Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på detta sätt. Rätt tillagat är potatis riktigt gott!

Det här receptet utgår från Tina Nordströms recept på potatisgratäng. Men både Bull och Bratt gillar att ha ost i gratängen, sedan vill vi gärna ha mer purjo och vitlök än vad det står i förlagan. Så ändrar man lite här och lite där, sen blir det ett nytt recept. I vårt kök är inga recept statiska, de har ett eget liv och utvecklas hela tiden.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer. Det blir ofta lite över till en matlåda.

  • ½ kg skalad potatis, gärna King Edward
  • ½ purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 nypa flingsalt (minst) Potatisen kräver mycket salt.
  • vit- och/eller svartpeppar ur kvarn
  • 2 dl riven västerbottenost

Gör så här, på ett ungefär

Värm ugnen till 180°, varmluftsläge om detta finns.

Hyvla potatisen tunt, gärna med en mandolin eller i en matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och skiva vitlöksklyftorna tunt .

krämigpotatisgratäng 1

Purjolök vill vi ha ...

krämigpotatisgratäng 2

... och vitlök, likaså ...

Fräs purjolöken och vitlöken i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädde,buljongtärning och vatten och låt blandningen koka upp. Rör ned hälften av den rivna västerbottenosten och låt den smälta in i blandningen. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt – eftersom potatisen drar åt sig mycket salt ska du inte snåla med saltet. Låt potatisen koka tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt.

Ingredienserna till potatisgratängen kokas ihop

Här låter vi potatisen koka ihop med lök, grädde och resten. På detta sätt är blandning homogen då den åker ned i formen. Smaka av här, det kan behövas med salt.

Häll upp allt i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda. Strö över resten av den rivna osten. Grädda sedan gratängen, normalt behövs 30–40 minuter. Det är lite beroende på hur länge potatisen fick koka på spisen. Känn med en sticka, och om potatisen är färdig är det bara att servera.

osten ska strös på potatisgratängen

Här börjar vi lägga på osten, sedan stoppas formen in i ugn.

Låt gratängen vila någon minut efter den tagits ut ur ugnen, innan den serveras. Den är nämligen riktigt het.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Go to top