Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men annorlunda.

Vi kryddar med saffran, och serverar med en klick aioli. Så där har vi ett släktskap med bouillabaissen. Men i fonden tillsätter vi både grädde och cremé fraiche, och det gör man inte i den franska grytan.

Grytan i sin helhet är inte lämplig att frysa in. Men gör gärna en stor sats fond, den kan nämligen frysas. Att sedan tina fonden, och då tillsätta ny färsk fisk och skaldjur blir riktigt bra.

Saffransdoftande fisksoppa serverad med aoil

Recept

Mängd och sort av fisk kan givetvis varieras beroende på tycke, smak och tillgång

Torskfilé, 100gr per person
Laxfilé, 100 gram per person
Blåmusslor, 6 st. per person
Handskalade räkor, 10 st. per person

Fonden

Receptet för fonden är lagom för fyra personer

1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 paket saffran
1 burk tomater, hela eller krossade
2 dl vitt torrt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl cremé fraiche
2 fiskbuljongtärningar (eller Bongs fiskfond)
Timjan, helst färsk (mängd motsvarande1 tesked torkad)
Basilika, helst färsk (mängd motsvarande1 tesked torkad)
Ett stänk tabasco
Olivolja

fonden till vår fiskgryta tillagas

Gör så här, på ett ungefär

Strimla purjolöken. Hacka den gula löken ganska grovt. Slanta morötterna. Skiva vitlöken tunt. Fräs grönsakerna i lite olivolja så de mjuknar, men de ska inte brynas. Strö sedan ned saffran. Fräs en liten stund.

Blanda sedan ned resten av ingredienserna. Kok upp, och låt det sedan sjuda i minst 20 minuter. Smaka av, eventuellt lite salt kan behövas.

Skär fisken i kuber, ta förs bort eventuellt skinn. Lägg dessa i fonden och låt sjuda i sju, åtta minuter.

Fisk och skaldjur till grytan

Kok musslorna separat, dessa behöver koka i tre, fyra minuter. De är klara när de har öppnad sig fullt ut. Musslorna ska ångkokas, så en till två deciliter vatten och lite salt i kastrullen räcker. Detta vatten ska koka ordentligt när man lägger i musslorna.

Rör ned räkorna i grytan, strax innan servering. Lägg musslorna ovanpå. Servera med en klick aioli, och gärna lite baguette.Saffransdoftande fisk och skaldjursgryta serverad med aioli, bröd och vitt vin

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Go to top