Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Zucchiniplantor har en förmåga att producera mycket, och detta under en kort tid. Glömmer man att skörda några dagar så blir frukterna riktigt stora. Denna rätt kom till då vi var tvungna att ta hand om dessa jättestora zucchinis.

 Vi smaksätter med färsk timjan och vitlök. Därtilll rör vi ned vispgrädde och riven parmesanost. Det ger smaker som gifter sig fint.

Rätten kom till när vi skulle göra stekt zucchin efter ett recept på arla.se, men så fick vi lite idéer under tillagningen och helt plötsligt stod det en gratäng på matbordet. Det blev så lyckat att vi fortsatte att laga denna gratäng gång på gång under zucchinins hela skördetid. 

Zucchini till gratängen. Några skivor räcker ...

Zucchini till gratängen. Några skivor räcker ...

Kärnorna i dessa stora frukter är inget problem, de märks inte i den färdiga rätten. Problemet är snarare att förbruka allt i den takt som det skördas.

Recept

Mängderna avser en gratäng för två personer.

  • Zucchini, skuren i bitar. Att ange korrekt mängd här är svårt. Man får gå på känsla och erfarenhet.
  • Ett par vitlöksklyftor
  • Färsk timjan, repa några kvistar.
  • Riven parmesan. Cirka tre deciliter riven ost
  • Vispgrädde, ungefär en deciliter
  • Smör
  • 1 hönsbuljongtärning
  • Vitpeppar, grovmalen

Gör så här, på ett ungefär

Skala och skiva vitlöken. Skär zucchinin i bitar, ca 2 - 3 cm.

Ta fram en kastrull. Mal vitpepparn i den torra kastrullen och sätt på värme. Pepparn vill vi nämligen ha något rostad, man får fram en väldigt fin smak på så sätt. Därefter lägger man när en rejäl klick smör. Håll koll på värmen då smöret inte får brynas. I med vitlöken, den ska stekas mjuk i smöret utan att ta färg. Rör ned zucchinin och låt den fräsa med i några minuter.  

Därefter tillsätt grädde, timjan och buljongtärning. Tänk på att zucchinin släpper ifrån sig mycket vätska under tillagningen så var sparsam med att hälla på grädde. Låt koka upp och låt det puttra tills buljongen har löst upp sig i vätskan. Rör sedan ned hälften av osten. Sedan är det klart för gratinering.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft och ovanvärme. Smöra en lagom stor gratängform. Häll över innehållet i kastrullen till formen. Strö över resten av osten. Sätt in formen i ugnen och låt gratinera i 10 minuter.

 

Zuchinnigratäng

Gratängen är klar att serveras!

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Tonic syrup

Att koka ihop sin egen tonic till sommarens Gin och Tonics är både snabbt och enkelt gjort. Det blir en tonicsirap som man späder med kolsyrat vatten efter smak och behov.

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Rabarberpaj
Glutenfri rabarberpaj

I maj är rabarberna mjäla och fina. Då passar det bra att laga en paj på sina egna rabarber. Nu har vi dessutom fått till en glutenfri pajdeg som både är lättarbetad och ge [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Go to top