En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull hade ett tag gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell. Numera är garnering ersatt med ett kaprissmör. Vår variant är givetvis helt glutenfri. 

Wienerschnitzel är en sådan rätt som kan vara fantasiskt god, eller bli en besvikelse. När man får en en utbankad, nystekt med frasig pannering, då sitter rätten perfekt. Men, tyvärr ganska ofta när man tar in den på lunchresturanger, får man en tjock, ljummen så kallad schnitzel med en blöt och kladdig pannering. 

I vårt ursprungliga recept stod det en till två schnitzlar per person. Det räcker med en var.  Att få två schnitzlar var, är ett minne Bull har från ungdomen då han var på MC-semester i Tyskland. På den tiden kunde han äta mycket! Och när han tagit in för natten på ett gasthaus beställde han då in schnitzel till kvällsmat, och till hans förvåning när han hade avnjutit den första, kom servitrisen fram och frågade om han var redo för sin andra schnitzel. Gärna, sa då Bull och tyckte Tyskland var fantastiskt. Men i dag räcker det med en även för Bull.

mehr wienerschnitzel 3

Recept

Receptets mängder avser 2 personer
2  skinkschnitzlar. 
Smör till stekning.

Panering

Glutenfri fin mjölblandning (Finax)
1 vispat ägg
Glutenfritt ströbröd.

Garnering
               1 citronskiva
               Paprikapulver
               Kapris
               1 rullad sardell       
Kan lämnas därhän. Numera brukar vi själva ersätta denna garnering med vårt kaprissmör.

Sås
2 dl vatten. Använd helst potatisvattnet.

1 msk kinesisk soja

Svartpeppar

Något stänk tabasco

Maizena


Beskrivning

Banka ut schnitzlarna, salta och peppra, vänd de i mjölblandningen, därefter i det uppvispade ägget och slutligen i ströbrödet. Stek dem på ganska låg värme i mycket smör.

mehr wienerschnitzel 1

Köttet ska bankas ut till en störe och tunnare schnitzel

mehr wienerschnitzel 2

Sedan dubbelpaneras köttet. Det går åt en hel del smör till stekningen.

Såsen görs i stekpannan då schnitzlarna är färdigstekta Tag upp köttet. Häll i potatisvattnet. Tillsätt soja, peppar och tabasco. Låt koka samman. Red av med maizena.
Servera med kokt potatis, gröna ärtor och lägg en klick kaprismör ovanpå schnitzeln. Eller ersätt smöret med de klassiska garneringen, citronskiva med kapris, paprika och sardell.

mehr wienerschnitzel 4

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka