Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Här plockar vi fram Römertopfgrytan ur gömmorna. Kycklingen tillagas hel, köttet blir väldigt mört och saftigt med denna tillagningsmetod. Tillagningstiden är visserligen lång, men kräver knappt någon passning under tiden. Kanske är det läge att njuta av en liten drink framför den öppna brasan under tiden som grytan står i ugnen. Servera gärna en potatiskaka till.


römertopfgrytan

Recept

1 kyckling ca 1200 gr. För allra bästa resultat välj färsk majkyckling. Men det blir bra även med vanlig kyckling, även fryst sådan.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chillipeppar
3 dl pimentofyllda gröna oliver
2,5 dl rött vin
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpure
paprikapulver
salt
svartpeppar
olivolja

Beskrivning

Innan man använder lergrytan så ska den blötläggas i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, gärna i varmluftsläge.

Skala, halvera och skiva löken i tunna skivor. Skiva vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skiva även chillin i tunna skivor. Strö ut lök, vitlök och chilli i botten på grytan, häll över ett par matskedar olivolja. Salta och peppra kycklingen, lägg sedan denna ovan på löken, med bröstsidan uppåt.

Hacka oliverna grovt, 5-6 bitar per oliv blir lagom. Strö hacket runt kyckling, och stoppa även in en näve av hacket i kycklingen. Häll över vinet. Pudra kycklingen med paprikapulver. Sätt på locket på grytan och sätt in i ugnen. Den ska stå där nu i cirka 1 timme och en kvart.

När en halvtimme av koktiden kvarstår, rör ihop grädde och tomatpure. Häll sedan denna blandning i grytan runt kyckingen. På den tiden då  man fick med kycklinglevern, lades även denna i grytan vid denna tidpunkt.

Nu är det lämpligt att tillreda potatiskakan och att duka.

När kycklingen är färdig, tag upp kycklingen ur grytan. Låt den vila någon minut innan man styckar den, den är nämligen riktigt varm.  Eventuellt bör man röra runt i såsen, så att man får en jämn konsistens. Detta görs med såsen kvar i lergrytan. Lägg sedan tillbaka den styckade kycklingen i grytan. Servera direkt ur kokkärlet.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Ett mycket gott sätt att tillaga denna styckningsdetalj. Det blir väldigt mört kött och en härligt knaprig svål. Det tar lång tid att tillaga, men arbetsinsatsen är ringa. Lidl har ofta denna prisvärda styckbit i sin köttdisk.

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri. 

Återigen ett recept på fläskfile, men faktum är att fläskfile är ett mycket prisvärt kött när man köper det på Lidl. Här rullar man in filen i lufttorkad italiensk skinka. Detta recept hittade vi första gången i en reklambroschyr från ZETA. Tack, Fernando di Luca. Vi har inte ändrat särskilt mycket i orginalet, det är bra som det är.

En rejäl lyxig och mättande sallad med rökt ål som passar utmärkt som en lunch rätt. Rökt ål är en passion hos Bull som han inte delar med Bratt

En trevlig avslutning på middagen, de gånger man vill ha en dessert. Den knäckiga ytan av brännt socker kännetecknar denna rätt.

Go to top