Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En "allt i ett" rätt som kan serveras utan tillbehör.
Ursprunget till rätten är Fettuccine Alfredo, en enkel busenkel och god pastarätt. Den består av fettuccine, grädde, smör och parmesan. En rätt som skapades för drygt hundra år sedan. Därefter har det tillkommit lite olika tillägg som kyckling, vitlök, spenat, rökt fläsk, ibland gröna ärtor. Sen kan man gå ett steg till som här och byta ut pastan mot något annat. Men såsen av smör, grädde och parmesan bibehålls annars blir det inget som kan liknas vid en Alfredo.
I vår Alfredo lägger vi i kycklingbröst, rökt fläsk, spenat, schalottenlök, vitlök och blomkål. För att få mör och saftig kyckling tillagas den med sous-vide.
Recept
Mängden är lagom för 2 personer, och då blir det över till en lunchlåda var.
- 2 st kycklingbröstfiléer
- Ett tredejdels till ett halvt blomkålshuvud
- 100 gram rökt fläsk. Kan ersättas med bacon.
- 100 gram färsk spenat eller motsvarande mängd fryst.
- En finhackat schalottenlök.
- 3 vitlöksklyftor
- 50 gram smör
- 2 tsk konc. kyckling fond
- 1 liten urkärnad chili. Kan i nödfall ersättas med några stänk tabasco.
- 200 gram riven parmesan
- 2 dl vispgrädde
- Nymalen svartpeppar
Gör så här, på ett ungefär
Börja med att tillaga kycklingfiléerna. De ska ju bada i sous-vide baljan. En timme på 65 grader blir lagom för färsk kyckling, om den är fryst lägg till 20 minuter. Salta och peppra kötten försiktigt innan de åker ned i plastpåsen.
Under tiden pippin badar har man gott om tid förbreda resten av ingredienserna. Fläsket ska tärnas. Lökarna ska finhackas. Chilin likaså. Blomkålen delas i valnötstora bitar.
Fram med en liten stekpannan. Stek fläsket och låt spenaten fräsa med på slutet. Ställ åt sidan.
När kycklingen är färdig ska denna strimmlas och tärnas till lagom stora bitar. Med lagom menas lika stora bitar som blomkålen har delats i.
Sen tar vi fram en gryta som rymmer sådär fyra liter. Smält ned smör och fräs schalotte, vitlöken och chilin mjuk. Men försiktigt, löken får inte brynas. Därefter häller vi på vispgrädde och fond. Låt koka upp.
Lägg nu i blomkålen. Låt sjuda en liten stund. Rör ned det mesta av osten, lite ost ska ju strös över vid serveringen. Sedan lägger vi ned kycklingen i grytan. Håll nu koll på när blomkålen är klar, den ska ju vara kokt men "al dente".
Då rör vi ned fläsk och spenat. Smaka av. Några varv med svartpepparkvarnen behövs. Kanske lite salt. Därmed är det klart att servera.
Comments powered by CComment