Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En klassisk wienerschnitzel som serveras med kokt potatis, gröna ärtor och en brun skysås. Vi gör den här på skinka, originalet är på kalv. Citronskiva med ansjovis är ett svensk tillägg som inte förekommer i Österrike. Bull hade ett tag gått ett steg vidare och bytt ut ansjovisen mot en rullad sardell. Numera är garnering ersatt med ett kaprissmör. Vår variant är givetvis helt glutenfri. 

Wienerschnitzel är en sådan rätt som kan vara fantasiskt god, eller bli en besvikelse. När man får en en utbankad, nystekt med frasig pannering, då sitter rätten perfekt. Men, tyvärr ganska ofta när man tar in den på lunchresturanger, får man en tjock, ljummen så kallad schnitzel med en blöt och kladdig pannering. 

I vårt ursprungliga recept stod det en till två schnitzlar per person. Det räcker med en var.  Att få två schnitzlar var, är ett minne Bull har från ungdomen då han var på MC-semester i Tyskland. På den tiden kunde han äta mycket! Och när han tagit in för natten på ett gasthaus beställde han då in schnitzel till kvällsmat, och till hans förvåning när han hade avnjutit den första, kom servitrisen fram och frågade om han var redo för sin andra schnitzel. Gärna, sa då Bull och tyckte Tyskland var fantastiskt. Men i dag räcker det med en även för Bull.

mehr wienerschnitzel 3

Recept

Receptets mängder avser 2 personer
2  skinkschnitzlar. 
Smör till stekning.

Panering

Glutenfri fin mjölblandning (Finax)
1 vispat ägg
Glutenfritt ströbröd.

Garnering
               1 citronskiva
               Paprikapulver
               Kapris
               1 rullad sardell       
Kan lämnas därhän. Numera brukar vi själva ersätta denna garnering med vårt kaprissmör.

Sås
2 dl vatten. Använd helst potatisvattnet.

1 msk kinesisk soja

Svartpeppar

Något stänk tabasco

Maizena


Beskrivning

Banka ut schnitzlarna, salta och peppra, vänd de i mjölblandningen, därefter i det uppvispade ägget och slutligen i ströbrödet. Stek dem på ganska låg värme i mycket smör.

mehr wienerschnitzel 1

Köttet ska bankas ut till en störe och tunnare schnitzel

mehr wienerschnitzel 2

Sedan dubbelpaneras köttet. Det går åt en hel del smör till stekningen.

Såsen görs i stekpannan då schnitzlarna är färdigstekta Tag upp köttet. Häll i potatisvattnet. Tillsätt soja, peppar och tabasco. Låt koka samman. Red av med maizena.
Servera med kokt potatis, gröna ärtor och lägg en klick kaprismör ovanpå schnitzeln. Eller ersätt smöret med de klassiska garneringen, citronskiva med kapris, paprika och sardell.

mehr wienerschnitzel 4

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Helstekt fläskfile serverad med champinioner och parmesanflarn på en bädd av spenat. Enkelt och gott!

Kännetecknande för den danska fläskesteken är den krispiga, frasiga svålen som sitter kvar på steken, samt att man serverar rödkål till. Så långt är de flesta kokböckerna överens, därefter varierar de nedtecknade recepten ordentligt. Här presenteras vår variant, detta sätt är enkelt och ger alltid ett bra resultat. Vi passar på att ugnsteka morötter tillsammans med steken, det blir jättegott!

En klassisk förrätt signerad Tore Vretman, om jag inte minns fel. Börja med en liten franskbrödskiva stekt i skirat smör, lägg på en hög skalade räkor rörda i lite hemlagad majonäs, toppa med en rejäl klick löjrom. Kanon!

Men hur gör vi om det ska vara glutenfritt? Glutenfritt bröd är ju ingen höjdare, inte ens om man steker det i skirat smör. Så här löser vi detta lilla problemet.

Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer. 

En gammal klassiker som Bull åt ofta innan han träffade Bratt och som helt fallit i glömska, men är nu åter på menyn i det lilla huset på Hörbyvägen. Detta är en rätt som tillagas med billiga råvaror, men blir ändå riktigt god.

Go to top