×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

En härligt mustig köttgryta som passar bra under höst och vinter. Köttet kokas i rött vin, företrädesvis en Bourgogne. Helst väljer man samma Bourgogne som måltidsdryck.


Bourgogne vin serveras

Det är så man börjar bygga upp en "Boeuf Bourguignon". Med ett rött vin från Bourgogne distriktet i Frankrike. Räkna med 2 flaskor. Den första går åt till matlagningen, 2 tredjedelar hälls i grytan och resterande får kocken dricka under tiden han lagar maten. Den andra flaskan serveras till grytan som måltidsdryck.

Recept

Receptet räcker till 4 - 6 personer

1,2 - 1,5 kg högrev

220 gr champinjoner

2 st stora gula lökar

2 msk tomatpuré

2 köttbuljongtärningar

5 vitlöksklyftor

½ liter rött vin, gärna en bourgogne

½ liter vatten

1 msk soja

2 st lagerblad

Timjan

Nymald svartpeppar

Maizena

16 steklökar

250 gr rimmat fläsk

Smör för stekning

bouf bourgogneBeskrivning

Skär köttet i mindre bitar. Putsa bitarna från senor, hinnor och synligt fett. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en stekgryta.

Skala, klyfta och stek löken på svag värme i några minuter. Skiva vitlöken och låt den steka tillsammans med löken. Lägg över i grytan.

Tillsätt timjan, tomatpuré, salt, peppar och lagerblad. Smula ned buljongtärningarna. Häll på vin, vatten och soja. Rör om och kok upp.

Låt grytan nu sjuda under lock i minst 1 ½ timme, gärna lite mer.

Skala steklökarna och bryn dem i smör. Låt dem sjuda med i grytan den sista kvarten. Fräs svampen i smör, och rör ned dem i grytan.

Dela fläskskivorna i 4 bitar vardera, stek fläsket så det blir ganska knaprigt.

Red nu av grytan med maizena. Strö fläskbitarna över grytan precis innan servering. Garnera med färsk timjan, om sådan finnes att tillgå. Klart!

Servera med kokt potatis, och ett gott rött Bourgogne.

Detta är en rätt som tar lång tid att laga, men fungerar bra att frysa och att värma upp utan någon försämrad kvalité. Så laga gärna en dubbel sats, men ta bara så mycket fläsk som går åt vid första serveringen. När du värmer upp grytan, stek nytt fläsk att strö över och bryn kanske några fler steklökar.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Go to top