Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sitt franska namn till trots, så har rätten sitt ursprung i Sverige. Här presenterar vi vår tolkning av rätten.

Coeur de filet provencale

Grundidén till rätten är enkel. Helstekt oxfile skivad och upplagd på en bädd av råstekt potatis. Därefter läggs rejält med vitlöksmör på, och in med fatet i ugnen så att smöret börjar smälta.

Nu har vi gjort lite förenklingar i tillagningen, anpassat oss till modernare tillagningsmetoder och kanske även förfinat det hela en aning. VI beskriver här hur vi tillagar rätten för två personer.

Namnet 'coeur de filet', som betyder hjärtat av filen, antyder att endast mittbiten ska användas. Det behöver man inte bry sig om, hela filén fungerar fint till denna rätt.

Oxfilén

Då vi i regel köper hem hel oxfile som sedan styckar upp och fryser in i portionsbitar är sous vide en utmärkt tillagningsmetod. Normalt bör köttet vara rumstempererat innan tillagning för gott resultat. Men det gäller inte här, vi kan stoppa ned oxfilén fryst i vattenbadet. Oftast har vi redan saltat, pepprat och vacuumförpackat innan infrysning. För bästa resultat ställ in 55 grader och 1,5 timmar på cirkulatorn.

Efter badet skall köttet få en fin stekyta. Det måste gå snabbt så inte köttet blir överstekt. Ett bra knep är pensla filén med majonäs (det låter lite knäppt men ger bra resultat) och sedan snabbt bryna i en torr, riktigt het gjutjärnspanna.

Vitlöksmöret

Brynt smör är fantastisk gott. Så när vi rör ihop vårt smör är hälften brynt sådant. Och snåla inte på vitlöken! Vitlöken ska vara färsk, vitlökspulver görs sig inte här.

Potatisen

Vi tillagar potatisen i ugnen, det är smidigare än att steka i en panna. Skala och skiva potatisen. Skölj av skivorna i en bunke med kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Bred ut potatisskivorna i en smörad ugnsfast form. Blanda en matsked koncentrerad kalvfond med en halv deciliter vatten. Häll denna lösning över potatisen. Sätt in i en ugn på 180 grader. Kanske vill man klicka över lite vitlöksmör, salta och peppra. Det är alltid bra att smaka av under tillagningen!

Efter cirka 20 minuter är potatisen klar.

Grönsaker

Att bara servera kött, potatis och smör blir lite stabbigt. Så vi lägger till var sin ugnsbakad tomat och baconinlindade haricotverts. Dessa läggs på potatisbädden och tillagas därmed samtidigt som potatisen. Praktisk och enkelt.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top