Det korta svaret är nej! Även om den kan vara bra att ha vid vissa tillfällen.

Se först till att skaffa en rejäl skärbräda och bra knivar. Lär dig sedan att använda knivarna och håll dem väl skärpta. Har man ett gott handlag med sina knivar så är det ofta bättre att lämna mandolinen kvar i kökskåpet.

mandolin 1

Vår mandolin. Notera den vändbara kniven, om man vill har räfflad yta.

Efter att ha läst på diverse matbloggar och sett på YouTube videos med MatGeek med flera så triggades vårt intresse för att skaffa en mandolin. Marknadsföringen fungerade på oss i detta fall! Så vi köpte en som heter de BUYER Swing, en rejäl pjäs som uppgavs hålla restaurangkvalité. Men det betyder nog även att den har en kapacitet är snarare anpassat för ett restaurangkök än vårt tvåpersonshushåll. Men den är bra utan tvekan, men en liten handhållen kanske hade varit med lagom.

Vi använder mandolinen när vi ska skiva upp jämntjocka, eller snarare jämntunna skivor i lite större mängder av någon rotfrukt eller grönsak. Exempel på detta är potatis till potatisgratängen. Kul är att skiva potatis riktigt tunt och göra sina egna potatischips. Här underlättar det med en mandolin, men gratängpotatisen grejar man nästan lika lätt med en kniv.

mandolin 2

Inställning av tjocklek. Svår att avläsa! Gråa siffror på grå botten!

Sedan finns det lite finesser. Vänder man kniven så får man en räfflad yta på skivor typ den man ofta ser på potatischipsen. Det klarar man normalt inte med en kockniv. Vidare kan sätta i ett skärstål till. På så sätt kan man skära stavar. Tändstickstora stavar av bland annat morot, kallade allumettes. Eller grövre stavar för pommes frites.

Våra pommes frites kommer vi fortsätta skära med kniv. De blir trevligast om de är lite ojämmna anser vi. Dessutom blir det mindre spill. Allumettes har vi inte testat att göra än, då de är inte så vanligt förekommande i våra ganska rustika rätter.

Så sammanfattningsvis så anser vi att en mandolin kan var bra att ha ibland. Men den är kraftigt överreklamerad. Det är inte en av de första prylarna man ska köpa när man vill utöka sin köksutrustning.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Hemgjord gnocchi med broccoli, kalkon och bacon
Glutenfri gnocchi med broccoli, kalkon och bacon

Den här rätten skapades då vi hade broccoli i vår odling som behövde skördas innan den blev förstörd, vi hade redan gått in i december månad. Att broccoli och gnocchi kom [ ... ]

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Go to top