Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

När man låter sig leka med tanken att utgå från en ganska trist vardagsrätt och genom att tänka lite utanför boxen, göra denna rätt till något riktigt läckert. Med detta så fick vi för oss att laga denna lite annorlunda varianten av fläsk med löksås. Ett riktig lyckat experiment anser vi.

fläsk med löksås deluxe

Så till verket, vi utgår från en färsk bit sidfläsk. Det är sommar så givetvis ska grillen användas. Fläsket kommer att grillas, eller snarare rökas. Här kör vi med "low-and-slow" och mycket rökträ. Men svålen kommer ju inte bli bra med denna tillagning, så den skär vi av. Denna tillagas separat, kommer att bli frasiga, knapriga tilltugg. Till fläsket brukar serveras kokt potatis, vi byter ut dessa mot sous-vidade nypotatis. Slutligen löksåsen får bli en somrig, kall gräddfilsbaserad sås smaksatt med tre olika sorters nyskördad lök.

Vi började med att preparera fläsken. Svålen skars av, därefter gneds fläsket in med en rubb. Rubben bestod av salt, svatrpeppar och paprikapulver. Därefter lätt vi köttbiten vila en timme så att den kunde dra åt sig kryddorna innan rökningen påbörjas.

Svålen skars i bitar på tre gånger tre centimeter. Därefter fick svålen sjuda i saltat vatten i 90 minuter. Efter kokning fick svålen ligga och torka i ugn på 80 grader. Det fick den göra ända tills strax innan servering, då den friteras under några minuter.

Fläsket fick ligga i röken/grillen i cirka 4 timmar på en grilltemperatur på runt 120 grader. Då innertemperaturen uppgick till 88 grader, sveptes fläsket i folie där det fick ligga och vila i en dryg halvtimme.

3 sorters lök till löksåsen

Till såsen skördade vi rödlök, salladslök och gräslök. Dessa hackade och rördes ned i ett par matskedar gräddfil och en matsked majonäs. Sedan smakades såsen av med salt och svarpeppar.

Somrig löksås

Låt gärna såsen stå och dra någon timme innan servering.

Sous vide av nypotatis

Potatisen är givetvis nyskördade. De vakuumförpackas tillsammans med flingsalt, några dillkvistar och en klick smör. De får sedan bada i drygt en timme på 86 grader. Smaken blir avsevärt godare än då potatisen bara kokes. Bekvämt med sous-vide är att när potatisen har gått klart kan men låta påsen ligga kvar i badet tills det är dags att servera. På sås sätt håller man potatisen varm, utan att den blir överkokt.grillat sidfläsk med frasiga svålar

Slutsats

Det blev en mycket god variant av fläsk med löksås. Köttet nästan faller i sönder av sig själv och smakar ljuvligt. Svålen är härligt krispig. Potatisen är verkligen god.

Men det tar tid, köttet ska ju ligga i grillen i flera timmar. Likadant behöver svålen torkas i flera timmar mellan kok och fritering. Nu är ju mycket av tiden väntetid som inte kräver någon arbetsinsats. Så detta är kan vare en rätt som är trevlig att tillaga någon dag man arbetar hemifrån.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top