×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Äntligen kan man få till en glutenfri deg som smidig och kan bearbetas, formas, kavlas. Nu kan man få gott bröd, pizza och pasta utan gluten!

xantangummi från olika tillverkare

Xantangummi från olika tillverkare på bilden. Detta för att understryka att denna artikel inte är sponsrad.

Då glutenintollerans kom in i bilden, valdes vanligtvis bröd, pasta och andra mjölrätter bort. Att arbeta med glutenfri deg var allt annat än roligt och resultatet blev inte bra. Färdigköpta alternativ var inte bättre, snarare tvärtom. Nu kan man ha en bra kosthållning med god mat utan mjölprodukter. Kosthållningen blir snarast bättre, desto mindre mjölprodukter som ingår. Detta oavsett om man tål gluten eller ej. Men ibland blir man sugen på ett gott bröd, en pizza eller en pastarätt. Och med xantangummi kan vi tillaga detta!

Första gången vi prövade på Xantangummi bakade vi croissanter. Vi kavlade alltså en smördeg, kavlade ut, hyvlade på smör, vek ihop och kavlade ut igen. Och det fungerade! Bull trodde knappt det var sant, tidigare har kavel och glutenfri deg inte varit kompatibelt. Det blev mycket goda croissanter, saftiga även efter morgonen efter bakdagen! Med detta kom intresset för bakning tillbaka.

Nu gör vi även vår egen pasta. Från gömmorna letades fram en pastamaskin anno 1985, vi valsar fram läcker tagiatelle, lasagne, spaghetti alla chitarra med mera på denna. Recept på vår pastadeg.

Pizzadegen är numera mer lättarbetad. Inga svordomar hörs från den pizzabakande Bull längre vid utbakningen.

Vi bakar numera goda baquetter att servera till grytor, soppor och ostbrickor.

Xantangummi är ett förtjocknings- och stabiliseringsämne med e-nummer E-415. Det framställs i korthet genom att jäsa majs och soja med bakterien Xanthomonas campestris. Så det är en naturlig produkt, e-nummert till trots. Livsmedelsverket sätter inte heller några gränser på hur stora mängder som får användas. Normalt tillsätts endast 5 - 10 gram i en deg på 400 gram vätska.

Finessen med detta pulver i det glutenfria köket är att det ersätter glutens egenskaper, man får en smidig deg, med elastiska egenskaper som resulterar i ett saftig bröd.

Tyvärr är det ofta svårt att hitta xantangummi i sin lokala livsmedelsbutik. Men det finns flera levernatörer att välja mellan på internet, välj en som skickar både snabbt och fraktfritt.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Go to top