Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Ofta har vi råkat ut för att Tonic vattnet vi köpt har blivit stående och kolsyran försvunnit, oavsett om flaskan har öppnats eller ej. Det går tydligen lite långt mellan gångerna ibland. Dessutom vill vi ha lite mer smaker av kinabark, citrus m.m, och kanske lite mindre sötma än vad man får när man köper färdig tonic som påminner om läsk. Så till verket, kinabark hittade vi på en kryddbutik på nätet, bara att beställa. Det blev några fler artiklar av bara farten i den beställningen. Bland annat några spännade currys, men det är en annan historia. Sedan tidigare hade vi plockat och torkat både fläderblommor och lavendelblommor, vilka får bidra till smaksättningen av denna mixtur. Och med en SodaStream fixar vi det kolsyrade vattnet. 

tonicsyrup 3

Vår GT brukar bestå av 3 cl tonic, 6 cl gin och cirka 20 cl kraftigt kolsyrat vatten. Här är tonicen uppmätt.

Tonicen håller sig några månader i kylen, så att koka en sats strax före sommarsemestern är en bra ide. För då kan man servera sig fina GTs på varma, härliga sommarsemesterkvällar.

tonicsyrup 1

Kinabark uppmätt får en 4 dl sats av tonic syrup.

Då vi använder riktiga råvaror, inte extrakt så blir tonic brun istället för genomskinlig som man är van vid. Men tack vare detta blir det en mycket finare smakupplevelse. För smakens skull har har vi även ersatt sockert med agavesirap

tonicsyrup 2

Torkade lavendel- och fläder-blommor

Recept

Om man nu inte har tillgång till torkade fläder och lavendelblommor så kan man slopa dessa. Det blir en hyfsad tonic ändå. Nu gillar vi att ha en kraftig beska, vill man ha en snällare tonic så dra ned lite, typ 10 %,  på mängden bark.

4 dl vatten

23 gr kinabark

1 lime, zest och juice

1 citron, zest och juice 

3 krossade kryddpepparkorn

1 litet citrongräs

1/2 msk torkade lavendel blomma

1/2 msk torkade fläderblom 

Sockerlag, eller snarare istället för:

2dl agavesirap

1 tsk citronsyra

tonicsyrupziest

Zest från lime, sedan pressa juicen ur frukten. Båda ska ned i brygden.

Gör så här, på ett ungefär

Mät upp vattnet och häll i en kastrull. Lägg ned alla ingredienser, utom agavesirap och citronsyra i kastrullen. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter. Tag sedan av kastrullen från spisen, låt sedan det hela stå och dra i 3 timmar.

Därefter silas brygden genom en finmaskig sil. Tillätts sedan agavesirap och citronsyra. Koka upp det hela igen. Låt svalna. Buteljera och ställ in i kylen. Hittar man någon spännande flaska i gömmorna som vi gjorde, ser det ju festligare ut.

 

tonicsyrup 4

Som synes, tonicen är rödbrun som barken i färgen.

 

tonicsyrup 5

Rör runt, drick och njut!

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Go to top