×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Det korta svaret är nej! Även om den kan vara bra att ha vid vissa tillfällen.

Se först till att skaffa en rejäl skärbräda och bra knivar. Lär dig sedan att använda knivarna och håll dem väl skärpta. Har man ett gott handlag med sina knivar så är det ofta bättre att lämna mandolinen kvar i kökskåpet.

mandolin 1

Vår mandolin. Notera den vändbara kniven, om man vill har räfflad yta.

Efter att ha läst på diverse matbloggar och sett på YouTube videos med MatGeek med flera så triggades vårt intresse för att skaffa en mandolin. Marknadsföringen fungerade på oss i detta fall! Så vi köpte en som heter de BUYER Swing, en rejäl pjäs som uppgavs hålla restaurangkvalité. Men det betyder nog även att den har en kapacitet är snarare anpassat för ett restaurangkök än vårt tvåpersonshushåll. Men den är bra utan tvekan, men en liten handhållen kanske hade varit med lagom.

Vi använder mandolinen när vi ska skiva upp jämntjocka, eller snarare jämntunna skivor i lite större mängder av någon rotfrukt eller grönsak. Exempel på detta är potatis till potatisgratängen. Kul är att skiva potatis riktigt tunt och göra sina egna potatischips. Här underlättar det med en mandolin, men gratängpotatisen grejar man nästan lika lätt med en kniv.

mandolin 2

Inställning av tjocklek. Svår att avläsa! Gråa siffror på grå botten!

Sedan finns det lite finesser. Vänder man kniven så får man en räfflad yta på skivor typ den man ofta ser på potatischipsen. Det klarar man normalt inte med en kockniv. Vidare kan sätta i ett skärstål till. På så sätt kan man skära stavar. Tändstickstora stavar av bland annat morot, kallade allumettes. Eller grövre stavar för pommes frites.

Våra pommes frites kommer vi fortsätta skära med kniv. De blir trevligast om de är lite ojämmna anser vi. Dessutom blir det mindre spill. Allumettes har vi inte testat att göra än, då de är inte så vanligt förekommande i våra ganska rustika rätter.

Så sammanfattningsvis så anser vi att en mandolin kan var bra att ha ibland. Men den är kraftigt överreklamerad. Det är inte en av de första prylarna man ska köpa när man vill utöka sin köksutrustning.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Gösfilé med rödbeta, kapris och brynt smör
Smörstekt gös med rödbeta och kapris

Med pinfärsk fisk och nyskördade rödbetor skapar man snabbt denna läckra rätt!

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelhet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrasen [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Blomkål i tre varianter
Blomkål för tre varianter

Ett lite annorlunda men riktigt läckert sätt att servera blomkål som tillbehör.

Gluhwein på vårt sätt
Istället för glögg - gluhwein

När det Lucia, snart jul och det är kallt och ruggigt är det fint med en värmande dryck. Glögg! Men glögg blir snabbt för mycket, av det söta och det kryddstarka.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Go to top