En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men annorlunda.

Vi kryddar med saffran, och serverar med en klick aioli. Så där har vi ett släktskap med bouillabaissen. Men i fonden tillsätter vi både grädde och cremé fraiche, och det gör man inte i den franska grytan.

Grytan i sin helhet är inte lämplig att frysa in. Men gör gärna en stor sats fond, den kan nämligen frysas. Att sedan tina fonden, och då tillsätta ny färsk fisk och skaldjur blir riktigt bra.

Saffransdoftande fisksoppa serverad med aoil

Recept

Mängd och sort av fisk kan givetvis varieras beroende på tycke, smak och tillgång

Torskfilé, 100gr per person
Laxfilé, 100 gram per person
Blåmusslor, 6 st. per person
Handskalade räkor, 10 st. per person

Fonden

Receptet för fonden är lagom för fyra personer

1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 paket saffran
1 burk tomater, hela eller krossade
2 dl vitt torrt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl cremé fraiche
2 fiskbuljongtärningar (eller Bongs fiskfond)
Timjan, helst färsk (mängd motsvarande1 tesked torkad)
Basilika, helst färsk (mängd motsvarande1 tesked torkad)
Ett stänk tabasco
Olivolja

fonden till vår fiskgryta tillagas

Gör så här, på ett ungefär

Strimla purjolöken. Hacka den gula löken ganska grovt. Slanta morötterna. Skiva vitlöken tunt. Fräs grönsakerna i lite olivolja så de mjuknar, men de ska inte brynas. Strö sedan ned saffran. Fräs en liten stund.

Blanda sedan ned resten av ingredienserna. Kok upp, och låt det sedan sjuda i minst 20 minuter. Smaka av, eventuellt lite salt kan behövas.

Skär fisken i kuber, ta förs bort eventuellt skinn. Lägg dessa i fonden och låt sjuda i sju, åtta minuter.

Fisk och skaldjur till grytan

Kok musslorna separat, dessa behöver koka i tre, fyra minuter. De är klara när de har öppnad sig fullt ut. Musslorna ska ångkokas, så en till två deciliter vatten och lite salt i kastrullen räcker. Detta vatten ska koka ordentligt när man lägger i musslorna.

Rör ned räkorna i grytan, strax innan servering. Lägg musslorna ovanpå. Servera med en klick aioli, och gärna lite baguette.Saffransdoftande fisk och skaldjursgryta serverad med aioli, bröd och vitt vin

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka