Detta är recept ger ca 60 köttbullar av den lilla storleken som passar på julbord och bufféer. Givetvis kan man likaväl forma större bullar av färsen. Utmaningen vid tillagningen av glutenfria köttbullar, var, trodde vi, att ersätta ströbrödet. Numera har vi havregryn som ersättning.

 

 

Recept

  • 500 gr färs, blandfärs (eller oxfärs)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl havregryn
  • 1 msk koncentrerad kalvfond, exempelvis Bongs
  • 1 msk Kikkomans japanska soja
  • 1 st gul löka som rives fint
  • 1 st ägg
  • salt och peppar
  • Smör till stekning

 

Nu ska vi göra ett försök att avliva ströbrödsmyten, Man behöver nämligen inget ströbröd i smeten, det blir utmärkta kött bullar utan. Därmed behöver man inte heller ersätta ströbrödet med något glutenfritt alternativ. Så började att hoppa vi över riven potatis i smeten. Numera tycker vi det blir bäst med en liten mängd havregryn i. 

Det låter gott att göra köttbullarna på ren oxfärs. Men det blir lätt stumma, hårda bullar. Speciellt är man inte drygar ut smeten med bröd, havrgryn eller potatis. Så vi rekommenderar blandfärs numera.

När Bull gör köttbullarna blandar han ibland ned en tesked SambalOlek i smeten. Det när han känner för lite extra hetta i maten.

Beskrivning

Blötlägg havregrynen i vispgrädden. Riv löken fint, så fint att resultatet blir en lökmos. Detta bör göras för hand med ett rivjärn, alternativt använd en matberedare med rivjärnskivan monterad. Det sägs att slå i sönder löken i matberedaren kan ge en lite besk bismak. Men det tvivlar Bull på, han menar det är nog bara en myt. Men bäst är att inte chansa, så riv!
Blanda ihop färs, övriga ingredienser och kryddor till en jämn smet.
Börja därefter med att forma en bulle. Stek denna och provsmaka! Kanske behövs mer salt eller peppar.
Lägg bakplåtspapper på en ungsplåt. Därefter är det bara att sätta igång och rulla köttbullar.  Lägg dem på plåten. Förbaka köttbullarna i ugn, varmluftsläge och 150 grader, i cirka 10 minuter. 
Ska de inte serveras direkt, stanna här. De kan nu med fördel styckfrysas. Vid servering smörsteker man färdigt så många köttbullar önskas. 

Ett middagstips de dagar man inte serverar köttbullarna på buffé är att gör lite större köttbullar och servera dessa med potatismos och gräddsås.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara