×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Tidigare då vetemjöl förekom i Bulls kök bakade han gärna, men genom att arbeta med glutenfria mjölmixer dödades detta intresse. Men när Bull upptäckte xantangummi väcktes intresset till liv för bakning på nytt. För med xantangummi får man de egenskaper i degen som gluten ger en vetedeg. Degen blir smidig och kan bearbetas på vanligt sätt, knådas och kavlas. Så nu är det slut med klistriga, kladdiga degar och svårdiskade redskap. Och brödet blir saftigt med fin konsistens.

Så nu ville han lära sig mera, och kort därefter inköptes boken ”Helt glutenfritt” av Jessica Frej och Marta Blohm. Denna bok har varit en stor inspirationskälla. Så om man vill lära sig att baka glutenfria matbröd, så köp denna bok. Ursprunget till receptet som presenteras här kommer från denna bok. 

Precis som traditionell vetemjölsbakning behöver degen tid att jäsa om brödet ska bli riktigt bra. Så använd kall degvätska och kalljäs gärna. Däremot har vi märkt att man behöver tillsätta lite socker för att få fart på jäsningen när man bakar på ris, majs och potatismjöl. Men detta socker förbrukas under jäsningen, så det sätter ingen smak på den färdiga produkten.

Baguetterna är givetvis absolut godast nybakade, men det fungerar bra att frysa in dem.

baguett på skärbräda

Recept 

Receptet ger fyra ganska små baguetter

4 dl kallt vatten
1/3 paket jäst
150 gram rismjöl
50 gram majsmjöl
150 gram potatismjöl
½ dl neutral matolja
1 äggvita
1 msk socker
1 ½ tsk salt
10 gram fiberhusk
10 gram xantangummi

Gör så här, på ett ungefär

Vi blandar degen i en matberedare. Börja med att lösa upp jäst, socker och salt i vattnet. Rör därefter ned övriga ingredienser förutom xantangummi och fiberhusk. Blanda väl, låt matberedaren vispa runt smeten i ett par, tre minuter. I det här läget ser det mer ut som välling än en deg. Men lugn, xantangummi och fiberhusk kommer att göra sin magi. Så rör nu i dessa och vispa en minut till. Nu kommer degen att tjockna, det tar några minuter.

Nu ska degen jäsa. I rumstemperatur ska den jäsa i minst två timmar, gärna tre. Man kan även låta den jäsa i kylskåp över natten.

Därefter är det tid att baka ut bröden. Använd rismjöl vid utbakningen. Dela degen i fyra delar och forma till baguetter. Lägg dessa på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Täck över med en bakduk. Låt jäsa i en timme.

Sätt ugnen på 225 grader, varmluft och ovanvärme. Skåra baguetterna lite lätt på sneden och pensla dem med vatten. Enklare än att pensla är att duscha dem lite lätt med en sprayflaska fylld med vatten. Grädda i cirka 30 minuter.

Nybakade glutenfria baguetter står och svalnar

Precis utagna ur ugnen

baguette i korg

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Biff Vindaloo
Biff Vindaloo med ris och naan

Vi tillagar här en indisk gryta med oxkött, vilket är lite motsägelsefullt. Hade Bull fått bestämma hade vi lagat grytan på lammbog. Men det finns inga heliga kor där vi bo [ ... ]

Pão de Queijo - Brasilianska ostbröd
Pão de Queijo -  Brasilianska ostbröd

En positiv sak med att arbeta i den akademiska världen är att man tillsammans med gästforskare och utbytesstudenter får  influenser från andra delar av världen. På dett [ ... ]

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Nudelwok med Pak Choi och nötfärs
Nudelwok i pannai

Den här rätten tillagar man snabbt och enkelt. Och den smakar gott med sina asieninfluerade smaker. Den smaksätts med bland annat ingefära, vitlök, chili och ostronsås. Risnu [ ... ]

Go to top