Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ger ett gott pajskal.

 Och har man inga egna rabarber, så går det att köpa sådana. Eller kan man ofta få av någon bekant som har rabarber i sin trädgård, det brukar nämligen bli ett visst överskott.Våra rabarber som väntar på att plockas

Vår rabarber som vi låter växa ganska vilt.

Bakningen har kommit igång hos Bull och Bratt, nu när vi har fått fram bättre glutenfria degar. En nyckelingrediens för att få smidiga degar är xantangummi. Pajdegen vi har i detta recept går faktiskt att kavla! Den är nästan lika elastisk och smidig som en vetemjölsbaserad pajdeg. 

Recept

Vår pajform har en diameter på 25 centimeter, receptet är dimensionerat för denna storlek.

500 gram färska, renskurna, inte alltför grova, rabarberstjälkar
1 dl rårörsocker

Pajdeg

½ dl rismjöl
½ dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl potatismjöl
½ dl majsstärkelse
½ tsk xantangummi
½ tsk salt
100 gram smör
2 msk vatten

Gör så här på ett ungefär

Börja med att göra pajdegen. Mät upp och häll i alla torra ingredienser i en matberedare. Mixa så att all blandas.Skär smöret i tärningar och häll ner i mjölblandningen. Mixa i några sekunder så att smöret finfördelas. Avsluta med att mixa ner vattnet.
Skrapa ner degen i en bunke och tryck ihop den till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft och ovanvärme. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Rismjöl fungerar bra att mjöla bord och kavel med. Klä en pajform med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.

Skiva rabarberstjälkarna i 1cm tjocka skivor. Fördela dessa jämt i pajformen. Strö över sockert. Stoppa åter pajformen i i ugnen. Den behöver gräddas i cirka 30 minuter.

rabarberpaj 1

Pajen är här klar att gräddas.

Låt pajen svalna innan servering. Gott till är en vaniljsås, gör gärna en egen på äkta vaniljstång. Det blir nämligen godast så!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top