Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på detta sätt. Rätt tillagat är potatis riktigt gott!

Det här receptet utgår från Tina Nordströms recept på potatisgratäng. Men både Bull och Bratt gillar att ha ost i gratängen, sedan vill vi gärna ha mer purjo och vitlök än vad det står i förlagan. Så ändrar man lite här och lite där, sen blir det ett nytt recept. I vårt kök är inga recept statiska, de har ett eget liv och utvecklas hela tiden.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer. Det blir ofta lite över till en matlåda.

  • ½ kg skalad potatis, gärna King Edward
  • ½ purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 nypa flingsalt (minst) Potatisen kräver mycket salt.
  • vit- och/eller svartpeppar ur kvarn
  • 2 dl riven västerbottenost

Gör så här, på ett ungefär

Värm ugnen till 180°, varmluftsläge om detta finns.

Hyvla potatisen tunt, gärna med en mandolin eller i en matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och skiva vitlöksklyftorna tunt .

krämigpotatisgratäng 1

Purjolök vill vi ha ...

krämigpotatisgratäng 2

... och vitlök, likaså ...

Fräs purjolöken och vitlöken i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädde,buljongtärning och vatten och låt blandningen koka upp. Rör ned hälften av den rivna västerbottenosten och låt den smälta in i blandningen. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt – eftersom potatisen drar åt sig mycket salt ska du inte snåla med saltet. Låt potatisen koka tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt.

Ingredienserna till potatisgratängen kokas ihop

Här låter vi potatisen koka ihop med lök, grädde och resten. På detta sätt är blandning homogen då den åker ned i formen. Smaka av här, det kan behövas med salt.

Häll upp allt i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda. Strö över resten av den rivna osten. Grädda sedan gratängen, normalt behövs 30–40 minuter. Det är lite beroende på hur länge potatisen fick koka på spisen. Känn med en sticka, och om potatisen är färdig är det bara att servera.

osten ska strös på potatisgratängen

Här börjar vi lägga på osten, sedan stoppas formen in i ugn.

Låt gratängen vila någon minut efter den tagits ut ur ugnen, innan den serveras. Den är nämligen riktigt het.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Go to top