Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

 Bortsätt från marinaden är förfarandet det samma som för vår heta  jerk chicken vi presenterade tidigare i somras. Marinden är inspirerad av det sydeuropeska köket, man skulle även kunna kalla den provensalsk. Rätten är snabbt tillagad, men köttet ska ligga i sin marinad minst 8 timmar, gärna över natten. Så det krävs lite förberedelser.

Medelhavskyckling 3

Recept

Anpassad för 2 - 3 personer (någon brukar vara hungrig och äter två kycklingklubbor). Har man inte tillgång till färska örtkryddor, kan man byta ut dessa till torkade sådana 

1 paket färska kycklingklubbor, innehåller i regel 4 st

Marinad

 2 kvistar oregano

2 kvistar dragon

5 kvistar timjan

2 vitlöksklyftor

1 chili, vi använder Cayenne Long Slim, den är ganska het

1 tsk dijonsenap

1/2 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1,5 dl vitt vin

1 tsk flingsalt

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att röra i hop marinaden. Kvistarna från örterna repas, och bladen hackas. Chili skivas i tunna skivor. Blanda i hop vin, olja, salt vinäger och senap i en bunke. Pressa ned viltöksklyftorna i denna. Häll i övriga ingredienser och rör ihop.

Skär ett runtgående snitt runt leden på kycklingklubborna. Skär även en par snitt i köttet på båda sidor om leden. På detta sätt blir värmefördelningen bättre under grillning, samt så träcker marinaden bättre in i köttet.

Ta nu fram en kraftig plastpåse, fryspåse, i storlek 3 liter. Varva kycklingklubbor och marinad ned i denna påse. Försegla påsen genom att knyta ihop den. Stoppa in påsen i kylen. Vänd påsen några gånger under marinering, så att allt blir jämt marinerat.

Medelhavskycklingen är marinerad och klar för grillen

Här är kycklingen färdigmarinerad, och klar för grillen.

Vi grillningen använder vi  klotgrill. Vi grillar under lock på indirekt värme, cirka 200 grader. Vi lägger en rejäl näve blötlagda rökspån på kolen, gärna spån från äppleträd. Grilltiden är cirka 30 minuter, men för bästa resultat använd en grilltermometer, köttet är färdigt vid 77 grader. Vår grilltermometer rekomenderar 83 grader för kyckling, men då blir det lite väl torrt.

Medelhavskyckling grillas

Grillning pågår

 

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Pommes frites
Bullobratts pommes fites

Pommes frites kan vara härliga, frasiga och läckra. Helt enkelt underbart goda. Eller kan det vara en mjuk, blöt och oljig historia som inte är särkilt aptitlig. Hemligheten m [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Go to top