×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

När man låter sig leka med tanken att utgå från en ganska trist vardagsrätt och genom att tänka lite utanför boxen, göra denna rätt till något riktigt läckert. Med detta så fick vi för oss att laga denna lite annorlunda varianten av fläsk med löksås. Ett riktig lyckat experiment anser vi.

fläsk med löksås deluxe

Så till verket, vi utgår från en färsk bit sidfläsk. Det är sommar så givetvis ska grillen användas. Fläsket kommer att grillas, eller snarare rökas. Här kör vi med "low-and-slow" och mycket rökträ. Men svålen kommer ju inte bli bra med denna tillagning, så den skär vi av. Denna tillagas separat, kommer att bli frasiga, knapriga tilltugg. Till fläsket brukar serveras kokt potatis, vi byter ut dessa mot sous-vidade nypotatis. Slutligen löksåsen får bli en somrig, kall gräddfilsbaserad sås smaksatt med tre olika sorters nyskördad lök.

Vi började med att preparera fläsken. Svålen skars av, därefter gneds fläsket in med en rubb. Rubben bestod av salt, svatrpeppar och paprikapulver. Därefter lätt vi köttbiten vila en timme så att den kunde dra åt sig kryddorna innan rökningen påbörjas.

Svålen skars i bitar på tre gånger tre centimeter. Därefter fick svålen sjuda i saltat vatten i 90 minuter. Efter kokning fick svålen ligga och torka i ugn på 80 grader. Det fick den göra ända tills strax innan servering, då den friteras under några minuter.

Fläsket fick ligga i röken/grillen i cirka 4 timmar på en grilltemperatur på runt 120 grader. Då innertemperaturen uppgick till 88 grader, sveptes fläsket i folie där det fick ligga och vila i en dryg halvtimme.

3 sorters lök till löksåsen

Till såsen skördade vi rödlök, salladslök och gräslök. Dessa hackade och rördes ned i ett par matskedar gräddfil och en matsked majonäs. Sedan smakades såsen av med salt och svarpeppar.

Somrig löksås

Låt gärna såsen stå och dra någon timme innan servering.

Sous vide av nypotatis

Potatisen är givetvis nyskördade. De vakuumförpackas tillsammans med flingsalt, några dillkvistar och en klick smör. De får sedan bada i drygt en timme på 86 grader. Smaken blir avsevärt godare än då potatisen bara kokes. Bekvämt med sous-vide är att när potatisen har gått klart kan men låta påsen ligga kvar i badet tills det är dags att servera. På sås sätt håller man potatisen varm, utan att den blir överkokt.grillat sidfläsk med frasiga svålar

Slutsats

Det blev en mycket god variant av fläsk med löksås. Köttet nästan faller i sönder av sig själv och smakar ljuvligt. Svålen är härligt krispig. Potatisen är verkligen god.

Men det tar tid, köttet ska ju ligga i grillen i flera timmar. Likadant behöver svålen torkas i flera timmar mellan kok och fritering. Nu är ju mycket av tiden väntetid som inte kräver någon arbetsinsats. Så detta är kan vare en rätt som är trevlig att tillaga någon dag man arbetar hemifrån.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Go to top