Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

När glutenintollerans kom in i bilden för sådär 20 år sedan, slutade vi mer eller mindra att äta pasta. Den tidens glutenfria pasta var inget vidare, dessutom var smaken av pasta då förknippad med illamående efter måltiden. Men dagens glutenfria pasta är betydligt bättre. Och ännu bättre än torkad pasta är ju färsk pasta.

När vi började använda xantangummi tändes hoppet om att kunna få till en fungerande pastadeg. Och att en god glutenfri pasta görs på en blandning av rismjöl och majsmjöl är ingen hemlighet. Pastamaskinen vi använder är drygt 30 år gammal, men samma modell säljs fortfarande. Den enda skillnaden är designen på kartongen! Marcato Atlas 150 heter den, förmodligen den populäraste modellen både då och nu. Vi har även kompletterat vår gamla pastamaskin men en nytillverkad vals så vi kan nu även göra spaghetti alla chitarra.

Vår 80-tals pastamaskin med sin orginalförpackning

Pastamaskinen med sin orginalförpackning från tidigt 80-tal. Men stilen på kartongen är väl snarare 70-tal än 80-tal.

Recept

Det blir cirka 300 gram pasta, vilket blir lagom mycket för 2 - 3 personer.

Vissa ingredienser kan vara svåra att hitta i det lokala snabbköpet, men det finns flera leveratörer online som levererar dessa ganska snabbt.

  • 75 g rårismjöl
  • 30 g majsstärkelse
  • 18 g majsmjöl
  • 8 g xantangummi
  • 1 nypa salt
  • 1 msk extra jungfruolja
  • 1 msk vatten
  • 2 stora ägg á ca 60 g
  • rismjöl vid kavling och valsning.

pastamaskin 2

Valsning av pastan pågår. Det blir mjöligt, men snåla inte med att mjöla!

Gör så här, på ett ungefär.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa ihop olja, ägg och vatten för sig. Häll snabbt ner de torra ingredienserna i en matberedare med knivblad och tillsätt sedan äggblandningen medan matberedaren är igång (tveka inte när du häller, det måste gå ganska fort så att det inte blir klumpar). Kör degen i matberedaren till en slät deg. Låt degen vila en timme i kylen insvept i plastfolie. Skär degen i fyra bitar, tryck försiktigt ut varje del med fingertopparna och kavla till en rektangel. Om degen känns fuktig mjölar du in den med rismjöl.

Börja med att rulla degen genom den bredaste valsen på pastamaskinen. Upprepa en gång. Ställ in maskinen på ett snäpp lägre och rulla igenom degen igen. Mjöla med rismjöl vid behov. Upprepa en gång och fortsätt sedan att rulla degen så tunt det går genom maskinen. Blir inte degen slät utan börja spricka vid något steg, vik degen en gång, mjöla och kör igenom en gång till på samma tjocklek. Glutenfri pasta är inte lika elastisk som konventionell pasta, så undvik att använda den smalaste inställningen. För tagliatelle (breda band) kör vi till och med läge 6 (näst tunnaste). Därefter kör vi den igenom valsen för tagiatelle. Lägg den färdiga pastan på en mjölad yta.

Tagliatelle skärs til

Tagiatelle skärs till. Degen är här på gränsen för att vika, mjöla och valsa om.

pastamaskin 3

Ett tagiatellenystan klart.

Färsk spaghetti alla chitarra

Nygjord spaghetti alla chitarra. 

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och lägg i den färska pastan. Låt koka i någon minut, tills pastan är al dente. Färsk pasta behöver inte kokas länge. Låt rinna av i ett durkslag. Servera!

Vi serverar gärna vår pasta på "Lady och Lufsen" sätt, alltså med köttbullar i tomatsås. Och så strör vi över riven parmesan.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top