Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Att göra kroppkakorna glutenfria är enkelt. Ersätt vetemjölet med potatismjöl. Det är allt. Inga andra tillsattser behövs. 

För den goda smakens skull tillsätter vi lite brynt smör i smeten. Brynt smör är en ofta förbisedd smakhöjare, passar på många ställen. Vidare har vi bytt ut rimmat fläsk mot rökt sådant i fyllningen. Kryddpepparn är borta, istället maler vi ned rikligt med svartpeppar.

Detta är våra förändringar. Övrig tillredning följer ganska väl tradition och gängse normer. Nu till vårt recept.

kroppkakor med brynt smör och lingom

Kroppkakorna serverade med brynt smör och rårörda lingon.

Recept

Detta blir rikligt till två personer, brukar bli över till lunch för en.

Till smeten, eller den bör nog kallas degen.

  • 500 gram mjölig potatis
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 st äggulor
  • 50 gram smör
  • 1 tsk salt

Till fyllningen

  • 1 gul lök
  • 150 gram rökt sidfläsk
  • Svartpeppar från kvarn

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala och koka potatisen. Den kokta potatisen ska sedan pressas (eller stötas, eller finfördelas på annat sätt). Enklast och för bästa resultat är det att använda en potatispress. Bryn nu smöret. Därefter blandas pressad potatis, potatismjöl, äggulor, salt och brynt smör ihop till en slät och smidig deg. Ställ den åt sidan, för nu ska fyllningen göras.

Hacka löken ganska fint. Skär upp fläsket i halvcentimeter stora tärningar. Bryn fläsk och lök under omrörning i lite smör. Kör över med några varv med svartpepparkvarnen. Därmed är fyllningen klar.

Koka därefter upp saltat vatten i en lite större kastrull. I denna ska kroppkakorna kokas.

Forma nu degen till en rulle. Skiva upp denna rulle i 2,5 centimeter breda skivor. Tryck till en fördjupning i vardera skiva. Lägg fyllning i fördjupningen. Vik ihop och forma till en boll. Upprepa!

Fyllning läggs i kroppkakor

Kroppkakorna förses med fyllningen.

Därefter är det dags att koka kroppkakorna. Eller snarare sjuda. Lägg i några stycken åt gången i kastrullen. De är färdig lagade när de flyter upp till ytan, det tar fem till sex, kanske sju minuter. Plocka upp dem då med en hålslev. Fortsätt så, tills alla kroppkakorna är kokta.

Servera dem med lingon, brynt smör och gärna lite stekt fläsk. Blir det över några kroppkakor så blir dessa goda dagen efter om de steks upp i smör.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

BBQ-sås
Bulls BBQsås

Bull kokar ihop denna barbequesås snabbt och smidigt. Den används förutom som sås till grillat, även som glaze att pensla på köttet under grillning. Men ofta går den mesta  [ ... ]

Tomatsoppa
Tomatsoppa med grädde

En liten soppa är alltid gott som förrätt. Här gör vi en ganska het tomatsoppa som vi serverar på tyskt manér med en klick luftigt vispad grädde.

Glutenfria croissanter
Glutenfria croissanter

Vi hittade ett recept på glutenfri smördeg som vi bara var tvungna att prova. Resultatet blev över förväntan, och det första vi bestämde oss att baka med denna deg var efter [ ... ]

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

Krusbärspaj
Krusbärspaj_med vaniljglass

Någon enstaka gång tillagar Bull en dessert. Denna gång skördades krusbär i vår trädgård, då passade det bra att göra en paj på dessa. Självklart är den glutenfri.&nbs [ ... ]

Grillad Medelhavskyckling

Kycklingklubbor är en bra styckbit att lägga på grillen. Smaken varieras med olika marineringar. Denna gång har vi sydeuropeska smaker i marinaden. Det är bland annat färska  [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Go to top