Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Ofta har vi råkat ut för att Tonic vattnet vi köpt har blivit stående och kolsyran försvunnit, oavsett om flaskan har öppnats eller ej. Det går tydligen lite långt mellan gångerna ibland. Dessutom vill vi ha lite mer smaker av kinabark, citrus m.m, och kanske lite mindre sötma än vad man får när man köper färdig tonic som påminner om läsk. Så till verket, kinabark hittade vi på en kryddbutik på nätet, bara att beställa. Det blev några fler artiklar av bara farten i den beställningen. Bland annat några spännade currys, men det är en annan historia. Sedan tidigare hade vi plockat och torkat både fläderblommor och lavendelblommor, vilka får bidra till smaksättningen av denna mixtur. Och med en SodaStream fixar vi det kolsyrade vattnet. 

tonicsyrup 3

Vår GT brukar bestå av 3 cl tonic, 6 cl gin och cirka 20 cl kraftigt kolsyrat vatten. Här är tonicen uppmätt.

Tonicen håller sig några månader i kylen, så att koka en sats strax före sommarsemestern är en bra ide. För då kan man servera sig fina GTs på varma, härliga sommarsemesterkvällar.

tonicsyrup 1

Kinabark uppmätt får en 4 dl sats av tonic syrup.

Då vi använder riktiga råvaror, inte extrakt så blir tonic brun istället för genomskinlig som man är van vid. Men tack vare detta blir det en mycket finare smakupplevelse. För smakens skull har har vi även ersatt sockert med agavesirap

tonicsyrup 2

Torkade lavendel- och fläder-blommor

Recept

Om man nu inte har tillgång till torkade fläder och lavendelblommor så kan man slopa dessa. Det blir en hyfsad tonic ändå. Nu gillar vi att ha en kraftig beska, vill man ha en snällare tonic så dra ned lite, typ 10 %,  på mängden bark.

4 dl vatten

23 gr kinabark

1 lime, zest och juice

1 citron, zest och juice 

3 krossade kryddpepparkorn

1 litet citrongräs

1/2 msk torkade lavendel blomma

1/2 msk torkade fläderblom 

Sockerlag, eller snarare istället för:

2dl agavesirap

1 tsk citronsyra

tonicsyrupziest

Zest från lime, sedan pressa juicen ur frukten. Båda ska ned i brygden.

Gör så här, på ett ungefär

Mät upp vattnet och häll i en kastrull. Lägg ned alla ingredienser, utom agavesirap och citronsyra i kastrullen. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Tag sedan av kastrullen från spisen, låt sedan det hela stå och dra i 3 timmar.

Därefter silas brygden genom en finmaskig sil. Tillätts sedan agavesirap och citronsyra. Koka upp det hela igen. Låt svalna. Buteljera och ställ in i kylen. Hittar man någon spännande flaska i gömmorna som vi gjorde, ser det ju festligare ut.

 

tonicsyrup 4

Som synes, tonicen är rödbrun som barken i färgen.

 

tonicsyrup 5

Rör runt, drick och njut!

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Go to top