Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Lyxig duchessepotatis. smaksatt med västerbottenost och gorgonzola.

Det är en potatisrätt som kräver lite tid och kärlek för att göra. Men man blir smakmässigt väl belönad för sina instatser i köket. Det blir en kraftigt mättande mat då man tillsätter rikligt med ost. smör och ägg därför räcker det med två potatisar per person. En duchessepotatismos ska inte innehålla mjölk eller grädde.

En god måltid skapade vi då dessa potatis serverades med helstekt vildsvinsfilé, grönkålschips och en portvinssky. En riktig höjdare!

Recept

Detta tycker vi blir lagom för två personer

  • 4 - 5 mjöliga normalstora potatisar, gärna King Edward.
  • 1 dl riven västerbottenost.
  • 50 gram Gorgonzola, helst av typen Dolce.
  • 50 gram smör.
  • 2 äggulor
  • salt
  • nymalen svartpeppar.
  • nyriven muskotnöt.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala och koka potatisen. När potisen är kokt, så ska den pressas med en potatispress ned i en kastrull. Att stompa potatisen som när man gör en mos blir inte tillräckligt fint och jämt, därför pressar vi.

Därefter rör vi ned ostarna och smöret i den pressade potatisen. Rör om under lätt värme så att ost och smör smälter och man får en ganska homogen smet. Med lätt värme menas att ost och smör ska smälta med det ska inte koka och absolut inte brynas. Därefter rör man ned äggulorna.

Nu är smeten förhoppningsvis lagom tjock för att kunna spritas. Är den för kraftig får man röra ned lite mer smör.

Smaka av med svartpeppar och muskot. Oftast får man tillräcklig sälta från ost och smör. Om inte så får man tillsättta lite salt.

Sätt nu ugnen på 180 grader, varmluft och ovanvärme. Tag fram en spritspåse med en grov tyll. Vi har en 20 mm stjärntyll. Spritspåsen är tråkig att diska, så vi använder engångspåsar. Spritsa ut snygga toppar av mosen på en bakplåt försedd men bakplåtspapper. Duchessepotatisen ska sedan bakas i cirka 20 minuter, de är klara när de fått en fin färg. 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka