Det korta svaret är nej! Även om den kan vara bra att ha vid vissa tillfällen.

Se först till att skaffa en rejäl skärbräda och bra knivar. Lär dig sedan att använda knivarna och håll dem väl skärpta. Har man ett gott handlag med sina knivar så är det ofta bättre att lämna mandolinen kvar i kökskåpet.

mandolin 1

Vår mandolin. Notera den vändbara kniven, om man vill har räfflad yta.

Efter att ha läst på diverse matbloggar och sett på YouTube videos med MatGeek med flera så triggades vårt intresse för att skaffa en mandolin. Marknadsföringen fungerade på oss i detta fall! Så vi köpte en som heter de BUYER Swing, en rejäl pjäs som uppgavs hålla restaurangkvalité. Men det betyder nog även att den har en kapacitet är snarare anpassat för ett restaurangkök än vårt tvåpersonshushåll. Men den är bra utan tvekan, men en liten handhållen kanske hade varit med lagom.

Vi använder mandolinen när vi ska skiva upp jämntjocka, eller snarare jämntunna skivor i lite större mängder av någon rotfrukt eller grönsak. Exempel på detta är potatis till potatisgratängen. Kul är att skiva potatis riktigt tunt och göra sina egna potatischips. Här underlättar det med en mandolin, men gratängpotatisen grejar man nästan lika lätt med en kniv.

mandolin 2

Inställning av tjocklek. Svår att avläsa! Gråa siffror på grå botten!

Sedan finns det lite finesser. Vänder man kniven så får man en räfflad yta på skivor typ den man ofta ser på potatischipsen. Det klarar man normalt inte med en kockniv. Vidare kan sätta i ett skärstål till. På så sätt kan man skära stavar. Tändstickstora stavar av bland annat morot, kallade allumettes. Eller grövre stavar för pommes frites.

Våra pommes frites kommer vi fortsätta skära med kniv. De blir trevligast om de är lite ojämmna anser vi. Dessutom blir det mindre spill. Allumettes har vi inte testat att göra än, då de är inte så vanligt förekommande i våra ganska rustika rätter.

Så sammanfattningsvis så anser vi att en mandolin kan var bra att ha ibland. Men den är kraftigt överreklamerad. Det är inte en av de första prylarna man ska köpa när man vill utöka sin köksutrustning.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka