De år då det finns gott om äpplen, tillverkar vi gärna en sats cider. Här är en liten kort beskrivning om hur vi går till väga.
För bästa resultat, plocka äpplena först när de är riktigt mogna. Ett kilo äpplen ger knappt 1/2 liter must. Då vi är vana vid 20 liters batchar öl, tyckter vi det även skulle bli 20 liter cider. För att få ut denna mängd must får vi plocka 45 kg äpplen av blandade sorter.
Därefter ska de tvättas, delas så att vi kan krossa dem.
Som fruktkross använde vi vår gamla kompostkvarn. En sådan modell med roterande kniv i. Inget bra för att mala ned kvistar i, men fungerar utmärkt för detta ändamål.
Lite problem att få all kross ned i hinken. Lite spill blir det dessvärre.
Frukten är krossad. Nu ska saften pressas ut.
För pressningen har vi införskaffat en fruktpress.
Pressen fylld med krossad frukt.
Här rinner musten ur pressen. Det är lite jobb att få ut 20 liter must.
Därefter koker vi hastig upp musten, och snabbkyler densamma. Här kommer vår 36 liters Patinagryta och kylspiral till användning. Så nära pasteurisering vi kan komma. Det för att undvika vildjäsning.
Där efter tappas musten på jäshink. Sedan tillsätter vi Mangrove Jack ciderjäst, jästnäring och vinsvavla. Till skillnad från ölbryggning så är jästnäring näst intill nödvändig vid jäsning av cider. Jäsningen tar cirka 3 veckor, och ger en riktigt torr cider med en alkoholhalt på cirka 5%. Den tappades efter 3 veckor på flaska för kolsyrejäsning och lagring. Cidern ska kolsyras lite kraftigare än öl, vid första satsen cider fick vi lite kolsyra. Nästa gång ökade vi sockermängden till 250 gram för kolsyrejäsningen, det blev mer lagom.
Vi tapper cidern på tyska 1/2 liters ölflaskor. Det blir 2 backar med 20 flaskor i varje..
Cidern mår bra av lite längre lagring, efter 6 månader är den riktigt god. Cidern kommer även väl till pass när man lagar sidfläsk.
Comments powered by CComment