×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ger ett gott pajskal.

 Och har man inga egna rabarber, så går det att köpa sådana. Eller kan man ofta få av någon bekant som har rabarber i sin trädgård, det brukar nämligen bli ett visst överskott.Våra rabarber som väntar på att plockas

Vår rabarber som vi låter växa ganska vilt.

Bakningen har kommit igång hos Bull och Bratt, nu när vi har fått fram bättre glutenfria degar. En nyckelingrediens för att få smidiga degar är xantangummi. Pajdegen vi har i detta recept går faktiskt att kavla! Den är nästan lika elastisk och smidig som en vetemjölsbaserad pajdeg. 

Recept

Vår pajform har en diameter på 25 centimeter, receptet är dimensionerat för denna storlek.

500 gram färska, renskurna, inte alltför grova, rabarberstjälkar
1 dl rårörsocker

Pajdeg

½ dl rismjöl
½ dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl potatismjöl
½ dl majsstärkelse
½ tsk xantangummi
½ tsk salt
100 gram smör
2 msk vatten

Gör så här på ett ungefär

Börja med att göra pajdegen. Mät upp och häll i alla torra ingredienser i en matberedare. Mixa så att all blandas.Skär smöret i tärningar och häll ner i mjölblandningen. Mixa i några sekunder så att smöret finfördelas. Avsluta med att mixa ner vattnet.
Skrapa ner degen i en bunke och tryck ihop den till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft och ovanvärme. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Rismjöl fungerar bra att mjöla bord och kavel med. Klä en pajform med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.

Skiva rabarberstjälkarna i 1cm tjocka skivor. Fördela dessa jämt i pajformen. Strö över sockert. Stoppa åter pajformen i i ugnen. Den behöver gräddas i cirka 30 minuter.

rabarberpaj 1

Pajen är här klar att gräddas.

Låt pajen svalna innan servering. Gott till är en vaniljsås, gör gärna en egen på äkta vaniljstång. Det blir nämligen godast så!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Go to top