×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Sitt franska namn till trots, så har rätten sitt ursprung i Sverige. Här presenterar vi vår tolkning av rätten.

Coeur de filet provencale

Grundidén till rätten är enkel. Helstekt oxfile skivad och upplagd på en bädd av råstekt potatis. Därefter läggs rejält med vitlöksmör på, och in med fatet i ugnen så att smöret börjar smälta.

Nu har vi gjort lite förenklingar i tillagningen, anpassat oss till modernare tillagningsmetoder och kanske även förfinat det hela en aning. VI beskriver här hur vi tillagar rätten för två personer.

Namnet 'coeur de filet', som betyder hjärtat av filen, antyder att endast mittbiten ska användas. Det behöver man inte bry sig om, hela filén fungerar fint till denna rätt.

Oxfilén

Då vi i regel köper hem hel oxfile som sedan styckar upp och fryser in i portionsbitar är sous vide en utmärkt tillagningsmetod. Normalt bör köttet vara rumstempererat innan tillagning för gott resultat. Men det gäller inte här, vi kan stoppa ned oxfilén fryst i vattenbadet. Oftast har vi redan saltat, pepprat och vacuumförpackat innan infrysning. För bästa resultat ställ in 55 grader och 1,5 timmar på cirkulatorn.

Efter badet skall köttet få en fin stekyta. Det måste gå snabbt så inte köttet blir överstekt. Ett bra knep är pensla filén med majonäs (det låter lite knäppt men ger bra resultat) och sedan snabbt bryna i en torr, riktigt het gjutjärnspanna.

Vitlöksmöret

Brynt smör är fantastisk gott. Så när vi rör ihop vårt smör är hälften brynt sådant. Och snåla inte på vitlöken! Vitlöken ska vara färsk, vitlökspulver görs sig inte här.

Potatisen

Vi tillagar potatisen i ugnen, det är smidigare än att steka i en panna. Skala och skiva potatisen. Skölj av skivorna i en bunke med kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Bred ut potatisskivorna i en smörad ugnsfast form. Blanda en matsked koncentrerad kalvfond med en halv deciliter vatten. Häll denna lösning över potatisen. Sätt in i en ugn på 180 grader. Kanske vill man klicka över lite vitlöksmör, salta och peppra. Det är alltid bra att smaka av under tillagningen!

Efter cirka 20 minuter är potatisen klar.

Grönsaker

Att bara servera kött, potatis och smör blir lite stabbigt. Så vi lägger till var sin ugnsbakad tomat och baconinlindade haricotverts. Dessa läggs på potatisbädden och tillagas därmed samtidigt som potatisen. Praktisk och enkelt.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Go to top