Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på detta sätt. Rätt tillagat är potatis riktigt gott!
Det här receptet utgår från Tina Nordströms recept på potatisgratäng. Men både Bull och Bratt gillar att ha ost i gratängen, sedan vill vi gärna ha mer purjo och vitlök än vad det står i förlagan. Så ändrar man lite här och lite där, sen blir det ett nytt recept. I vårt kök är inga recept statiska, de har ett eget liv och utvecklas hela tiden.
På våren, när vi kan plocka färsk ramslök, brukar vi byta ut purjolöken mot denna. En mycket god variant på denna gratäng!
Recept
Mängden är lagom för 2 personer. Det blir ofta lite över till en matlåda.
- ½ kg skalad potatis, gärna King Edward
- ½ purjolök
- 3 vitlöksklyftor
- olivolja
- 2 dl vispgrädde
- ½ dl vatten
- 1 tärning hönsbuljong
- 1 nypa flingsalt (minst) Potatisen kräver mycket salt.
- vit- och/eller svartpeppar ur kvarn
- 2 dl riven västerbottenost
Gör så här, på ett ungefär
Värm ugnen till 180°, varmluftsläge om detta finns.
Hyvla potatisen tunt, gärna med en mandolin eller i en matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och skiva vitlöksklyftorna tunt .
Fräs purjolöken och vitlöken i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädde,buljongtärning och vatten och låt blandningen koka upp. Rör ned hälften av den rivna västerbottenosten och låt den smälta in i blandningen. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt – eftersom potatisen drar åt sig mycket salt ska du inte snåla med saltet. Låt potatisen koka tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt.
Häll upp allt i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda. Strö över resten av den rivna osten. Grädda sedan gratängen, normalt behövs 30–40 minuter. Det är lite beroende på hur länge potatisen fick koka på spisen. Känn med en sticka, och om potatisen är färdig är det bara att servera.
Låt gratängen vila någon minut efter den tagits ut ur ugnen, innan den serveras. Den är nämligen riktigt het.
Comments powered by CComment