Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Ofta har vi råkat ut för att Tonic vattnet vi köpt har blivit stående och kolsyran försvunnit, oavsett om flaskan har öppnats eller ej. Det går tydligen lite långt mellan gångerna ibland. Dessutom vill vi ha lite mer smaker av kinabark, citrus m.m, och kanske lite mindre sötma än vad man får när man köper färdig tonic som påminner om läsk. Så till verket, kinabark hittade vi på en kryddbutik på nätet, bara att beställa. Det blev några fler artiklar av bara farten i den beställningen. Bland annat några spännade currys, men det är en annan historia. Sedan tidigare hade vi plockat och torkat både fläderblommor och lavendelblommor, vilka får bidra till smaksättningen av denna mixtur. Och med en SodaStream fixar vi det kolsyrade vattnet. 

tonicsyrup 3

Vår GT brukar bestå av 3 cl tonic, 6 cl gin och cirka 20 cl kraftigt kolsyrat vatten. Här är tonicen uppmätt.

Tonicen håller sig några månader i kylen, så att koka en sats strax före sommarsemestern är en bra ide. För då kan man servera sig fina GTs på varma, härliga sommarsemesterkvällar.

tonicsyrup 1

Kinabark uppmätt får en 4 dl sats av tonic syrup.

Då vi använder riktiga råvaror, inte extrakt så blir tonic brun istället för genomskinlig som man är van vid. Men tack vare detta blir det en mycket finare smakupplevelse. För smakens skull har har vi även ersatt sockert med agavesirap

tonicsyrup 2

Torkade lavendel- och fläder-blommor

Recept

Om man nu inte har tillgång till torkade fläder och lavendelblommor så kan man slopa dessa. Det blir en hyfsad tonic ändå. Nu gillar vi att ha en kraftig beska, vill man ha en snällare tonic så dra ned lite, typ 10 %,  på mängden bark.

4 dl vatten

23 gr kinabark

1 lime, zest och juice

1 citron, zest och juice 

3 krossade kryddpepparkorn

1 litet citrongräs

1/2 msk torkade lavendel blomma

1/2 msk torkade fläderblom 

Sockerlag, eller snarare istället för:

2dl agavesirap

1 tsk citronsyra

tonicsyrupziest

Zest från lime, sedan pressa juicen ur frukten. Båda ska ned i brygden.

Gör så här, på ett ungefär

Mät upp vattnet och häll i en kastrull. Lägg ned alla ingredienser, utom agavesirap och citronsyra i kastrullen. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Tag sedan av kastrullen från spisen, låt sedan det hela stå och dra i 3 timmar.

Därefter silas brygden genom en finmaskig sil. Tillätts sedan agavesirap och citronsyra. Koka upp det hela igen. Låt svalna. Buteljera och ställ in i kylen. Hittar man någon spännande flaska i gömmorna som vi gjorde, ser det ju festligare ut.

 

tonicsyrup 4

Som synes, tonicen är rödbrun som barken i färgen.

 

tonicsyrup 5

Rör runt, drick och njut!

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Filmjölksbröd
Nybakat glutenfritt filmjölksbröd

Här är ett jäst- och jäsfritt glutenfritt bröd som går snabbt att svänga ihop. Fullt med nyttiga fibrer, korn och frön. Är härligt nybakat eller skiva upp och frys in. De [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Go to top