×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

När glutenintollerans kom in i bilden för sådär 20 år sedan, slutade vi mer eller mindra att äta pasta. Den tidens glutenfria pasta var inget vidare, dessutom var smaken av pasta då förknippad med illamående efter måltiden. Men dagens glutenfria pasta är betydligt bättre. Och ännu bättre än torkad pasta är ju färsk pasta.

När vi började använda xantangummi tändes hoppet om att kunna få till en fungerande pastadeg. Och att en god glutenfri pasta görs på en blandning av rismjöl och majsmjöl är ingen hemlighet. Pastamaskinen vi använder är drygt 30 år gammal, men samma modell säljs fortfarande. Den enda skillnaden är designen på kartongen! Marcato Atlas 150 heter den, förmodligen den populäraste modellen både då och nu. Vi har även kompletterat vår gamla pastamaskin men en nytillverkad vals så vi kan nu även göra spaghetti alla chitarra.

Vår 80-tals pastamaskin med sin orginalförpackning

Pastamaskinen med sin orginalförpackning från tidigt 80-tal. Men stilen på kartongen är väl snarare 70-tal än 80-tal.

Recept

Det blir cirka 300 gram pasta, vilket blir lagom mycket för 2 - 3 personer.

Vissa ingredienser kan vara svåra att hitta i det lokala snabbköpet, men det finns flera leveratörer online som levererar dessa ganska snabbt.

  • 75 g rårismjöl
  • 30 g majsstärkelse
  • 18 g majsmjöl
  • 8 g xantangummi
  • 1 nypa salt
  • 1 msk extra jungfruolja
  • 1 msk vatten
  • 2 stora ägg á ca 60 g
  • rismjöl vid kavling och valsning.

pastamaskin 2

Valsning av pastan pågår. Det blir mjöligt, men snåla inte med att mjöla!

Gör så här, på ett ungefär.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa ihop olja, ägg och vatten för sig. Häll snabbt ner de torra ingredienserna i en matberedare med knivblad och tillsätt sedan äggblandningen medan matberedaren är igång (tveka inte när du häller, det måste gå ganska fort så att det inte blir klumpar). Kör degen i matberedaren till en slät deg. Låt degen vila en timme i kylen insvept i plastfolie. Skär degen i fyra bitar, tryck försiktigt ut varje del med fingertopparna och kavla till en rektangel. Om degen känns fuktig mjölar du in den med rismjöl.

Börja med att rulla degen genom den bredaste valsen på pastamaskinen. Upprepa en gång. Ställ in maskinen på ett snäpp lägre och rulla igenom degen igen. Mjöla med rismjöl vid behov. Upprepa en gång och fortsätt sedan att rulla degen så tunt det går genom maskinen. Blir inte degen slät utan börja spricka vid något steg, vik degen en gång, mjöla och kör igenom en gång till på samma tjocklek. Glutenfri pasta är inte lika elastisk som konventionell pasta, så undvik att använda den smalaste inställningen. För tagliatelle (breda band) kör vi till och med läge 6 (näst tunnaste). Därefter kör vi den igenom valsen för tagiatelle. Lägg den färdiga pastan på en mjölad yta.

Tagliatelle skärs til

Tagiatelle skärs till. Degen är här på gränsen för att vika, mjöla och valsa om.

pastamaskin 3

Ett tagiatellenystan klart.

Färsk spaghetti alla chitarra

Nygjord spaghetti alla chitarra. 

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och lägg i den färska pastan. Låt koka i någon minut, tills pastan är al dente. Färsk pasta behöver inte kokas länge. Låt rinna av i ett durkslag. Servera!

Vi serverar gärna vår pasta på "Lady och Lufsen" sätt, alltså med köttbullar i tomatsås. Och så strör vi över riven parmesan.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Go to top