Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Att göra kroppkakorna glutenfria är enkelt. Ersätt vetemjölet med potatismjöl. Det är allt. Inga andra tillsattser behövs. 

För den goda smakens skull tillsätter vi lite brynt smör i smeten. Brynt smör är en ofta förbisedd smakhöjare, passar på många ställen. Vidare har vi bytt ut rimmat fläsk mot rökt sådant i fyllningen. Kryddpepparn är borta, istället maler vi ned rikligt med svartpeppar.

Detta är våra förändringar. Övrig tillredning följer ganska väl tradition och gängse normer. Nu till vårt recept.

kroppkakor med brynt smör och lingom

Kroppkakorna serverade med brynt smör och rårörda lingon.

Recept

Detta blir rikligt till två personer, brukar bli över till lunch för en.

Till smeten, eller den bör nog kallas degen.

  • 500 gram mjölig potatis
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 st äggulor
  • 50 gram smör
  • 1 tsk salt

Till fyllningen

  • 1 gul lök
  • 150 gram rökt sidfläsk
  • Svartpeppar från kvarn

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala och koka potatisen. Den kokta potatisen ska sedan pressas (eller stötas, eller finfördelas på annat sätt). Enklast och för bästa resultat är det att använda en potatispress. Bryn nu smöret. Därefter blandas pressad potatis, potatismjöl, äggulor, salt och brynt smör ihop till en slät och smidig deg. Ställ den åt sidan, för nu ska fyllningen göras.

Hacka löken ganska fint. Skär upp fläsket i halvcentimeter stora tärningar. Bryn fläsk och lök under omrörning i lite smör. Kör över med några varv med svartpepparkvarnen. Därmed är fyllningen klar.

Koka därefter upp saltat vatten i en lite större kastrull. I denna ska kroppkakorna kokas.

Forma nu degen till en rulle. Skiva upp denna rulle i 2,5 centimeter breda skivor. Tryck till en fördjupning i vardera skiva. Lägg fyllning i fördjupningen. Vik ihop och forma till en boll. Upprepa!

Fyllning läggs i kroppkakor

Kroppkakorna förses med fyllningen.

Därefter är det dags att koka kroppkakorna. Eller snarare sjuda. Lägg i några stycken åt gången i kastrullen. De är färdig lagade när de flyter upp till ytan, det tar fem till sex, kanske sju minuter. Plocka upp dem då med en hålslev. Fortsätt så, tills alla kroppkakorna är kokta.

Servera dem med lingon, brynt smör och gärna lite stekt fläsk. Blir det över några kroppkakor så blir dessa goda dagen efter om de steks upp i smör.

 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

En god, glutenfri formfranska
Nybakad glutenfri formfranska

Sagolikt gott är att smörsteka en skiva av detta bröd och ha som bas för att göra en räkmacka i stil med Tore Wretmans toast skagen.

Tjälknöl
Tjälknöl på nötytterlår

En klassiskt tillagningsmetod som ger en mör och saftig stek, likt rostbiff, från ett hårt kött. Detta är ett utmärkt alternativ till sous vide.

Amirs lax med pak choi och ostronskivling

Det är skördetid både för Pak Choi och ostronskivling. Då gäller det att skapa recept som passar säsongen. Efter lite googlande hittade "Amirs lax med brynt sojasmör och pa [ ... ]

Gryta på kycklinglårfilé
Gryta på kycklinglårfilé

Denna snabblagade gryta har smaker av vitt vin, parmesan, timjan, champinjoner och flera sorters lök. Vi gör denna gryta med kycklinglårfiléer, det är möra, goda styckbitar a [ ... ]

Fisk och skaldjursgryta
Fisk och skaldjursgryta med aioli

En mustig gryta som passar utmärkt på råkalla vinterdagar. På vintern är både skaldjur och torsk som bäst, därför lagade vi denna gryta. Kanske lite som bouillabaisse, men [ ... ]

Portvinsås

Vi skapade en för oss ny sås, en portvinssås, som vi serverade till rostbiffstek och potatiskaka.  Mycket lyckat. Den är lättlagad och som sagt riktigt god.

Kroppkakor på Bulls vis
Kroppkakor på Bulls vis

Glutenfria, givetvis! Vi gör den småländska varianten, den med enbart kokt potatis. Men vi har en lite annorlunda smaksättning.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Go to top