Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant.

Nu har vi inte något emot att ha grädde i maten, snarare tvärtom. Men potatisgratängen blir faktiskt bättre utan grädde.

Denna potatisrätt passar utmärkt till rökt fisk, så som varmrökt lax eller sik. Då kompletterar man med en sallad, och gärna en flaska av den röda riojan Faustino nummer sju. När vi har fått rostbiff över, brukar vi servera denna kallskuren tillsammans med stekt lök och denna potatisgratäng.

potatis och lök skivas till en gratäng

Potatis och lök skivas till gratängen. Bull gör detta med kniv då han anser att detta blir bättre, snabbare och enklare än att plocka fram matberedaren.

Recept

Mängden är lagom för 2 vuxna. Nu varierar storlekarna på lök och potatis, och därför får man ibland öka eller minska antalet av dessa. Man kan ju skriva normalstora i receptet, men vilken storlek på lök eller potatis är normal?

4 skivade potatisar
1 dl vatten
1 kycklingbuljongstärning
1 skivad gul lök
Riven ost (emmentaler/greve' och parmesan)
Salt och peppar
Smör

potatis och lök varvad i gratängformen

Potatis och lök på plats i formen. Nu ska buljongen hällas över, därefter störs osten över. Till sist hyvlas lite smör över osten.

Beskrivning

Smörj en eldfast form. Kok upp vattnet tiilsammans med buljongtärningen. Lägg i potatis, och lök i lager i formen. Strö över riven ost på mellan lagren av lök och potatis, det brukar bli endast ett lager med ost när vi lagar endast för oss två. Häll över buljongen innan man strör ost över. Lägg lite smörklickar på det sista ost lagret. 

Ställ in i ugn, 200 °C, varmluft och övervärme. Den behöver gräddas i 40 - 45 minuter. När det har kokt i buljongen i 20 minuter, då vet man att gratängen är klar att äta. Låt den gärna vila någon minut efter den har tagits ut ur ungnen, innan servering.

potatisgratängen är klar att servera

Potatisgratäng gräddad och klar att servera.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Pizza bakad i grillen
Nygräddad glutenfri pizza

Ett av våra mest populära rececpt är vår glutenfria pizza. Det har gått flera år sedan vi publicerade detta, och sedan dess har vi förfinat hantverket. Här presenterar vi v [ ... ]

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Go to top