Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efterlängtade croissanter. Detta kändes som att ta den glutenfria bakningen till nya höjder.

 Degen krävde en ny ingrediens som vi aldrig hört talas om förut, xantangummi. Nu är det inget gummi, utan ett pulver som utvinns av fermenterad majs eller soja. Detta xantangummi tillför de goda egenskaper till degen som man får från gluten i en vetedeg. Degen blir elastisk och kan kavlas! En smördeg ska ju kavlas om och om igen! Receptet på degen finns i boken ”Laga nytt – pasta, pizza, paj & pirog utan gluten” och även på Kungsörnens web. Så länge vi inte gör några förändringar på receptet hänvisar vi dit, och publicerar det därför inte här.

En del av ingredienserna till en glutenfri smördeg

Degen byggs upp från grunden, inga genvägar med färdiga mjölmixer. När allt är ihopvispat ska degen svälla och jäsa. Det tar cirka två timmar. När man har vispat ihop allt är det första intrycket att man gjort något i stil med en pannkakssmet. Men lugn, låt den bara stå! Smeten sväller och blir en fin deg.

Glutenfri smördeg kavlas

Det går att kavla, vika ihop, och kavla igen! Bull blev smått lyrisk. Vi gjorde tre stycken 3-vik, men gör gärna några till. När detta är gjort kavlas degen ut, och man skär denna i 10 - 12 fyrkanter. Dessa fyrkanter viks på diagonalen, och kavlas ut lite till. Därefter rullar man ihop croissanterna från dessa degtrianglar. Lägg croissanterna på en bakpappersförsedd bakplåt, låt jäsa under duk i 30 minuter.

Croissanter jäser på plåt.

Pensla sedan bakverken med vispat ägg. Och man tar hela ägget med en tesked vatten till det vispade ägget. Sedan bakas croissanterna i varmluftsugn på 225 grader i 10 - 15 minuter.

Croissanter precis stagna från ugnen.

Därefter kan man njuta av croissanter till frukost. De håller sig bra i en papperspåse över natten, när man bakar på eftermiddagen. Men ska man spara dem längre bör de frysas in. Bästa sättet att tina dem, är att ta bröden direkt från frysen och stoppa dem i en kall ugn. Sätt ugnen på 180 grader varmluft, tag ut brödet när ugnstemperaturen är uppnådd. Servera direkt!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Go to top