Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.


Bourgogne vin serveras

Det är så man börjar bygga upp en "Boeuf Bourguignon". Med ett rött vin från Bourgogne distriktet i Frankrike. Räkna med 2 flaskor. Den första går åt till matlagningen, 2 tredjedelar hälls i grytan och resterande får kocken dricka under tiden han lagar maten. Den andra flaskan serveras till grytan som måltidsdryck.

Recept

Receptet räcker till 4 - 6 personer

1,2 - 1,5 kg högrev

220 gr champinjoner

2 st stora gula lökar

2 msk tomatpuré

2 köttbuljongtärningar

5 vitlöksklyftor

½ liter rött vin, gärna en bourgogne

½ liter vatten

1 msk soja

2 st lagerblad

Timjan

Nymald svartpeppar

Maizena

16 steklökar

250 gr rimmat fläsk

Smör för stekning

bouf bourgogneBeskrivning

Skär köttet i mindre bitar. Putsa bitarna från senor, hinnor och synligt fett. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en stekgryta.

Skala, klyfta och stek löken på svag värme i några minuter. Skiva vitlöken och låt den steka tillsammans med löken. Lägg över i grytan.

Tillsätt timjan, tomatpuré, salt, peppar och lagerblad. Smula ned buljongtärningarna. Häll på vin, vatten och soja. Rör om och kok upp.

Låt grytan nu sjuda under lock i minst 1 ½ timme, gärna lite mer.

Skala steklökarna och bryn dem i smör. Låt dem sjuda med i grytan den sista kvarten. Fräs svampen i smör, och rör ned dem i grytan.

Dela fläskskivorna i 4 bitar vardera, stek fläsket så det blir ganska knaprigt.

Red nu av grytan med maizena. Strö fläskbitarna över grytan precis innan servering. Garnera med färsk timjan, om sådan finnes att tillgå. Klart!

Servera med kokt potatis, och ett gott rött Bourgogne.

Detta är en rätt som tar lång tid att laga, men fungerar bra att frysa och att värma upp utan någon försämrad kvalité. Så laga gärna en dubbel sats, men ta bara så mycket fläsk som går åt vid första serveringen. När du värmer upp grytan, stek nytt fläsk att strö över och bryn kanske några fler steklökar.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Go to top