Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Tidigare då vetemjöl förekom i Bulls kök bakade han gärna, men genom att arbeta med glutenfria mjölmixer dödades detta intresse. Men när Bull upptäckte xantangummi väcktes intresset till liv för bakning på nytt. För med xantangummi får man de egenskaper i degen som gluten ger en vetedeg. Degen blir smidig och kan bearbetas på vanligt sätt, knådas och kavlas. Så nu är det slut med klistriga, kladdiga degar och svårdiskade redskap. Och brödet blir saftigt med fin konsistens.

Så nu ville han lära sig mera, och kort därefter inköptes boken ”Helt glutenfritt” av Jessica Frej och Marta Blohm. Denna bok har varit en stor inspirationskälla. Så om man vill lära sig att baka glutenfria matbröd, så köp denna bok. Ursprunget till receptet som presenteras här kommer från denna bok. 

Precis som traditionell vetemjölsbakning behöver degen tid att jäsa om brödet ska bli riktigt bra. Så använd kall degvätska och kalljäs gärna. Däremot har vi märkt att man behöver tillsätta lite socker för att få fart på jäsningen när man bakar på ris, majs och potatismjöl. Men detta socker förbrukas under jäsningen, så det sätter ingen smak på den färdiga produkten.

Baguetterna är givetvis absolut godast nybakade, men det fungerar bra att frysa in dem.

baguett på skärbräda

Recept 

Receptet ger fyra ganska små baguetter

4 dl kallt vatten
1/3 paket jäst
150 gram rismjöl
50 gram majsmjöl
150 gram potatismjöl
½ dl neutral matolja
1 äggvita
1 msk socker
1 ½ tsk salt
10 gram fiberhusk
10 gram xantangummi

Gör så här, på ett ungefär

Vi blandar degen i en matberedare. Börja med att lösa upp jäst, socker och salt i vattnet. Rör därefter ned övriga ingredienser förutom xantangummi och fiberhusk. Blanda väl, låt matberedaren vispa runt smeten i ett par, tre minuter. I det här läget ser det mer ut som välling än en deg. Men lugn, xantangummi och fiberhusk kommer att göra sin magi. Så rör nu i dessa och vispa en minut till. Nu kommer degen att tjockna, det tar några minuter.

Nu ska degen jäsa. I rumstemperatur ska den jäsa i minst två timmar, gärna tre. Man kan även låta den jäsa i kylskåp över natten.

Därefter är det tid att baka ut bröden. Använd rismjöl vid utbakningen. Dela degen i fyra delar och forma till baguetter. Lägg dessa på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Täck över med en bakduk. Låt jäsa i en timme.

Sätt ugnen på 225 grader, varmluft oh ovanvärme. Skåra baguetterna lite lätt på sneden och pensla dem med vatten. Enklare än att pensla är att duscha dem lite lätt med en sprayflaska fylld med vatten. Grädda i cirka 30 minuter.

Nybakade glutenfria baguetter står och svalnar

Precis utagna ur ugnen

baguette i korg

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Modern hasselbackspotatis

Detta är återigen en av barndomens höjdarrätter som vi har tagit in i vårt kök. Men smaken förändras, så vi har anpassat receptet en [ ... ]

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Glutenfritt naanbröd
Glutenfritt naanbröd

I vårt glutenfria kök väljer vi oftast bort brödet, det blir enklast så. Speciellt då vi försöker hålla kolhydraterna på en hyfsat låg nivå. Men nu försöker vi få ti [ ... ]

Plankstek på oxfilé
Plankstek på oxfilé

Varför inte en planka? - tänkte Bull. Så glad i hågen åkte han och köpte lämpliga planksteksbrädor av ek. Under tiden dessa "brändes" in, funderade Bull ut hur hans först [ ... ]

Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Go to top