×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Det korta svaret är nej! Även om den kan vara bra att ha vid vissa tillfällen.

Se först till att skaffa en rejäl skärbräda och bra knivar. Lär dig sedan att använda knivarna och håll dem väl skärpta. Har man ett gott handlag med sina knivar så är det ofta bättre att lämna mandolinen kvar i kökskåpet.

mandolin 1

Vår mandolin. Notera den vändbara kniven, om man vill har räfflad yta.

Efter att ha läst på diverse matbloggar och sett på YouTube videos med MatGeek med flera så triggades vårt intresse för att skaffa en mandolin. Marknadsföringen fungerade på oss i detta fall! Så vi köpte en som heter de BUYER Swing, en rejäl pjäs som uppgavs hålla restaurangkvalité. Men det betyder nog även att den har en kapacitet är snarare anpassat för ett restaurangkök än vårt tvåpersonshushåll. Men den är bra utan tvekan, men en liten handhållen kanske hade varit med lagom.

Vi använder mandolinen när vi ska skiva upp jämntjocka, eller snarare jämntunna skivor i lite större mängder av någon rotfrukt eller grönsak. Exempel på detta är potatis till potatisgratängen. Kul är att skiva potatis riktigt tunt och göra sina egna potatischips. Här underlättar det med en mandolin, men gratängpotatisen grejar man nästan lika lätt med en kniv.

mandolin 2

Inställning av tjocklek. Svår att avläsa! Gråa siffror på grå botten!

Sedan finns det lite finesser. Vänder man kniven så får man en räfflad yta på skivor typ den man ofta ser på potatischipsen. Det klarar man normalt inte med en kockniv. Vidare kan sätta i ett skärstål till. På så sätt kan man skära stavar. Tändstickstora stavar av bland annat morot, kallade allumettes. Eller grövre stavar för pommes frites.

Våra pommes frites kommer vi fortsätta skära med kniv. De blir trevligast om de är lite ojämmna anser vi. Dessutom blir det mindre spill. Allumettes har vi inte testat att göra än, då de är inte så vanligt förekommande i våra ganska rustika rätter.

Så sammanfattningsvis så anser vi att en mandolin kan var bra att ha ibland. Men den är kraftigt överreklamerad. Det är inte en av de första prylarna man ska köpa när man vill utöka sin köksutrustning.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Go to top