Äntligen kan man få till en glutenfri deg som smidig och kan bearbetas, formas, kavlas. Nu kan man få gott bröd, pizza och pasta utan gluten!

xantangummi från olika tillverkare

Xantangummi från olika tillverkare på bilden. Detta för att understryka att denna artikel inte är sponsrad.

Då glutenintollerans kom in i bilden, valdes vanligtvis bröd, pasta och andra mjölrätter bort. Att arbeta med glutenfri deg var allt annat än roligt och resultatet blev inte bra. Färdigköpta alternativ var inte bättre, snarare tvärtom. Nu kan man ha en bra kosthållning med god mat utan mjölprodukter. Kosthållningen blir snarast bättre, desto mindre mjölprodukter som ingår. Detta oavsett om man tål gluten eller ej. Men ibland blir man sugen på ett gott bröd, en pizza eller en pastarätt. Och med xantangummi kan vi tillaga detta!

Första gången vi prövade på Xantangummi bakade vi croissanter. Vi kavlade alltså en smördeg, kavlade ut, hyvlade på smör, vek ihop och kavlade ut igen. Och det fungerade! Bull trodde knappt det var sant, tidigare har kavel och glutenfri deg inte varit kompatibelt. Det blev mycket goda croissanter, saftiga även efter morgonen efter bakdagen! Med detta kom intresset för bakning tillbaka.

Nu gör vi även vår egen pasta. Från gömmorna letades fram en pastamaskin anno 1985, vi valsar fram läcker tagiatelle, lasagne, spaghetti alla chitarra med mera på denna. Recept på vår pastadeg.

Pizzadegen är numera mer lättarbetad. Inga svordomar hörs från den pizzabakande Bull längre vid utbakningen.

Vi bakar numera goda baquetter att servera till grytor, soppor och ostbrickor.

Xantangummi är ett förtjocknings- och stabiliseringsämne med e-nummer E-415. Det framställs i korthet genom att jäsa majs och soja med bakterien Xanthomonas campestris. Så det är en naturlig produkt, e-nummert till trots. Livsmedelsverket sätter inte heller några gränser på hur stora mängder som får användas. Normalt tillsätts endast 5 - 10 gram i en deg på 400 gram vätska.

Finessen med detta pulver i det glutenfria köket är att det ersätter glutens egenskaper, man får en smidig deg, med elastiska egenskaper som resulterar i ett saftig bröd.

Tyvärr är det ofta svårt att hitta xantangummi i sin lokala livsmedelsbutik. Men det finns flera levernatörer att välja mellan på internet, välj en som skickar både snabbt och fraktfritt.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Go to top