Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här plockar vi fram Römertopfgrytan ur gömmorna. Kycklingen tillagas hel, köttet blir väldigt mört och saftigt med denna tillagningsmetod. Tillagningstiden är visserligen lång, men kräver knappt någon passning under tiden. Kanske är det läge att njuta av en liten drink framför den öppna brasan under tiden som grytan står i ugnen. Servera gärna en potatiskaka till.


römertopfgrytan

Recept

1 kyckling ca 1200 gr. För allra bästa resultat välj färsk majkyckling. Men det blir bra även med vanlig kyckling, även fryst sådan.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chillipeppar
3 dl pimentofyllda gröna oliver
2,5 dl rött vin
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpure
paprikapulver
salt
svartpeppar
olivolja

Beskrivning

Innan man använder lergrytan så ska den blötläggas i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, gärna i varmluftsläge.

Skala, halvera och skiva löken i tunna skivor. Skiva vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skiva även chillin i tunna skivor. Strö ut lök, vitlök och chilli i botten på grytan, häll över ett par matskedar olivolja. Salta och peppra kycklingen, lägg sedan denna ovan på löken, med bröstsidan uppåt.

Hacka oliverna grovt, 5-6 bitar per oliv blir lagom. Strö hacket runt kyckling, och stoppa även in en näve av hacket i kycklingen. Häll över vinet. Pudra kycklingen med paprikapulver. Sätt på locket på grytan och sätt in i ugnen. Den ska stå där nu i cirka 1 timme och en kvart.

När en halvtimme av koktiden kvarstår, rör ihop grädde och tomatpure. Häll sedan denna blandning i grytan runt kyckingen. På den tiden då  man fick med kycklinglevern, lades även denna i grytan vid denna tidpunkt.

Nu är det lämpligt att tillreda potatiskakan och att duka.

När kycklingen är färdig, tag upp kycklingen ur grytan. Låt den vila någon minut innan man styckar den, den är nämligen riktigt varm.  Eventuellt bör man röra runt i såsen, så att man får en jämn konsistens. Detta görs med såsen kvar i lergrytan. Lägg sedan tillbaka den styckade kycklingen i grytan. Servera direkt ur kokkärlet.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Go to top