Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efterlängtade croissanter. Detta kändes som att ta den glutenfria bakningen till nya höjder.

 Degen krävde en ny ingrediens som vi aldrig hört talas om förut, xantangummi. Nu är det inget gummi, utan ett pulver som utvinns av fermenterad majs eller soja. Detta xantangummi tillför de goda egenskaper till degen som man får från gluten i en vetedeg. Degen blir elastisk och kan kavlas! En smördeg ska ju kavlas om och om igen! Receptet på degen finns i boken ”Laga nytt – pasta, pizza, paj & pirog utan gluten” och även på Kungsörnens web. Så länge vi inte gör några förändringar på receptet hänvisar vi dit, och publicerar det därför inte här.

En del av ingredienserna till en glutenfri smördeg

Degen byggs upp från grunden, inga genvägar med färdiga mjölmixer. När allt är ihopvispat ska degen svälla och jäsa. Det tar cirka två timmar. När man har vispat ihop allt är det första intrycket att man gjort något i stil med en pannkakssmet. Men lugn, låt den bara stå! Smeten sväller och blir en fin deg.

Glutenfri smördeg kavlas

Det går att kavla, vika ihop, och kavla igen! Bull blev smått lyrisk. Vi gjorde tre stycken 3-vik, men gör gärna några till. När detta är gjort kavlas degen ut, och man skär denna i 10 - 12 fyrkanter. Dessa fyrkanter viks på diagonalen, och kavlas ut lite till. Därefter rullar man ihop croissanterna från dessa degtrianglar. Lägg croissanterna på en bakpappersförsedd bakplåt, låt jäsa under duk i 30 minuter.

Croissanter jäser på plåt.

Pensla sedan bakverken med vispat ägg. Och man tar hela ägget med en tesked vatten till det vispade ägget. Sedan bakas croissanterna i varmluftsugn på 225 grader i 10 - 15 minuter.

Croissanter precis stagna från ugnen.

Därefter kan man njuta av croissanter till frukost. De håller sig bra i en papperspåse över natten, när man bakar på eftermiddagen. Men ska man spara dem längre bör de frysas in. Bästa sättet att tina dem, är att ta bröden direkt från frysen och stoppa dem i en kall ugn. Sätt ugnen på 180 grader varmluft, tag ut brödet när ugnstemperaturen är uppnådd. Servera direkt!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnudlar är bra då de är helt naturligt glutenfria och känns lite lättare i magen än traditionell durumpasta.

Tonfisk med sås av tomater, basilika, vitlök och vitt vin är en italiensk festmåltid. När Lidl hade djupfrysta tonfiskkotletter var denna rätt populär hos Bull och Bratt, då var den dessutom prisvärt. Servera gärna med lantbröd, kokt potatis, och flingsalt

 

En potatisrätt som fungerar bra till en köttbit. Bra när man är lite trött på klyftpotatis och pommes frites. Den kan i flera fall ersätta pastan i maträtterna, vilket uppskattas då man har ett glutenfritt kök. Så gjordes det på vildsvinsrätten på bilden nedan, på den tyska förlagan serverades tysk pasta, spätzle. Bytet mot purjopotatis förhöjde kvaliten på rätten menar Bull.

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta åt till hamburgertallriken, där denna sås har konkurrerat ut den vanliga hamburgerdressingen. 

Med en fyllig och rökig smak med toner av chili, vitlök, ingefära och soja bryter såsen av väldigt fint mot det grillade köttet.

Denna grekiska variant av grillspett serverar Bull med en grekisk sallad, klyftpotatis och Bratts goda tzatziki. Nu har Bull aldrig varit i Grekland, så hans tolkning av rätten är inte fullt autentisk. Rätten görs på fläskfile. Bull tror att den hade blivit väl så god på lammkött, men Bratt vägrar att äta lammkött.

Detta är en het, mättande och god gryta gjord på högrev, rökt sidfläsk och kidneybönor. En del av oss minns med avsmak barndomens så kallade chili con carne med avsmak, den som bestod av Heinz vita bönor, fläskfärs och på sin höjd en knivsudd chilipulver. Dessutom skulle man ha sönderkokt, smaklöst ris till. Men glöm nu den rätten, och upplev nu istället hur god en välgjord chili smakar.

Då grytan har ordentlig hetta, serveras svalkande tillbehör. Dessa är bland annat creme fraiche, gurka och rödlök.

Go to top