×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Första gången Bull skulle göra potatisgratäng åt Bratt, blev Bratt lite konfunderad och frågade: –Ska du inte ha grädde i gratängen? Nu kan inte Bratt tänka sig någon annan potatisgratäng än Olles buljongvariant.

Nu har vi inte något emot att ha grädde i maten, snarare tvärtom. Men potatisgratängen blir faktiskt bättre utan grädde.

Denna potatisrätt passar utmärkt till rökt fisk, så som varmrökt lax eller sik. Då kompletterar man med en sallad, och gärna en flaska av den röda riojan Faustino nummer sju. När vi har fått rostbiff över, brukar vi servera denna kallskuren tillsammans med stekt lök och denna potatisgratäng.

potatis och lök skivas till en gratäng

Potatis och lök skivas till gratängen. Bull gör detta med kniv då han anser att detta blir bättre, snabbare och enklare än att plocka fram matberedaren.

Recept

Mängden är lagom för 2 vuxna. Nu varierar storlekarna på lök och potatis, och därför får man ibland öka eller minska antalet av dessa. Man kan ju skriva normalstora i receptet, men vilken storlek på lök eller potatis är normal?

4 skivade potatisar
1 dl vatten
1 kycklingbuljongstärning
1 skivad gul lök
Riven ost (emmentaler/greve' och parmesan)
Salt och peppar
Smör

potatis och lök varvad i gratängformen

Potatis och lök på plats i formen. Nu ska buljongen hällas över, därefter störs osten över. Till sist hyvlas lite smör över osten.

Beskrivning

Smörj en eldfast form. Kok upp vattnet tiilsammans med buljongtärningen. Lägg i potatis, och lök i lager i formen. Strö över riven ost på mellan lagren av lök och potatis, det brukar bli endast ett lager med ost när vi lagar endast för oss två. Häll över buljongen innan man strör ost över. Lägg lite smörklickar på det sista ost lagret. 

Ställ in i ugn, 200 °C, varmluft och övervärme. Den behöver gräddas i 40 - 45 minuter. När det har kokt i buljongen i 20 minuter, då vet man att gratängen är klar att äta. Låt den gärna vila någon minut efter den har tagits ut ur ungnen, innan servering.

potatisgratängen är klar att servera

Potatisgratäng gräddad och klar att servera.

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Mör karré med mustig svampsky
Karré med svampsky i pannan

Samtidigt som vi funderade på hur vi kunde utnyttja de matvaror vi hade i frysen, passerade ett recept på Salisbury Steak i det sociala flödet på nätet. Detta ledde till att d [ ... ]

Klassisk rödkål
Rödkål förpackas för infrysning

I vår trädgård har vi odlat lite rödkål och nu på senhösten kunde vi skörda två små rödkålshuvuden.  Det blev lite höstpyssel för oss hemodlare, då vi av dessa  [ ... ]

Gazpacho

När man ska servera lunch på en av årets varmaste dagar, vad passar då inte bättre än en isad gazpacho? 

Makhlama
Bulls tolkning av makhlama

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Zucchinigratäng
En stor zucchini

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Hot and spicy jerk chicken
Kycklingklubbor på grillen

Här presenterar vi vår variant på grillad jerk chicken. Här fokuserar vi på hetta och krydda i marinaden, och låter det söta och fruktiga träda tillbaka. Absolut något fö [ ... ]

Go to top