×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Bouillabaisse är en klassisk sydfransk fisksoppa, som finns i nästan lika många varianter som det finns kockar. Innehållet varierar beroende på tillgång och säsong. Men fonden ska smaksättas med saffran, och soppan bör innehålla några olika fisksorter och skaldjur. Vi tar en liten genväg när lagar fonden med hjälp av Bongs Fiskfond, så tillagningstiden blir under en timme.

talrikovan

Notera att detta är ett recept på en förenklad och försvenskad variant på en bouillabaisse, även om den är riktigt god. Om du kommer till den franska medelhavskusten, bör du absolut passa på att äta den riktiga bouillabaisen där på någon resturang. Det är en upplevelse väl värt priset.

 

Recept

Receptet räcker till 4 personer. Om man bara ska laga för 2 personer brukar vi gör en hel sats fond för att sedan frysa ned hälften innan fisk och skaldjur har tillsats.

Fond

vegetable

2 st morötter

2 stjälkar blekselleri

1 liten fänkål

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

1 paket saffran

Svartpeppar

4 dl vatten

3 dl vitt vin

1/2 dl fiskfond

Olivolja

Fisk

fisk

Fisk som vi valde vid fotograferingstillfället, Havsejfile, kummelfile, räkor och musslor. 

Om rätten lagas till fler än fyra, komplettera då med fler fisksorter, t.ex. marulk, havsaborre eller spätta

1 kummelfile, ca 500 g

1 sejfile, ca 400 g

20 färska blåmusslor

40 skalade räkor

 

Beskrivning

Skala, halvera på längden och skiva moroten i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka löken. Skiva selleri och fänkål i halvcentimeter breda skivor. Skala och hacka vitlöken grovt.

Häll olivolja i en tjockbottnad gryta. Fräs grönsakerna i oljan utan att de tar färg. Tillsätt saffran. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt därefter tomaterna. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt fond, vatten, vin och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 minuter.

Under tiden dela fisken i ca 6 centimeter stora bitar. Tvätta musslorna och skala räkorna.

Lägg i fisken, låt sjuda i 5 minuter. Lägg i musslorna, sjud i ytterligare 5 minuter.

Häll nu upp soppan i en soppterrin, strö över räkorna och kanske lite nyklippt persilja.

Klar att servera! Servera med en skål aiolli, och skivor av baquette som har stekts i olivolja och gnids in med vitlök.

talrik m tbh

Serverat med aoli och en skiva stekt bröd med vitlök.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Alfredo utan pasta
Blomkål Alfredo

Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En "allt i ett" rätt som kan serveras utan tillbehör. [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Go to top