×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efterlängtade croissanter. Detta kändes som att ta den glutenfria bakningen till nya höjder.

 Degen krävde en ny ingrediens som vi aldrig hört talas om förut, xantangummi. Nu är det inget gummi, utan ett pulver som utvinns av fermenterad majs eller soja. Detta xantangummi tillför de goda egenskaper till degen som man får från gluten i en vetedeg. Degen blir elastisk och kan kavlas! En smördeg ska ju kavlas om och om igen! Receptet på degen hittades i den numera slutsålda boken ”Laga nytt – pasta, pizza, paj & pirog utan gluten” och fanns även tidigare på Kungsörnens web. Degen byggs upp från grunden, inga genvägar med färdiga mjölmixer här inte. Därmed blir degen naturligt glutenfri. Och recepet - det ser ut så här:

Recept

  • 10 gram färsk jäst
  • 400 gram kallt vatten
  • ½ tsk bakpulver
  • 100 gram rismjöl
  • 60 gram majsmjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 msk socker
  • 70 gram maizena
  • 20 gram fiberhusk
  • 1 tsk xantangummi

Till kavling

  • Rismjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör

Gör så här, på ett ungefär

Blanda ut jästen i kallt vatten. Rör i bakpulver, rismjöl, majsmjöl, salt, socker och maizena och blanda till en jämn smet. Strö därefter över fiberhusk och xantangummi och blanda in det snabbt och noggrant.En del av ingredienserna till en glutenfri smördeg

 När allt är ihopvispat ska degen svälla och jäsa. Det tar cirka två timmar. När man har vispat ihop allt är det första intrycket att man gjort något i stil med en pannkakssmet. Men lugn, låt den bara stå! Smeten sväller och blir en fin deg.

Glutenfri smördeg kavlas

Det går att kavla, vika ihop, och kavla igen! Bull blev smått lyrisk. Vi gjorde tre stycken 3-vik, men gör gärna några till. När detta är gjort kavlas degen ut, och man skär denna i 10 - 12 fyrkanter. Dessa fyrkanter viks på diagonalen, och kavlas ut lite till. Därefter rullar man ihop croissanterna från dessa degtrianglar. Lägg croissanterna på en bakpappersförsedd bakplåt, låt jäsa under duk i 30 minuter.

Croissanter jäser på plåt.

Pensla sedan bakverken med vispat ägg. Och man tar hela ägget med en tesked vatten till det vispade ägget. Sedan bakas croissanterna i varmluftsugn på 225 grader i 10 - 15 minuter.

Croissanter precis stagna från ugnen.

Därefter kan man njuta av croissanter till frukost. De håller sig bra i en papperspåse över natten, när man bakar på eftermiddagen. Men ska man spara dem längre bör de frysas in. Bästa sättet att tina dem, är att ta bröden direkt från frysen och stoppa dem i en kall ugn. Sätt ugnen på 180 grader varmluft, tag ut brödet när ugnstemperaturen är uppnådd. Servera direkt!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Mör karré med mustig svampsky
Karré med svampsky i pannan

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Go to top