Skillnaden med en hyfsat god rätt och en riktigt god rätt är oftast kvaliteten på råvaran. Majskyckling, eller för den delen Bjärekyckling smakar så mycket mer och bättre än den ordinare industriellt uppfödda. Men de sälj vanligtvis bara hela ...

Ofta på väg hem från jobbet rusar man in i mataffären för att köpa råvaror för kvällens middag. Det ska gå snabbt så färdigstyckade kycklinglår eller kycklingbröstfiléer blir bekvämt. Men de smakar ju inte direkt sagolikt gott även om en mästerkock tillreder dem.

En hel majskyckling

Vi har därför övergått till att köpa hela kycklingar av bättre kvalité. Priset blir så klart något högre, medan smakupplevelsen blir mycket högre. Det är ganska snabbt gjort att stycka ned kycklingen de gånger man inte känner för att laga en hel kyckling. Här visar vi ett sätt att stycka upp och ta tillvara en hel kyckling.Majskyckling uppstyckad för tre rätter

Kyckling är här styckad. Styckningen tar mindre är 10 minuter när man har gjort det några gånger.

Då det är grillsäsong tänker vi grilla kycklingklubbor och vingar. Bröstfiléerna förbereder vi för en annan rätt och fryser därefter in. Skrovet kommer att kokas, köttet från skovet används till en dansk "hönsesallat". Vi kommer även få en fin fond från det kokta skrovet.majskycklingens ben och vingar marineras under vacuum

Marinering under vacuum. Vacuumet påskyndar marineringen.

Delarna som ska grillas marineras i lite provencalsk stil, se vårt recept. Detta ska göras under en natt i kylen, men det har man i regel inte tid med så vi marinerar under vacuum. Då räcker det med någon timme i marinaden.Kycklingben och vingar klara för grillen

Kycklingdelar marinerade och klara för grillen.

Kycklingbrösten låter vi fylla med parmesan, vitlök och basilika. De kryddas med svartpeppar och flingsalt. Därefter rullar vi in dem i tunna skivor av lutfttorkad skinka, gärna den spanska Serano Crudo.

Kycklingbröst tillredes

Kycklingbrösten tillreds.

Dessa vacuumförpackas sedan och fryses ned. Tillagningsmetoden därefter blir enkel, sous-vide en timme på 65 grader. Därefter smörsteker man så man får en vacker brynt yta. Serveras med fördel med hemgjord, färsk pasta. Gärna cannelloni, fyllda med spenat och ricotta.

Kycklingbrösten är klara för infrysning och en framtida tillagning med sous-vide.

Kycklingbröst klara för infrysning och en senare tillagning med sous-vide.

Slutligen kokes skrovet, och köttet plockas från detta. av detta kött gör vi en dansk kycklingsallad, en "hönsesallat". Och häll inte ut spadet där skrovet kokts i. Utan ta i stället att reducera detta! Det blir en utmärkt fond att ha som grund för någon framtida soppa eller sås.

Hönsesallat från majskycklingens skrov.

Hönsesallat. Förutom kyckling ingår bland annat äpple, champinjon, majonäs, cremé fraiche, dijonsenap och curry.

Denna sallad blir utmärkt till att göra riktigt goda och mättande smörrebröd.

Smörrebröd med hönsesallat

Smörrebröd men hönsesallat, bacon och champinjon.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Go to top