Så kan vi sammanfatta en av årets första grillsessioner. Vi BBQ-rökte köttiga kamben från en Ibericogris.

Att tillaga något "low-and-slow" på grillen ger en helt ny dimension på grillandet. Det blir helt fantastiska smaker och underbart mört kött. Och det är inte svårt och kan göras på en vanlig klotgrill. Men man måste ta sig tid, väl tillagad mat kräver helt enkelt tid.

Råvaran är väldigt viktig! Har man inte ett bra kött att utgå ifrån, är det svårt att lyckas med sin BBQ. Kanske inte helt omöjlig, men väldigt svårt.

iberico kamben hämtat i frysen

Ibericogrisen är inte industriellt snabbuppfödd, utan får leva ett naturligt fint liv där den livnär sig på ekollon i de spanska skogarna. Förutom att det låter så fint och romantiskt så innebär detta att den växer lite långsammare, varvid köttet får mer smak och blir marmorerat med fett. Fett behövs för att få ett saftigt kött, en alltför mager gris ger ett torrt, tråkigt kött.

Så nu när vi har detta fina exemplar av små revben är det bara att sätta igång med tillagningen. Börja i tid, det går åt 6 timmar utan vidare. Nu behöver man inte arbeta aktivt med tillagningen under hela denna tid men tiden går som sagt åt.

Steg 1. Förbered köttet.

Först ska hinnan på baksida av revbenen tas bort. Därefter skall en rubb gnidas in på köttet. Sen ska köttet vila i en timme eller mer i kylskåpet. Nu har vi ett utmärkt kött och då är det enkelt att hitta en bra rubb. Rubben består av 50 procent grovmalen svartpeppar och resten flingsalt. Det blir bra även om man vänder på proportionerna.

Steg 2. Rökning och tillagning

Här körde vi 3-1-1 metoden. Detta innebär 3 timmar BBQrökning. Då sätter vi temperaturen i grillen på cirka 100 grader, givetvis kör vi med indirekt värme. För att få fin rök blandar vi grillkolen med bitar av rökträ. Då vi har riktlig tillgång tlll skånsk ek blir det detta trä som skapar röken. Under rökningen ligger revbenen med köttsidan uppåt på gallert.

Därefter slår vi in revbenen i folie. Därefter får foliepaketet ligga på grillen ytterligare en timme. Men nu med köttsidan nedåt.

Steg 3. På med glazen.

Det närmar sig servering! Veckla upp foliepaketet. Vänd köttsidan uppåt. Pensla på med en glaze, vi använder vår BBQsås som glaze.  Öka temperaturen något på gillen och låt såsen bränna in i köttet. För kamben blir en timme i mesta laget, 30 minuter är mer lagom.

Nu har vi revben där köttet mer eller mindre ramlar av ben av sig själv samtidigt som det är mört och smakrikt.

BBQrökta kamben från ibericogris klara att servera

Vi valde att servera kambenen med en coleslaw smaksatt med pepparrot samt en ljummen potatissallad.

Avslutad måltid bestående av BBQrökta små revben från ibericogris.

Som sagt försvinnande gott!

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara