Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men annorlunda.

Vi kryddar med saffran, och serverar med en klick aioli. Så där har vi ett släktskap med bouillabaissen. Men i fonden tillsätter vi både grädde och cremé fraiche, och det gör man inte i den franska grytan.

Grytan i sin helhet är inte lämplig att frysa in. Men gör gärna en stor sats fond, den kan nämligen frysas. Att sedan tina fonden, och då tillsätta ny färsk fisk och skaldjur blir riktigt bra.

Saffransdoftande fisksoppa serverad med aoil

Recept

Mängd och sort av fisk kan givetvis varieras beroende på tycke, smak och tillgång

Torskfilé, 100gr per person
Laxfilé, 100 gram per person
Blåmusslor, 6 st. per person
Handskalade räkor, 10 st. per person

Fonden

Receptet för fonden är lagom för fyra personer

1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 paket saffran
1 burk tomater, hela eller krossade
2 dl vitt torrt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl cremé fraiche
2 fiskbuljongtärningar (eller Bongs fiskfond)
Timjan, helst färsk (mängd motsvarande1 tesked torkad)
Basilika, helst färsk (mängd motsvarande1 tesked torkad)
Ett stänk tabasco
Olivolja

fonden till vår fiskgryta tillagas

Gör så här, på ett ungefär

Strimla purjolöken. Hacka den gula löken ganska grovt. Slanta morötterna. Skiva vitlöken tunt. Fräs grönsakerna i lite olivolja så de mjuknar, men de ska inte brynas. Strö sedan ned saffran. Fräs en liten stund.

Blanda sedan ned resten av ingredienserna. Kok upp, och låt det sedan sjuda i minst 20 minuter. Smaka av, eventuellt lite salt kan behövas.

Skär fisken i kuber, ta förs bort eventuellt skinn. Lägg dessa i fonden och låt sjuda i sju, åtta minuter.

Fisk och skaldjur till grytan

Kok musslorna separat, dessa behöver koka i tre, fyra minuter. De är klara när de har öppnad sig fullt ut. Musslorna ska ångkokas, så en till två deciliter vatten och lite salt i kastrullen räcker. Detta vatten ska koka ordentligt när man lägger i musslorna.

Rör ned räkorna i grytan, strax innan servering. Lägg musslorna ovanpå. Servera med en klick aioli, och gärna lite baguette.Saffransdoftande fisk och skaldjursgryta serverad med aioli, bröd och vitt vin

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Go to top