Äntligen kan man få till en glutenfri deg som smidig och kan bearbetas, formas, kavlas. Nu kan man få gott bröd, pizza och pasta utan gluten!

xantangummi från olika tillverkare

Xantangummi från olika tillverkare på bilden. Detta för att understryka att denna artikel inte är sponsrad.

Då glutenintollerans kom in i bilden, valdes vanligtvis bröd, pasta och andra mjölrätter bort. Att arbeta med glutenfri deg var allt annat än roligt och resultatet blev inte bra. Färdigköpta alternativ var inte bättre, snarare tvärtom. Nu kan man ha en bra kosthållning med god mat utan mjölprodukter. Kosthållningen blir snarast bättre, desto mindre mjölprodukter som ingår. Detta oavsett om man tål gluten eller ej. Men ibland blir man sugen på ett gott bröd, en pizza eller en pastarätt. Och med xantangummi kan vi tillaga detta!

Första gången vi prövade på Xantangummi bakade vi croissanter. Vi kavlade alltså en smördeg, kavlade ut, hyvlade på smör, vek ihop och kavlade ut igen. Och det fungerade! Bull trodde knappt det var sant, tidigare har kavel och glutenfri deg inte varit kompatibelt. Det blev mycket goda croissanter, saftiga även efter morgonen efter bakdagen! Med detta kom intresset för bakning tillbaka.

Nu gör vi även vår egen pasta. Från gömmorna letades fram en pastamaskin anno 1985, vi valsar fram läcker tagiatelle, lasagne, spaghetti alla chitarra med mera på denna. Recept på vår pastadeg.

Pizzadegen är numera mer lättarbetad. Inga svordomar hörs från den pizzabakande Bull längre vid utbakningen.

Vi bakar numera goda baquetter att servera till grytor, soppor och ostbrickor.

Xantangummi är ett förtjocknings- och stabiliseringsämne med e-nummer E-415. Det framställs i korthet genom att jäsa majs och soja med bakterien Xanthomonas campestris. Så det är en naturlig produkt, e-nummert till trots. Livsmedelsverket sätter inte heller några gränser på hur stora mängder som får användas. Normalt tillsätts endast 5 - 10 gram i en deg på 400 gram vätska.

Finessen med detta pulver i det glutenfria köket är att det ersätter glutens egenskaper, man får en smidig deg, med elastiska egenskaper som resulterar i ett saftig bröd.

Tyvärr är det ofta svårt att hitta xantangummi i sin lokala livsmedelsbutik. Men det finns flera levernatörer att välja mellan på internet, välj en som skickar både snabbt och fraktfritt.

 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

onsdag, 12 juni 2024 08:45

Detta är nästan som att koka soppa på en spik. Vi gör nämligen en god soppa på sådant som ofta åker i avfallet.

tisdag, 04 juni 2024 07:44

Vi gör vår egen färskost. På våren smaksätter vi den med ramslök. Senare på året tar vi gräslök och vitlök.

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka