Det korta svaret är nej! Även om den kan vara bra att ha vid vissa tillfällen.

Se först till att skaffa en rejäl skärbräda och bra knivar. Lär dig sedan att använda knivarna och håll dem väl skärpta. Har man ett gott handlag med sina knivar så är det ofta bättre att lämna mandolinen kvar i kökskåpet.

mandolin 1

Vår mandolin. Notera den vändbara kniven, om man vill har räfflad yta.

Efter att ha läst på diverse matbloggar och sett på YouTube videos med MatGeek med flera så triggades vårt intresse för att skaffa en mandolin. Marknadsföringen fungerade på oss i detta fall! Så vi köpte en som heter de BUYER Swing, en rejäl pjäs som uppgavs hålla restaurangkvalité. Men det betyder nog även att den har en kapacitet är snarare anpassat för ett restaurangkök än vårt tvåpersonshushåll. Men den är bra utan tvekan, men en liten handhållen kanske hade varit med lagom.

Vi använder mandolinen när vi ska skiva upp jämntjocka, eller snarare jämntunna skivor i lite större mängder av någon rotfrukt eller grönsak. Exempel på detta är potatis till potatisgratängen. Kul är att skiva potatis riktigt tunt och göra sina egna potatischips. Här underlättar det med en mandolin, men gratängpotatisen grejar man nästan lika lätt med en kniv.

mandolin 2

Inställning av tjocklek. Svår att avläsa! Gråa siffror på grå botten!

Sedan finns det lite finesser. Vänder man kniven så får man en räfflad yta på skivor typ den man ofta ser på potatischipsen. Det klarar man normalt inte med en kockniv. Vidare kan sätta i ett skärstål till. På så sätt kan man skära stavar. Tändstickstora stavar av bland annat morot, kallade allumettes. Eller grövre stavar för pommes frites.

Våra pommes frites kommer vi fortsätta skära med kniv. De blir trevligast om de är lite ojämmna anser vi. Dessutom blir det mindre spill. Allumettes har vi inte testat att göra än, då de är inte så vanligt förekommande i våra ganska rustika rätter.

Så sammanfattningsvis så anser vi att en mandolin kan var bra att ha ibland. Men den är kraftigt överreklamerad. Det är inte en av de första prylarna man ska köpa när man vill utöka sin köksutrustning.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara