×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då vi var tvungna att ta hand om dessa jättestora zucchinis.

 Vi smaksätter med färsk timjan och vitlök. Därtilll rör vi ned vispgrädde och riven parmesanost. Det ger smaker som gifter sig fint.

Rätten kom till när vi skulle göra stekt zucchin efter ett recept på arla.se, men så fick vi lite idéer under tillagningen och helt plötsligt stod det en gratäng på matbordet. Det blev så lyckat att vi fortsatte att laga denna gratäng gång på gång under zucchinins hela skördetid. 

Zucchini till gratängen. Några skivor räcker ...

Zucchini till gratängen. Några skivor räcker ...

Kärnorna i dessa stora frukter är inget problem, de märks inte i den färdiga rätten. Problemet är snarare att förbruka allt i den takt som det skördas.

Recept

Mängderna avser en gratäng för två personer.

  • Zucchini, skuren i bitar. Att ange korrekt mängd här är svårt. Man får gå på känsla och erfarenhet.
  • Ett par vitlöksklyftor
  • Färsk timjan, repa några kvistar.
  • Riven parmesan. Cirka tre deciliter riven ost
  • Vispgrädde, ungefär en deciliter
  • Smör
  • 1 hönsbuljongtärning
  • Vitpeppar, grovmalen

Gör så här, på ett ungefär

Skala och skiva vitlöken. Skär zucchinin i bitar, ca 2 - 3 cm.

Ta fram en kastrull. Mal vitpepparn i den torra kastrullen och sätt på värme. Pepparn vill vi nämligen ha något rostad, man får fram en väldigt fin smak på så sätt. Därefter lägger man när en rejäl klick smör. Håll koll på värmen då smöret inte får brynas. I med vitlöken, den ska stekas mjuk i smöret utan att ta färg. Rör ned zucchinin och låt den fräsa med i några minuter.  

Därefter tillsätt grädde, timjan och buljongtärning. Tänk på att zucchinin släpper ifrån sig mycket vätska under tillagningen så var sparsam med att hälla på grädde. Låt koka upp och låt det puttra tills buljongen har löst upp sig i vätskan. Rör sedan ned hälften av osten. Sedan är det klart för gratinering.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft och ovanvärme. Smöra en lagom stor gratängform. Häll över innehållet i kastrullen till formen. Strö över resten av osten. Sätt in formen i ugnen och låt gratinera i 10 minuter.

 

Zuchinnigratäng

Gratängen är klar att serveras!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Att laga goda spareribs på vintern
Kamben tillagade med sousvide

Revben och kamben är något Bull gärna lagar under sommaren på klotgrillen med låg värme, mycket rökflis och under lång tid. Det brukar bli underbart gott. Men nu är det vi [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Kvibillesås
Blue cheese-sås serverad till rostas och duchessepotatis

Sås med Kvibille ädelost gör Bull och Bratt i tre olika varianter som alla presenteras här, tillsammans med ett recept på den mest eleganta versionen.

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Kartoffelsalat von der Autobahn
Tillredning av "Kartoffelsalat von der Autobahn"

En ljummen potatissallad. Receptet har inspirerats efter den typ av potatissallad som ofta serveras vid matställena längs de tyska motovägarna.

Go to top