Lergrytan var riktigt populär på sjuttiotalet. Men sedan tillagningsmetoden fallit lite i glömska, vilket är lite synd.

Tillagningsmetoden är gammal med traditioner från antiken. Redan de gamla romarna lagade mat i lergryta. Nu var de var inte så gamla då, men det är ett talesätt. Därför kallas grytan även för romargryta. Översatt till tyska blir det "röhmertopf" vilket även är namnet på en av de större tillverkarna. Därför hör man i bland betäckningen röhmertopfgryta. Lite konstigt, ungefär som att kalla CDn, "compact disc", för CD-skiva. 

Det handlar om att laga mat långsamt utan att det blir torrt och smaklöst. Alltså det man betecknar i dag med "slow cooking" som tillagas med Crock Pot, i viss mån har sous vide tagit över, och så har vi den trendiga afrikanska varianten av lergrytan, tagine. Men nu finns det många klassiska lergrytor bortglömda i köksskåpen. Det är på tiden att plocka fram dessa igen. Om man inte hittar någon bortglömd, så köp en ny. De är ganska billiga. Och om man jämför med Crock Pot, så är de klart prisvärda.

Matlagningen kan beskrivas förenklat så här. Blötlägg lergrytan minst en kvart. Sätt ugnen på 200 grader. Fyll grytan med kött, rotfrukter, grönsaker, kryddor och gärna en skvätt matlagningsvin. Allt efter egen smak. Sätt på locket och in med grytan i ugnen. Vänta en timme. Fixa till eventuella tillbehör. Efter 1 och halv till två timmar, när tillbehören är klara tar man ut grytan. Sedan serverar man direkt ur grytan.

En av våra favoriträtter i lergryta är olivkyckling. Men det går att variera friskt mellan kött, fågel och även fisk. Tillagning tar förvisso tid men kräver knappast någon passning. Resultatet blir oftast mycket bra.

Finessen med lergrytan är kort och gott att all smak stannar kvar i maten. Det blir saftigt, gott och mört!

Till nackdelarna hör att smak gärna sätter sig i leran. Så om man vill laga fisk i lergryta bör man ha en separat gryta för sina fiskrätter. Se även till att grytan är riktigt torr och väl rengjord innan man sätter tillbaks den i skåpet, man kan lätt få mögelangrepp på en fuktig och slarvigt rengjord lergryta.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka