Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska örkryddor, vilök, chill och vitt vin.

 Bortsätt från marinaden är förfarandet det samma som för vår heta  jerk chicken vi presenterade tidigare i somras. Marinden är inspirerad av det sydeuropeska köket, man skulle även kunna kalla den provensalsk. Rätten är snabbt tillagad, men köttet ska ligga i sin marinad minst 8 timmar, gärna över natten. Så det krävs lite förberedelser.

Medelhavskyckling 3

Recept

Anpassad för 2 - 3 personer (någon brukar vara hungrig och äter två kycklingklubbor). Har man inte tillgång till färska örtkryddor, kan man byta ut dessa till torkade sådana 

1 paket färska kycklingklubbor, innehåller i regel 4 st

Marinad

 2 kvistar oregano

2 kvistar dragon

5 kvistar timjan

2 vitlöksklyftor

1 chili, vi använder Cayenne Long Slim, den är ganska het

1 tsk dijonsenap

1/2 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1,5 dl vitt vin

1 tsk flingsalt

Gör så här, på ett ungefär.

Börja med att röra i hop marinaden. Kvistarna från örterna repas, och bladen hackas. Chili skivas i tunna skivor. Blanda i hop vin, olja, salt vinäger och senap i en bunke. Pressa ned viltöksklyftorna i denna. Häll i övriga ingredienser och rör ihop.

Skär ett runtgående snitt runt leden på kycklingklubborna. Skär även en par snitt i köttet på båda sidor om leden. På detta sätt blir värmefördelningen bättre under grillning, samt så träcker marinaden bättre in i köttet.

Ta nu fram en kraftig plastpåse, fryspåse, i storlek 3 liter. Varva kycklingklubbor och marinad ned i denna påse. Försegla påsen genom att knyta ihop den. Stoppa in påsen i kylen. Vänd påsen några gånger under marinering, så att allt blir jämt marinerat.

Medelhavskycklingen är marinerad och klar för grillen

Här är kycklingen färdigmarinerad, och klar för grillen.

Vi grillningen använder vi  klotgrill. Vi grillar under lock på indirekt värme, cirka 200 grader. Vi lägger en rejäl näve blötlagda rökspån på kolen, gärna spån från äppleträd. Grilltiden är cirka 30 minuter, men för bästa resultat använd en grilltermometer, köttet är färdigt vid 77 grader. Vår grilltermometer rekomenderar 83 grader för kyckling, men då blir det lite väl torrt.

Medelhavskyckling grillas

Grillning pågår

 

 

 

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Skånska äggakaka med stekt fläsk

När Bull känner sig lokalpatriotisk, kan det hända att han lagar denna klassiker bland skånsk husmanskost. Givetvis är vår variant  glutenfri. Att servera rårörda ling [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Go to top