×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Blomkål istället för pasta till kyckling Alfredo

Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En "allt i ett" rätt som kan serveras utan tillbehör.

Ursprunget till rätten är Fettuccine Alfredo, en enkel busenkel och god pastarätt. Den består av fettuccine, grädde, smör och parmesan. En rätt som skapades för drygt hundra år sedan. Därefter har det tillkommit lite olika tillägg som kyckling, vitlök, spenat, rökt fläsk, ibland gröna ärtor. Sen kan man gå ett steg till som här och byta ut pastan mot något annat. Men såsen av smör, grädde och parmesan bibehålls annars blir det inget som kan liknas vid en Alfredo.

I vår Alfredo lägger vi i kycklingbröst, rökt fläsk, spenat, schalottenlök, vitlök och blomkål. För att få mör och saftig kyckling tillagas den med sous-vide.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer, och då blir det över till en lunchlåda var.

  • 2 st kycklingbröstfiléer
  • Ett tredejdels till ett halvt blomkålshuvud
  • 100 gram rökt fläsk. Kan ersättas med bacon.
  • 100 gram färsk spenat eller motsvarande mängd fryst.
  • En finhackat schalottenlök.
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 gram smör
  • 2 tsk konc. kyckling fond
  • 1 liten urkärnad chili. Kan i nödfall ersättas med några stänk tabasco.
  • 200 gram riven parmesan
  • 2 dl vispgrädde
  • Nymalen svartpeppar

Lök och fläsk till vår Alfredo

 

Schallottenlök och rökt fläsk til vår alfredo.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att tillaga kycklingfiléerna. De ska ju bada i sous-vide baljan. En timme på 65 grader blir lagom för färsk kyckling, om den är fryst lägg till 20 minuter. Salta och peppra kötten försiktigt innan de åker ned i plastpåsen.

Under tiden pippin badar har man gott om tid förbreda resten av ingredienserna. Fläsket ska tärnas. Lökarna ska finhackas. Chilin likaså. Blomkålen delas i valnötstora bitar.

Fram med en liten stekpannan. Stek fläsket och låt spenaten fräsa med på slutet. Ställ åt sidan.

När kycklingen är färdig ska denna strimmlas och tärnas till lagom stora bitar. Med lagom menas lika stora bitar som blomkålen har delats i.

Sen tar vi fram en gryta som rymmer sådär fyra liter. Smält ned smör och fräs schalotte, vitlöken och chilin mjuk. Men försiktigt, löken får inte brynas. Därefter häller vi på vispgrädde och fond. Låt koka upp.

Lägg nu i blomkålen. Låt sjuda en liten stund. Rör ned det mesta av osten, lite ost ska ju strös över vid serveringen. Sedan lägger vi ned kycklingen i grytan. Håll nu koll på när blomkålen är klar, den ska ju vara kokt men "al dente". 

Då rör vi ned fläsk och spenat. Smaka av. Några varv med svartpepparkvarnen behövs. Kanske lite salt. Därmed är det klart att servera.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Go to top