Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull hade ett tag gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell. Numera är garnering ersatt med ett kaprissmör. Vår variant är givetvis helt glutenfri. 

Wienerschnitzel är en sådan rätt som kan vara fantasiskt god, eller bli en besvikelse. När man får en en utbankad, nystekt med frasig pannering, då sitter rätten perfekt. Men, tyvärr ganska ofta när man tar in den på lunchresturanger, får man en tjock, ljummen så kallad schnitzel med en blöt och kladdig pannering. 

I vårt ursprungliga recept stod det en till två schnitzlar per person. Det räcker med en var.  Att få två schnitzlar var, är ett minne Bull har från ungdomen då han var på MC-semester i Tyskland. På den tiden kunde han äta mycket! Och när han tagit in för natten på ett gasthaus beställde han då in schnitzel till kvällsmat, och till hans förvåning när han hade avnjutit den första, kom servitrisen fram och frågade om han var redo för sin andra schnitzel. Gärna, sa då Bull och tyckte Tyskland var fantastiskt. Men i dag räcker det med en även för Bull.

mehr wienerschnitzel 3

Recept

Receptets mängder avser 2 personer
2  skinkschnitzlar. 
Smör till stekning.

Panering

Glutenfri fin mjölblandning (Finax)
1 vispat ägg
Glutenfritt ströbröd.

Garnering
               1 citronskiva
               Paprikapulver
               Kapris
               1 rullad sardell       
Kan lämnas därhän. Numera brukar vi själva ersätta denna garnering med vårt kaprissmör.

Sås
2 dl vatten. Använd helst potatisvattnet.

1 msk kinesisk soja

Svartpeppar

Något stänk tabasco

Maizena


Beskrivning

Banka ut schnitzlarna, salta och peppra, vänd de i mjölblandningen, därefter i det uppvispade ägget och slutligen i ströbrödet. Stek dem på ganska låg värme i mycket smör.

mehr wienerschnitzel 1

Köttet ska bankas ut till en störe och tunnare schnitzel

mehr wienerschnitzel 2

Sedan dubbelpaneras köttet. Det går åt en hel del smör till stekningen.

Såsen görs i stekpannan då schnitzlarna är färdigstekta Tag upp köttet. Häll i potatisvattnet. Tillsätt soja, peppar och tabasco. Låt koka samman. Red av med maizena.
Servera med kokt potatis, gröna ärtor och lägg en klick kaprismör ovanpå schnitzeln. Eller ersätt smöret med de klassiska garneringen, citronskiva med kapris, paprika och sardell.

mehr wienerschnitzel 4

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En potatissallad som helt ändrat karaktär, och den är lite föränderlig beroende på vad man känner för när man tillagar den. Ursprungligen har salladen innehållit även sockerärtor och inte som nu tomater och champinjoner.  Detta är rätt som hör sommaren till. Passar nämligen väldigt bra till grillat  t.ex. den vitlöksspäckade fläskytterfilén.

Bull och Bratt befinner sig på semester på golfresorten Mar Menor i södra Spanien. De bor in en lägenhet med ett ganska enkelt kök, begränsad köksutrustning, och har bara ett litet sortiment i speceriskåpen. Men så blir de sugna på en mustig gryta. Då skapar Bull köttgrytan MarMenor, enkel men riktigt god.

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det kan ju inte vara nödvändigt med socker i, då de konserverade jalapenos vi köpt i butik inte innerhåller socker.  Bratt googlade på detta, och hittade en blogg med lämpligt recept att börja med. Denna blogg hänvisade i sin tur till en icke namngiven australiensk blogg, där de hittat grunden till inläggningsreceptet. Efter några egna försök har vi nu  fått fram ett recept som fungerar rktigt bra.

Ett tillbehör som passar bra till medelhavsmat, kanske framför allt till det grekiska köket. Prova gärna till vår souvlaki eller till grillade lammracks. En klick tzatziki smakar gott till. Det fungerar utmärkt att ersätta potatisen med denna rätt, t.ex. om man vill minska på kolhydratsintaget. Inspirationen till denna rätt fick Bull i Linköping, av alla ställen, på den utmärkta restaurangen Afrodite. Vår variant är naturligtvis glutenfri.

Denna rätt lagas av Bratt till en något trött IT-konsult (Bull) och som konsulten verkligen uppskattar efter att ha stångats med diverse datasystem.

Ännu en fläskfilé som Bratt kan bjuda Bull på då han är sen hem från jobbet. Denna fläskfilé serveras med klyftpotatis och en sidosallad. Räcker till två personer.

 

Go to top