Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

talrikovan

Notera att detta är ett recept på en förenklad och försvenskad variant på en bouillabaisse, även om den är riktigt god. Om du kommer till den franska medelhavskusten, bör du absolut passa på att äta den riktiga bouillabaisen där på någon resturang. Det är en upplevelse väl värt priset.

 

Recept

Receptet räcker till 4 personer. Om man bara ska laga för 2 personer brukar vi gör en hel sats fond för att sedan frysa ned hälften innan fisk och skaldjur har tillsats.

Fond

vegetable

2 st morötter

2 stjälkar blekselleri

1 liten fänkål

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

1 paket saffran

Svartpeppar

4 dl vatten

3 dl vitt vin

1/2 dl fiskfond

Olivolja

Fisk

fisk

Fisk som vi valde vid fotograferingstillfället, Havsejfile, kummelfile, räkor och musslor. 

Om rätten lagas till fler än fyra, komplettera då med fler fisksorter, t.ex. marulk, havsaborre eller spätta

1 kummelfile, ca 500 g

1 sejfile, ca 400 g

20 färska blåmusslor

40 skalade räkor

 

Beskrivning

Skala, halvera på längden och skiva moroten i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka löken. Skiva selleri och fänkål i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka vitlöken grovt.

Häll olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs grönsakerna i oljan utan att de tar färg. Tillsätt saffran. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt därefter tomaterna. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt fond, vatten, vin och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 minuter.

Under tiden dela fisken i ca 6 centimeter stora bitar. Tvätta musslorna och skala räkorna.

Lägg i fisken, låt sjuda i 5 minuter. Lägg i musslorna, sjud i ytterligare 5 minuter.

Häll nu upp soppan i en soppterrin, strö över räkorna och kanske lite nyklippt persilja.

Klar att servera! Servera med en skål aiolli, och skivor av baquette som har stekts i olivolja och gnids in med vitlök.

talrik m tbh

Serverat med aoli och en skiva stekt bröd med vitlök.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Modern hasselbackspotatis

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en [ ... ]

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Go to top