×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Lergrytan var riktigt populär på sjuttiotalet. Men sedan tillagningsmetoden fallit lite i glömska, vilket är lite synd.

Tillagningsmetoden är gammal med traditioner från antiken. Redan de gamla romarna lagade mat i lergryta. Nu var de var inte så gamla då, men det är ett talesätt. Därför kallas grytan även för romargryta. Översatt till tyska blir det "röhmertopf" vilket även är namnet på en av de större tillverkarna. Därför hör man i bland betäckningen röhmertopfgryta. Lite konstigt, ungefär som att kalla CDn, "compact disc", för CD-skiva. 

Det handlar om att laga mat långsamt utan att det blir torrt och smaklöst. Alltså det man betecknar i dag med "slow cooking" som tillagas med Crock Pot, i viss mån har sous vide tagit över, och så har vi den trendiga afrikanska varianten av lergrytan, tagine. Men nu finns det många klassiska lergrytor bortglömda i köksskåpen. Det är på tiden att plocka fram dessa igen. Om man inte hittar någon bortglömd, så köp en ny. De är ganska billiga. Och om man jämför med Crock Pot, så är de klart prisvärda.

Matlagningen kan beskrivas förenklat så här. Blötlägg lergrytan minst en kvart. Sätt ugnen på 200 grader. Fyll grytan med kött, rotfrukter, grönsaker, kryddor och gärna en skvätt matlagningsvin. Allt efter egen smak. Sätt på locket och in med grytan i ugnen. Vänta en timme. Fixa till eventuella tillbehör. Efter 1 och halv till två timmar, när tillbehören är klara tar man ut grytan. Sedan serverar man direkt ur grytan.

En av våra favoriträtter i lergryta är olivkyckling. Men det går att variera friskt mellan kött, fågel och även fisk. Tillagning tar förvisso tid men kräver knappast någon passning. Resultatet blir oftast mycket bra.

Finessen med lergrytan är kort och gott att all smak stannar kvar i maten. Det blir saftigt, gott och mört!

Till nackdelarna hör att smak gärna sätter sig i leran. Så om man vill laga fisk i lergryta bör man ha en separat gryta för sina fiskrätter. Se även till att grytan är riktigt torr och väl rengjord innan man sätter tillbaks den i skåpet, man kan lätt få mögelangrepp på en fuktig och slarvigt rengjord lergryta.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nöt- och frö-bröd
En skiva nöt- och frö-bröd

Vill man ha en skiva av ett kraftigt fullkornsbröd men det ska vara glutenfritt och/eller LCHF så är detta bröd ett mycket bra alternativ.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Äppelkladdkaka
Äppelkladdkaka

En härligt god, kladdig äppelkaka som passar utmärkt till dessert. 

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Go to top