Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

Recept

Räcker till 4 personer

Ett stycke ryggbiff strax under kilot
400 gr grönkål
1 fänkål
4 dl vispgrädde
200 gr varmrökt sidfläsk (kan ersättas med bacon)
1 msk dijonsenap
Smör till stekning
Salt och svartpeppar

Beskrivning

Sätt ugnen på 100 grader. Stek köttet i en stekpanna, så det får fin färg runt om. Salt och peppra. Sätt in steken i ugnen, låt stå tills innertemperaturen är 56 - 58 grader. Ett utmärkt alternativ till ugnen är att köra ryggbiffen i sous vide. Då ställer man in 4 timmar och 57,5 grader på sin sous vide-stav och bryner då köttet först efter sous vide badet.

Skölj och repa grönkålen. Skiva fänkålen i tunna skivor.  Koka båda i saltat vatten till de mjuknad något.

Tärna fläsket och stek i smör. Rör ned kålen i fläsk fräset. Häll gräden, tillsätt senapen, och smaka av med salt och peppar. Låt puttra långsamt några minuter.

När köttet är färdigt ugnen, tag ut och låt det vila några minuter. Skiva sedan köttet tunt och servera med den gräddkokta kålen.

Eventuellt överbliven grönkål går utmärkt att frysa in, och ryggbiffen kan användas till ett läckert smörrebröd. Tänk rostbiffsmörgås de luxe.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Dragonkyckling

Den här rätten har sitt ursprung i ett recept Bull hittade på köket.se en vardagseftermidddag då han inte visste vad han skulle laga för någon kvällsmat. Vi har i [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Skomakarlåda på Bulls vis
Skomakarelåda på Bulls vis är serverad

Och vad är det för speciellt med vår variant? Vi gör den på ryggbiff, istället för oxfilé. Med det är ganska vanligt förekommande. Vi har trattkantareller i såsen. Dessu [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Go to top