×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Att mäta är att veta. Bör det åtminstonde vara, men måttangivelser i recept har ibland lite mer att önska. Här diskuterar vi vikten av att ha kontroll på vikt, volym och temperatur vid matlagningen.

När man lagar nya rätter från recept bör ens egna uppmätta mängder av ingående råvaror stämma något så när med receptförfattarens angivna. Om man då läser om rågade kaffekoppar med mjöl, strukna teskedar med salt och en näve socker så är tolkningen väldigt fri. Det kan bli bra ändå, det kan bli som receptförfattaren avsåg. Men det blir lite som ett lotteri i vilket man drar desto fler nitlotter desto ovanare man är att tillaga den beskrivna rätten.

Tre parametrar man bör ha kontroll på och att mäta på i köket är:

  • Vikt
  • Volym
  • Temperatur

Vågar och måttsats

Vikt och volym

Vikt är oftast bättre angivelse än volym. Som expempel: 100 gram mjöl är alltid 100 gram, oavsett om man packar det i kärlet eller häller upp det luftigt. Volymen varierar däremot.Vi kommer därför allt mer använda oss av viktangivelser i våra recept. En eller två bra vågar bör finnas i köket. Själv har vi en mindre våg med noggrannhet på tiondels gram och en lite större med noggrannhet på grammet. 

Volym bör anges i volymmått. Men nu är det allmänt vedertagit att skriva kryddmått, tesked, och matsked i recepten. Det har även vi gjort. Använd en måttsats för att mäta upp dessa, ta ingen matsked ur bestickslådan. Dessa definitioner gäller: 

  • 1 mastsked = 15 milliliter
  • 1 tesked = 5 milliliter
  • 1 kryddmått = 1 milliliter

digital termometer med två sonder

Temperatur

Vi börjar med några exmpel där man utgår rätt temperatur har uppnåtts när något annat inträffar eller, ännu häftigare, något som kommer hända om vi inte agerar i tid.

Sätt ugnen på 100 grader. Rostbiffen är klar när kärntemperaturen har uppnätt 55 grader, eller låt steken stekas i ugnen i 1 timme och 15 minuter. Vilken angivelse ger bra resultat flest gånger?

Tidsangivelsen stämmer för en viss storlek på steken, vid en viss starttemperatur i kärnan av rostbiffen. Har man uppnått rätt kärntemperatur är bifffen klar oavsett.

Eller när man gör glass. Värm upp smeten under omrörning till strax innan den börja koka eller värm upp under upprörning till temperatur är 85 grader.

Om man är konditor och gör glass flera gånger i månaden vet man nog när smeten strax kommer att koka. Men som glad amatör är det mycket säkrare att mäta, för när det börja koka - då är det försent. Det är därför säkrare att mäta även om man är en skicklig kock eller konditor.

En anledning till att sous vide är så populärt är den hela tiden ger bra resultat vilket beror till stor del på att temperaturen alltid blir rätt, aldrig för hög och aldrig för låg. Så införskaffa någon eller ännu hellre några bra temperaturmätare i  olika varianter. För ugn och grill behöver man ha temperaturgivare som tåler den höga temperaturen. För grill och rök är det bra med två givare så att man kan ha kontroll på både grilltemperatur och köttet kärntemperatur.

Vi kommer att försöka att leva som vi lär och skriva ut önskad sluttemperatur i stället för tillagningstid i våra recept.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Mör karré med mustig svampsky
Karré med svampsky i pannan

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Go to top