×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

När glutenintollerans kom in i bilden för sådär 20 år sedan, slutade vi mer eller mindra att äta pasta. Den tidens glutenfria pasta var inget vidare, dessutom var smaken av pasta då förknippad med illamående efter måltiden. Men dagens glutenfria pasta är betydligt bättre. Och ännu bättre än torkad pasta är ju färsk pasta.

När vi började använda xantangummi tändes hoppet om att kunna få till en fungerande pastadeg. Och att en god glutenfri pasta görs på en blandning av rismjöl och majsmjöl är ingen hemlighet. Pastamaskinen vi använder är drygt 30 år gammal, men samma modell säljs fortfarande. Den enda skillnaden är designen på kartongen! Marcato Atlas 150 heter den, förmodligen den populäraste modellen både då och nu. Vi har även kompletterat vår gamla pastamaskin men en nytillverkad vals så vi kan nu även göra spaghetti alla chitarra.

Vår 80-tals pastamaskin med sin orginalförpackning

Pastamaskinen med sin orginalförpackning från tidigt 80-tal. Men stilen på kartongen är väl snarare 70-tal än 80-tal.

Recept

Det blir cirka 300 gram pasta, vilket blir lagom mycket för 2 - 3 personer.

Vissa ingredienser kan vara svåra att hitta i det lokala snabbköpet, men det finns flera leveratörer online som levererar dessa ganska snabbt.

  • 75 g rårismjöl
  • 30 g majsstärkelse
  • 18 g majsmjöl
  • 8 g xantangummi
  • 1 nypa salt
  • 1 msk extra jungfruolja
  • 1 msk vatten
  • 2 stora ägg á ca 60 g
  • rismjöl vid kavling och valsning.

pastamaskin 2

Valsning av pastan pågår. Det blir mjöligt, men snåla inte med att mjöla!

Gör så här, på ett ungefär.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa ihop olja, ägg och vatten för sig. Häll snabbt ner de torra ingredienserna i en matberedare med knivblad och tillsätt sedan äggblandningen medan matberedaren är igång (tveka inte när du häller, det måste gå ganska fort så att det inte blir klumpar). Kör degen i matberedaren till en slät deg. Låt degen vila en timme i kylen insvept i plastfolie. Skär degen i fyra bitar, tryck försiktigt ut varje del med fingertopparna och kavla till en rektangel. Om degen känns fuktig mjölar du in den med rismjöl.

Börja med att rulla degen genom den bredaste valsen på pastamaskinen. Upprepa en gång. Ställ in maskinen på ett snäpp lägre och rulla igenom degen igen. Mjöla med rismjöl vid behov. Upprepa en gång och fortsätt sedan att rulla degen så tunt det går genom maskinen. Blir inte degen slät utan börja spricka vid något steg, vik degen en gång, mjöla och kör igenom en gång till på samma tjocklek. Glutenfri pasta är inte lika elastisk som konventionell pasta, så undvik att använda den smalaste inställningen. För tagliatelle (breda band) kör vi till och med läge 6 (näst tunnaste). Därefter kör vi den igenom valsen för tagiatelle. Lägg den färdiga pastan på en mjölad yta.

Tagliatelle skärs til

Tagiatelle skärs till. Degen är här på gränsen för att vika, mjöla och valsa om.

pastamaskin 3

Ett tagiatellenystan klart.

Färsk spaghetti alla chitarra

Nygjord spaghetti alla chitarra. 

Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt salt och lägg i den färska pastan. Låt koka i någon minut, tills pastan är al dente. Färsk pasta behöver inte kokas länge. Låt rinna av i ett durkslag. Servera!

Vi serverar gärna vår pasta på "Lady och Lufsen" sätt, alltså med köttbullar i tomatsås. Och så strör vi över riven parmesan.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Tomatketchup
Tomatketchup

När man på hösten har ett överskott på tomater från sin odling kan man passa på att göra sin egen ketchup.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Äppelkladdkaka
Äppelkladdkaka

En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert. 

Blomkål i tre varianter
Blomkål för tre varianter

Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Go to top