Den här hösten, blev vår variant av tjeckisk pilsner, Brattopramen, mer stiltypisk och ännu godare. Nu gjorde vi flera förändingar i recept samtidigt, så vi vet inte riktigt vilken ändring som gjorde störst nytta. Men om vi spekulerar, rangordnar vi enligt följande:
- Vi investerade i ett RO-filter. Så nu bygger vi upp en vatten profil, som passar öltypen. Dvs riktigt mjukt vatten. I kranen har vi nämligen ett ganska hårt, kalkhaltigt, skånskt grundvatten och detta lär inte passa för tjeckiska och tyska pilseners. Och just dessa är våra favoritöl, så RO-filtert för cirka 500 kronor känns väl investerat. Vi har noterat förbättringar på andra ljusa öl sedan vi började vattenbehandla med RO-vatten.
- Vi slutjäser numera ölen på fat, vi tappar över till fat från jäshink vid ett OG på ca 1.015. Detta minskar oxidationen och man får naturligt kolsyrad öl. Vi har nämligen tagit fasta på en del av vad som sades om low dissolved oxygen i sommras. Läs gärna mer om detta på Gustav LIndhs blogg.
- Denna gång använder vi golvmältat, böhmisk pilsnermalt. Denna har vi dekoktionsmäskat i 3 steg. Lite tveksam om det är värt besväret, men kul att ha testat. Når man samma resultat med att tillsätta lite melanoidinmalt till vanlig pilsnermalt och köra vanlig infusionmäsking?
- Använde annan jäst. White Lab WLP830, German Lager, i stället för Salfager W35/70. Verkar vara kompetenta jäster båda två, men ett litet plus i kanten för WLP830. Nyfiken på att pröva White Labs WLP802, Czech Budejovice nästa gång.
Comments powered by CComment