Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då vi var tvungna att ta hand om dessa jättestora zucchinis.

 Vi smaksätter med färsk timjan och vitlök. Därtilll rör vi ned vispgrädde och riven parmesanost. Det ger smaker som gifter sig fint.

Rätten kom till när vi skulle göra stekt zucchin efter ett recept på arla.se, men så fick vi lite idéer under tillagningen och helt plötsligt stod det en gratäng på matbordet. Det blev så lyckat att vi fortsatte att laga denna gratäng gång på gång under zucchinins hela skördetid. 

Zucchini till gratängen. Några skivor räcker ...

Zucchini till gratängen. Några skivor räcker ...

Kärnorna i dessa stora frukter är inget problem, de märks inte i den färdiga rätten. Problemet är snarare att förbruka allt i den takt som det skördas.

Recept

Mängderna avser en gratäng för två personer.

  • Zucchini, skuren i bitar. Att ange korrekt mängd här är svårt. Man får gå på känsla och erfarenhet.
  • Ett par vitlöksklyftor
  • Färsk timjan, repa några kvistar.
  • Riven parmesan. Cirka tre deciliter riven ost
  • Vispgrädde, ungefär en deciliter
  • Smör
  • 1 hönsbuljongtärning
  • Vitpeppar, grovmalen

Gör så här, på ett ungefär

Skala och skiva vitlöken. Skär zucchinin i bitar, ca 2 - 3 cm.

Ta fram en kastrull. Mal vitpepparn i den torra kastrullen och sätt på värme. Pepparn vill vi nämligen ha något rostad, man får fram en väldigt fin smak på så sätt. Därefter lägger man när en rejäl klick smör. Håll koll på värmen då smöret inte får brynas. I med vitlöken, den ska stekas mjuk i smöret utan att ta färg. Rör ned zucchinin och låt den fräsa med i några minuter.  

Därefter tillsätt grädde, timjan och buljongtärning. Tänk på att zucchinin släpper ifrån sig mycket vätska under tillagningen så var sparsam med att hälla på grädde. Låt koka upp och låt det puttra tills buljongen har löst upp sig i vätskan. Rör sedan ned hälften av osten. Sedan är det klart för gratinering.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft och ovanvärme. Smöra en lagom stor gratängform. Häll över innehållet i kastrullen till formen. Strö över resten av osten. Sätt in formen i ugnen och låt gratinera i 10 minuter.

 

Zuchinnigratäng

Gratängen är klar att serveras!

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

söndag, 24 november 2024 09:36

Att baka med surdeg passar utmärkt i det glutenfria köket. Brödet blir saftigare, godare och får dessutom lite längre hållbarhet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka