Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Du har godkänt att cookies får placeras på din dator. Detta beslut kan återkallas.

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Lyxig duchessepotatis. smaksatt med västerbottenost och gorgonzola.

Det är en potatisrätt som kräver lite tid och kärlek för att göra. Men man blir smakmässigt väl belönad för sina instatser i köket. Det blir en kraftigt mättande mat då man tillsätter rikligt med ost. smör och ägg därför räcker det med två potatisar per person. En duchessepotatismos ska inte innehålla mjölk eller grädde.

En god måltid skapade vi då dessa potatis serverades med helstekt vildsvinsfilé, grönkålschips och en portvinssky. En riktig höjdare!

Recept

Detta tycker vi blir lagom för två personer

  • 4 - 5 mjöliga normalstora potatisar, gärna King Edward.
  • 1 dl riven västerbottenost.
  • 50 gram Gorgonzola, helst av typen Dolce.
  • 50 gram smör.
  • 2 äggulor
  • salt
  • nymalen svartpeppar.
  • nyriven muskotnöt.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala och koka potatisen. När potisen är kokt, så ska den pressas med en potatispress ned i en kastrull. Att stompa potatisen som när man gör en mos blir inte tillräckligt fint och jämt, därför pressar vi.

Därefter rör vi ned ostarna och smöret i den pressade potatisen. Rör om under lätt värme så att ost och smör smälter och man får en ganska homogen smet. Med lätt värme menas att ost och smör ska smälta med det ska inte koka och absolut inte brynas. Därefter rör man ned äggulorna.

Nu är smeten förhoppningsvis lagom tjock för att kunna spritas. Är den för kraftig får man röra ned lite mer smör.

Smaka av med svartpeppar och muskot. Oftast får man tillräcklig sälta från ost och smör. Om inte så får man tillsättta lite salt.

Sätt nu ugnen på 180 grader, varmluft och ovanvärme. Tag fram en spritspåse med en grov tyll. Vi har en 20 mm stjärntyll. Spritspåsen är tråkig att diska, så vi använder engångspåsar. Spritsa ut snygga toppar av mosen på en bakplåt försedd men bakplåtspapper. Duchessepotatisen ska sedan bakas i cirka 20 minuter, de är klara när de fått en fin färg. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Duchessepotatis
Duchessepotatis smaksatt med västerbotten och gorgonzola

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Virgin Mary Cocktail - en alkoholfri fredagsdrink
Virgin Mary cocktail

Vi tycker det är skönt att koppla av över en drink före maten. Men vId vissa tillfällen är det inte lämpligt med alkohol även om det råkar vara fredagskväll, och då pass [ ... ]

Fredagsdrinken - en DryMartini cocktail
DryMartini

Detta är en klassisk drink som i sin enkelthet brukar passa fint som fördrink innan kvällsmaten en fredagskväll. Får man sedan som på bilden sitta och avnjuta den på terrase [ ... ]

Ångade tigerräkor på en bädd av glasnudlar
Vitlöksräkor med glasnudlar

Här ger vi oss på det kineskiska köket! Detta lär vara en tradionell kinesisk rätt, även om vi inte brukar stöta på den på den lokala kinakrogen. Smaksättningen sker med  [ ... ]

Glutenfria pitabröd
Glutenfria pitabröd i en korg

Ett härligt bröd som man fyller med gyroskött eller falafel, grönsaker och lite dressing. En av dessa rätter man kan sakna när man inte tål vanligt bröd.

Grönkålssoppa med frikadeller
Grönkålsoppan serverad

En kulen höstdag smakar det gott med en het soppa. När vi dessutom har fin grönkål att skörda i vår trädgård passar en grönkålssoppa fint till kvällens middag. Denna sop [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Inlagd jalapeno
Bratts inlagda jalapeno

Vi har drivit upp flera plantor med jalapeno, och de skördade frukterna vill vi lägga in, utan socker eller för den delen inte heller någon annan form av  sötning. Det ka [ ... ]

Go to top