Grönkål är en god, men ofta försummad grönsak. Den kan användas till mycket mer än grönkålsoppa och julbordets långkål. Här smaksätter vi med fänkål och rökt fläsk, och serverar med helstekt ryggbiff.

Recept

Räcker till 4 personer

Ett stycke ryggbiff strax under kilot
400 gr grönkål
1 fänkål
4 dl vispgrädde
200 gr varmrökt sidfläsk (kan ersättas med bacon)
1 msk dijonsenap
Smör till stekning
Salt och svartpeppar

Beskrivning

Sätt ugnen på 100 grader. Stek köttet i en stekpanna, så det får fin färg runt om. Salt och peppra. Sätt in steken i ugnen, låt stå tills innertemperaturen är 56 - 58 grader. Ett utmärkt alternativ till ugnen är att köra ryggbiffen i sous vide. Då ställer man in 4 timmar och 57,5 grader på sin sous vide-stav och bryner då köttet först efter sous vide badet.

Skölj och repa grönkålen. Skiva fänkålen i tunna skivor.  Koka båda i saltat vatten till de mjuknad något.

Tärna fläsket och stek i smör. Rör ned kålen i fläsk fräset. Häll gräden, tillsätt senapen, och smaka av med salt och peppar. Låt puttra långsamt några minuter.

När köttet är färdigt ugnen, tag ut och låt det vila några minuter. Skiva sedan köttet tunt och servera med den gräddkokta kålen.

Eventuellt överbliven grönkål går utmärkt att frysa in, och ryggbiffen kan användas till ett läckert smörrebröd. Tänk rostbiffsmörgås de luxe.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara