Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Sitt franska namn till trots, så har rätten sitt ursprung i Sverige. Här presenterar vi vår tolkning av rätten.

Coeur de filet provencale

Grundidén till rätten är enkel. Helstekt oxfile skivad och upplagd på en bädd av råstekt potatis. Därefter läggs rejält med vitlöksmör på, och in med fatet i ugnen så att smöret börjar smälta.

Nu har vi gjort lite förenklingar i tillagningen, anpassat oss till modernare tillagningsmetoder och kanske även förfinat det hela en aning. VI beskriver här hur vi tillagar rätten för två personer.

Namnet 'coeur de filet', som betyder hjärtat av filen, antyder att endast mittbiten ska användas. Det behöver man inte bry sig om, hela filén fungerar fint till denna rätt.

Oxfilén

Då vi i regel köper hem hel oxfile som sedan styckar upp och fryser in i portionsbitar är sous vide en utmärkt tillagningsmetod. Normalt bör köttet vara rumstempererat innan tillagning för gott resultat. Men det gäller inte här, vi kan stoppa ned oxfilén fryst i vattenbadet. Oftast har vi redan saltat, pepprat och vacuumförpackat innan infrysning. För bästa resultat ställ in 55 grader och 1,5 timmar på cirkulatorn.

Efter badet skall köttet få en fin stekyta. Det måste gå snabbt så inte köttet blir överstekt. Ett bra knep är pensla filén med majonäs (det låter lite knäppt men ger bra resultat) och sedan snabbt bryna i en torr, riktigt het gjutjärnspanna.

Vitlöksmöret

Brynt smör är fantastisk gott. Så när vi rör ihop vårt smör är hälften brynt sådant. Och snåla inte på vitlöken! Vitlöken ska vara färsk, vitlökspulver görs sig inte här.

Potatisen

Vi tillagar potatisen i ugnen, det är smidigare än att steka i en panna. Skala och skiva potatisen. Skölj av skivorna i en bunke med kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Bred ut potatisskivorna i en smörad ugnsfast form. Blanda en matsked koncentrerad kalvfond med en halv deciliter vatten. Häll denna lösning över potatisen. Sätt in i en ugn på 180 grader. Kanske vill man klicka över lite vitlöksmör, salta och peppra. Det är alltid bra att smaka av under tillagningen!

Efter cirka 20 minuter är potatisen klar.

Grönsaker

Att bara servera kött, potatis och smör blir lite stabbigt. Så vi lägger till var sin ugnsbakad tomat och baconinlindade haricotverts. Dessa läggs på potatisbädden och tillagas därmed samtidigt som potatisen. Praktisk och enkelt.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Go to top