×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Lergrytan var riktigt populär på sjuttiotalet. Men sedan tillagningsmetoden fallit lite i glömska, vilket är lite synd.

Tillagningsmetoden är gammal med traditioner från antiken. Redan de gamla romarna lagade mat i lergryta. Nu var de var inte så gamla då, men det är ett talesätt. Därför kallas grytan även för romargryta. Översatt till tyska blir det "röhmertopf" vilket även är namnet på en av de större tillverkarna. Därför hör man i bland betäckningen röhmertopfgryta. Lite konstigt, ungefär som att kalla CDn, "compact disc", för CD-skiva. 

Det handlar om att laga mat långsamt utan att det blir torrt och smaklöst. Alltså det man betecknar i dag med "slow cooking" som tillagas med Crock Pot, i viss mån har sous vide tagit över, och så har vi den trendiga afrikanska varianten av lergrytan, tagine. Men nu finns det många klassiska lergrytor bortglömda i köksskåpen. Det är på tiden att plocka fram dessa igen. Om man inte hittar någon bortglömd, så köp en ny. De är ganska billiga. Och om man jämför med Crock Pot, så är de klart prisvärda.

Matlagningen kan beskrivas förenklat så här. Blötlägg lergrytan minst en kvart. Sätt ugnen på 200 grader. Fyll grytan med kött, rotfrukter, grönsaker, kryddor och gärna en skvätt matlagningsvin. Allt efter egen smak. Sätt på locket och in med grytan i ugnen. Vänta en timme. Fixa till eventuella tillbehör. Efter 1 och halv till två timmar, när tillbehören är klara tar man ut grytan. Sedan serverar man direkt ur grytan.

En av våra favoriträtter i lergryta är olivkyckling. Men det går att variera friskt mellan kött, fågel och även fisk. Tillagning tar förvisso tid men kräver knappast någon passning. Resultatet blir oftast mycket bra.

Finessen med lergrytan är kort och gott att all smak stannar kvar i maten. Det blir saftigt, gott och mört!

Till nackdelarna hör att smak gärna sätter sig i leran. Så om man vill laga fisk i lergryta bör man ha en separat gryta för sina fiskrätter. Se även till att grytan är riktigt torr och väl rengjord innan man sätter tillbaks den i skåpet, man kan lätt få mögelangrepp på en fuktig och slarvigt rengjord lergryta.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Go to top