Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

En kryddig panna med köttfärs och ägg som har sitt ursprung från Irak. En god och snabblagad rätt, som passar bra de dagar man inte vill stå allt för länge i köket.

Makhlama på BulloBratts vis.

I Irak lär denna panna ätas till frukost eller brunch, vi äter den till lunch eller middag. Denna rätt förekommer i en mängd olika varianter och förekommer i en stor del av världen. Det förekommer tydligen även en norsk variant, hur denna är har vi dock ingen aning om.

Receptet vi presenterar här är vår egna, personliga tolkning. Vi smaksätter med bland annat vitlök, lite chili, curry och spiskummmin. Ett glutenfritt pitabröd och lite sallad passar bra att servera till.

Recept

Lagom för en middag till två.

500 gr nötfärs. Eller lammfärs om alla som deltar i måltiden gillar lamm.
4 ägg.
1 gul lök, av normal storlek. Är de små så ta två!
3 vitlöksklyftor.
2 stora tomater.
1 knippe salladslök.
1 röd thaichili.
1 tsk currypulver.
1 tsk malen spiskummin.
Färsk persilja.
Körsbärstomater.
Salt och peppar.
Olivolja för stekning.

Gör så här, på ett ungefär.

Skala och hacka löken, man kan hacka den ganska grovt. Skala och skiva vitlöksklyftorna tunt. Tärna de stora tomaterna i centimeter stora bitar. Skär ned salladslöken i centimeter långa bitar. Även chilin skärs ned i tunna skivor. Smaka gärna av chilin, styrkan varierar mycket och man vill inte överdosera.

Hetta upp en stekpanna. Börja med att fräsa löken mjuk. Tillsätt därefter vitlök,chili, curry och spiskummin. Låt kryddorna fräsa ihop med löken en stund. Vänd sedan nedan ned köttfärsen. Färsen ska bli genomstekt och finfördelad. Tillsätt de tärnade tomaterna och hälften av saladslöken. Låt fräsa under lätt omrörning till tomaterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Då är det tid att tillsätta äggen. Gör en grop för varje ägg i färsröran. Knäck äggen och häll ned försiktig i vars sin grop. Låt steka på låg värme under lock tills äggen stelnar. Under tiden man väntar på äggen att stelna, halvera körsbärstomaterna och hacka persiljan grovt.

När äggen är nästan klara, lägg på körsbärstomaterna. Låt fräsa vidare under lock i knappt en minut. Strö därefter över persilja och resten av salladslöken.

Då är det klart att servera. Toppa gärna med lite nymald svartpeppar. Rätten serveras direkt ur pannan.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Calamares enligt Bull
Calamares på Bullobratt's vis

Bull tycker om bläckfisk i alla former, men Calamares a la Romana är ofta för mycket frityrsmet och för lite bläckfisk. Därför tillagar och serverar Bull sina bläckfiskring [ ... ]

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Fried rice med kyckling
Fired rice med kyckling på Bulls vis

Detta är en klassisk asiatisk street food rätt, eller kan kanske kallas för en asiatisk pyttipanna. Man kan variera denna rätt, med olika grönsaker eller byta ut kycklingen  [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Go to top