Blomkål istället för pasta till kyckling Alfredo
Blomkål klar att lägga ned i grytan

Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En "allt i ett" rätt som kan serveras utan tillbehör.

Ursprunget till rätten är Fettuccine Alfredo, en enkel busenkel och god pastarätt. Den består av fettuccine, grädde, smör och parmesan. En rätt som skapades för drygt hundra år sedan. Därefter har det tillkommit lite olika tillägg som kyckling, vitlök, spenat, rökt fläsk, ibland gröna ärtor. Sen kan man gå ett steg till som här och byta ut pastan mot något annat. Men såsen av smör, grädde och parmesan bibehålls annars blir det inget som kan liknas vid en Alfredo.

I vår Alfredo lägger vi i kycklingbröst, rökt fläsk, spenat, schalottenlök, vitlök och blomkål. För att få mör och saftig kyckling tillagas den med sous-vide.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer, och då blir det över till en lunchlåda var.

  • 2 st kycklingbröstfiléer
  • Ett tredejdels till ett halvt blomkålshuvud
  • 100 gram rökt fläsk. Kan ersättas med bacon.
  • 100 gram färsk spenat eller motsvarande mängd fryst.
  • En finhackat schalottenlök.
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 gram smör
  • 2 tsk konc. kyckling fond
  • 1 liten urkärnad chili. Kan i nödfall ersättas med några stänk tabasco.
  • 200 gram riven parmesan
  • 2 dl vispgrädde
  • Nymalen svartpeppar

Lök och fläsk till vår Alfredo

 

Schallottenlök och rökt fläsk til vår alfredo.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att tillaga kycklingfiléerna. De ska ju bada i sous-vide baljan. En timme på 65 grader blir lagom för färsk kyckling, om den är fryst lägg till 20 minuter. Salta och peppra kötten försiktigt innan de åker ned i plastpåsen.

Under tiden pippin badar har man gott om tid förbreda resten av ingredienserna. Fläsket ska tärnas. Lökarna ska finhackas. Chilin likaså. Blomkålen delas i valnötstora bitar.

Fram med en liten stekpannan. Stek fläsket och låt spenaten fräsa med på slutet. Ställ åt sidan.

När kycklingen är färdig ska denna strimmlas och tärnas till lagom stora bitar. Med lagom menas lika stora bitar som blomkålen har delats i.

Sen tar vi fram en gryta som rymmer sådär fyra liter. Smält ned smör och fräs schalotte, vitlöken och chilin mjuk. Men försiktigt, löken får inte brynas. Därefter häller vi på vispgrädde och fond. Låt koka upp.

Lägg nu i blomkålen. Låt sjuda en liten stund. Rör ned det mesta av osten, lite ost ska ju strös över vid serveringen. Sedan lägger vi ned kycklingen i grytan. Håll nu koll på när blomkålen är klar, den ska ju vara kokt men "al dente". 

Då rör vi ned fläsk och spenat. Smaka av. Några varv med svartpepparkvarnen behövs. Kanske lite salt. Därmed är det klart att servera.

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka