Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ger ett gott pajskal.

 Och har man inga egna rabarber, så går det att köpa sådana. Eller kan man ofta få av någon bekant som har rabarber i sin trädgård, det brukar nämligen bli ett visst överskott.Våra rabarber som väntar på att plockas

Vår rabarber som vi låter växa ganska vilt.

Bakningen har kommit igång hos Bull och Bratt, nu när vi har fått fram bättre glutenfria degar. En nyckelingrediens för att få smidiga degar är xantangummi. Pajdegen vi har i detta recept går faktiskt att kavla! Den är nästan lika elastisk och smidig som en vetemjölsbaserad pajdeg. 

Recept

Vår pajform har en diameter på 25 centimeter, receptet är dimensionerat för denna storlek.

500 gram färska, renskurna, inte alltför grova, rabarberstjälkar
1 dl rårörsocker

Pajdeg

½ dl rismjöl
½ dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl potatismjöl
½ dl majsstärkelse
½ tsk xantangummi
½ tsk salt
100 gram smör
2 msk vatten

Gör så här på ett ungefär

Börja med att göra pajdegen. Mät upp och häll i alla torra ingredienser i en matberedare. Mixa så att all blandas.Skär smöret i tärningar och häll ner i mjölblandningen. Mixa i några sekunder så att smöret finfördelas. Avsluta med att mixa ner vattnet.
Skrapa ner degen i en bunke och tryck ihop den till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft och ovanvärme. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Rismjöl fungerar bra att mjöla bord och kavel med. Klä en pajform med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.

Skiva rabarberstjälkarna i 1cm tjocka skivor. Fördela dessa jämt i pajformen. Strö över sockert. Stoppa åter pajformen i i ugnen. Den behöver gräddas i cirka 30 minuter.

rabarberpaj 1

Pajen är här klar att gräddas.

Låt pajen svalna innan servering. Gott till är en vaniljsås, gör gärna en egen på äkta vaniljstång. Det blir nämligen godast så!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Modern hasselbackspotatis

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Go to top