi BBQ-rökte köttiga kamben från en Ibericogris.

Att tillaga något "low-and-slow" på grillen ger en helt ny dimension på grillandet. Det blir helt fantastiska smaker och underbart mört kött. Och det är inte svårt och kan göras på en vanlig klotgrill. Men man måste ta sig tid, väl tillagad mat kräver helt enkelt tid.

Råvaran är väldigt viktig! Har man inte ett bra kött att utgå ifrån, är det svårt att lyckas med sin BBQ. Kanske inte helt omöjlig, men väldigt svårt.

iberico kamben hämtat i frysen

Ibericogrisen är inte industriellt snabbuppfödd, utan får leva ett naturligt fint liv där den livnär sig på ekollon i de spanska skogarna. Förutom att det låter så fint och romantiskt så innebär detta att den växer lite långsammare, varvid köttet får mer smak och blir marmorerat med fett. Fett behövs för att få ett saftigt kött, en alltför mager gris ger ett torrt, tråkigt kött.

Så nu när vi har detta fina exemplar av små revben är det bara att sätta igång med tillagningen. Börja i tid, det går åt 6 timmar utan vidare. Nu behöver man inte arbeta aktivt med tillagningen under hela denna tid men tiden går som sagt åt.

Steg 1. Förbered köttet.

Först ska hinnan på baksida av revbenen tas bort. Därefter skall en rubb gnidas in på köttet. Sen ska köttet vila i en timme eller mer i kylskåpet. Nu har vi ett utmärkt kött och då är det enkelt att hitta en bra rubb. Rubben består av 50 procent grovmalen svartpeppar och resten flingsalt. Det blir bra även om man vänder på proportionerna.

Steg 2. Rökning och tillagning

Här körde vi 3-1-1 metoden. Detta innebär 3 timmar BBQrökning. Då sätter vi temperaturen i grillen på cirka 100 grader, givetvis kör vi med indirekt värme. För att få fin rök blandar vi grillkolen med bitar av rökträ. Då vi har riktlig tillgång tlll skånsk ek blir det detta trä som skapar röken. Under rökningen ligger revbenen med köttsidan uppåt på gallert.

Därefter slår vi in revbenen i folie. Därefter får foliepaketet ligga på grillen ytterligare en timme. Men nu med köttsidan nedåt.

Steg 3. På med glazen.

Det närmar sig servering! Veckla upp foliepaketet. Vänd köttsidan uppåt. Pensla på med en glaze, vi använder vår BBQsås som glaze.  Öka temperaturen något på gillen och låt såsen bränna in i köttet. För kamben blir en timme i mesta laget, 30 minuter är mer lagom.

Nu har vi revben där köttet mer eller mindre ramlar av ben av sig själv samtidigt som det är mört och smakrikt.

BBQrökta kamben från ibericogris klara att servera

Vi valde att servera kambenen med en coleslaw smaksatt med pepparrot samt en ljummen potatissallad.

Avslutad måltid bestående av BBQrökta små revben från ibericogris.

Som sagt försvinnande gott!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Go to top