×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.
Blomkål istället för pasta till kyckling Alfredo

Här lagar vi en kyckling Alfredo där pastan byts ut mot blomkål. Därmed blir rätten naturligt både glutenfri och LCHF. En "allt i ett" rätt som kan serveras utan tillbehör.

Ursprunget till rätten är Fettuccine Alfredo, en enkel busenkel och god pastarätt. Den består av fettuccine, grädde, smör och parmesan. En rätt som skapades för drygt hundra år sedan. Därefter har det tillkommit lite olika tillägg som kyckling, vitlök, spenat, rökt fläsk, ibland gröna ärtor. Sen kan man gå ett steg till som här och byta ut pastan mot något annat. Men såsen av smör, grädde och parmesan bibehålls annars blir det inget som kan liknas vid en Alfredo.

I vår Alfredo lägger vi i kycklingbröst, rökt fläsk, spenat, schalottenlök, vitlök och blomkål. För att få mör och saftig kyckling tillagas den med sous-vide.

Recept

Mängden är lagom för 2 personer, och då blir det över till en lunchlåda var.

  • 2 st kycklingbröstfiléer
  • Ett tredejdels till ett halvt blomkålshuvud
  • 100 gram rökt fläsk. Kan ersättas med bacon.
  • 100 gram färsk spenat eller motsvarande mängd fryst.
  • En finhackat schalottenlök.
  • 3 vitlöksklyftor
  • 50 gram smör
  • 2 tsk konc. kyckling fond
  • 1 liten urkärnad chili. Kan i nödfall ersättas med några stänk tabasco.
  • 200 gram riven parmesan
  • 2 dl vispgrädde
  • Nymalen svartpeppar

Lök och fläsk till vår Alfredo

 

Schallottenlök och rökt fläsk til vår alfredo.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att tillaga kycklingfiléerna. De ska ju bada i sous-vide baljan. En timme på 65 grader blir lagom för färsk kyckling, om den är fryst lägg till 20 minuter. Salta och peppra kötten försiktigt innan de åker ned i plastpåsen.

Under tiden pippin badar har man gott om tid förbreda resten av ingredienserna. Fläsket ska tärnas. Lökarna ska finhackas. Chilin likaså. Blomkålen delas i valnötstora bitar.

Fram med en liten stekpannan. Stek fläsket och låt spenaten fräsa med på slutet. Ställ åt sidan.

När kycklingen är färdig ska denna strimmlas och tärnas till lagom stora bitar. Med lagom menas lika stora bitar som blomkålen har delats i.

Sen tar vi fram en gryta som rymmer sådär fyra liter. Smält ned smör och fräs schalotte, vitlöken och chilin mjuk. Men försiktigt, löken får inte brynas. Därefter häller vi på vispgrädde och fond. Låt koka upp.

Lägg nu i blomkålen. Låt sjuda en liten stund. Rör ned det mesta av osten, lite ost ska ju strös över vid serveringen. Sedan lägger vi ned kycklingen i grytan. Håll nu koll på när blomkålen är klar, den ska ju vara kokt men "al dente". 

Då rör vi ned fläsk och spenat. Smaka av. Några varv med svartpepparkvarnen behövs. Kanske lite salt. Därmed är det klart att servera.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Hummersås på enkelt sätt
Sjötungafilé i hummersås

Denna sås skapades när vi skulle tillaga sjötunga lite grand i walewska-stil. Men någon hummer hade vi inte ...

Nöt- och frö-bröd
En skiva nöt- och frö-bröd

Vill man ha en skiva av ett kraftigt fullkornsbröd men det ska vara glutenfritt och/eller LCHF så är detta bröd ett mycket bra alternativ.

Gluhwein på vårt sätt
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top