Broccolisoppa serverad med ramslöksolja och knaperstekt bacon.

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

 Ja, broccolin hade till och med blivit gul i toppen. Men tillsamman med lök, potatis, hemgjord kycklingbuljong och vispgrädde började det likna något. Ramslök plockade vi rejält av i våras så det kunde vi hämta i frysen. Samma frys finns även hemgjord bacon. Har man tid och möjlighet ska man göra sitt eget bacon, det blir så mycket bättre. Men nu till receptet förr soppan.

Recept

Broccolisoppa

  • 500 gr broccoli
  • En stor potatis, gärna King Edvard
  • 1 gul lök
  • 7,5 dl kycklingbuljong. Kan ersättas med vatten och två hönsbuljongtärningar.
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 stänk tabascosås
  • 2 msk smör

Ramslöksolja

  • Ramslöksblad, kanske 20 st.
  • 1,5 dl olivolja

Hur man gör sitt eget bacon tar vi inte upp i denna arikel.

Gör så här på ett ungefär.

Börja med att skala lök och potatis. Hacka löken grovt. Tärna potatisen i ganska stora bitar. Skär upp broccolin i bitar, allt på broccolin används, även stjälkarna. Fräs allt i smör tills allt har mjuknat lite. Häll därefter över buljongen. Låt allt nu sjuda i 20 minuter. Sedan är det av mixa soppan, i matberedare eller blender. Går även med stavmixer. Bara det blir ordentligt mixat, det ska bli en slät puré.

Därefter är det dags att tillsätta grädden. Koka upp. Tillsätt tabascon. Smaka av. Låt sjuda i 10 minuter. Sedan är soppan klar.

Men under tiden soppan sjuder finns det tid att göra ramslöksoljan. Värm då upp oljan till 60 grader. Skär ramslöksbladen grovt. Lägg ned ramslöken i oljan. Mixa med stavmixer. Klart!

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 02 november 2025 10:44

Rullen är en styckningsdetalj med ganska fast kött — hos vildsvin utgör den en relativt liten styckbit. Att göra en saltrulle på samma sätt som man gör för oxe eller älg passar därför inte här....

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara