Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Den här hösten, blev vår variant av tjeckisk pilsner, Brattopramen, mer stiltypisk och ännu godare. Nu gjorde vi flera förändingar i recept samtidigt, så vi vet inte riktigt vilken ändring som gjorde störst nytta. Men om vi spekulerar, rangordnar vi enligt följande:

  1. Vi investerade i ett RO-filter. Så nu bygger vi upp en vatten profil, som passar öltypen. Dvs riktigt mjukt vatten. I kranen har vi nämligen ett ganska hårt, kalkhaltigt, skånskt grundvatten och detta lär inte passa för tjeckiska och tyska pilseners. Och just dessa är våra favoritöl, så RO-filtert för cirka 500 kronor känns väl investerat. Vi har noterat förbättringar på andra ljusa öl sedan vi började vattenbehandla med RO-vatten.
  2. Vi slutjäser numera ölen på fat, vi tappar över till fat från jäshink vid ett OG på ca 1.015. Detta minskar oxidationen och man får naturligt kolsyrad öl. Vi har nämligen tagit fasta på en del av vad som sades om low dissolved oxygen i sommras. Läs gärna mer om detta på Gustav LIndhs blogg.
  3. Denna gång använder vi golvmältat, böhmisk pilsnermalt. Denna har vi dekoktionsmäskat i 3 steg. Lite tveksam om det är värt besväret, men kul att ha testat. Når man samma resultat med att tillsätta lite melanoidinmalt  till vanlig pilsnermalt och köra vanlig infusionmäsking?
  4. Använde annan jäst. White Lab WLP830, German Lager, i stället för Salfager W35/70. Verkar vara kompetenta jäster båda två, men ett litet plus i kanten för WLP830. Nyfiken på att pröva White Labs WLP802, Czech Budejovice nästa gång.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

En variant på ljummen kycklingsallad som passar bra en dag när hungern inte är allt för stor. Kycklingen passar även som en buffé rätt, men kanske lite väl udda på ett julbord. Då vi gör rätten på frysta kycklingfiléer och då marineringen tar endast 30 minuter, så är rätten både bekväm och ganska snabb att tillreda.

En god rätt som är enkel att tillaga då allt tillagas i en ugnsäker form. Bra bjudrätt då allt kan förberedas innan gästerna kommer, väl i ugnen sköter den sig själv. Servera gärna tzatziki till. Steken marineras med örtkryddor och späckas med vitlök. Grönsakerna kan varieras beroende på smak, tillgång och säsong.

När Bull inte har tid att laga mat överlämnar han över matlagningen till Bratt. Då bjuder Bratt oftast på någon form av fläskfilé. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och räcker till två personer.

 

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

Go to top