Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Lyxig duchessepotatis. smaksatt med västerbottenost och gorgonzola.

Det är en potatisrätt som kräver lite tid och kärlek för att göra. Men man blir smakmässigt väl belönad för sina instatser i köket. Det blir en kraftigt mättande mat då man tillsätter rikligt med ost. smör och ägg därför räcker det med två potatisar per person. En duchessepotatismos ska inte innehålla mjölk eller grädde.

En god måltid skapade vi då dessa potatis serverades med helstekt vildsvinsfilé, grönkålschips och en portvinssky. En riktig höjdare!

Recept

Detta tycker vi blir lagom för två personer

  • 4 - 5 mjöliga normalstora potatisar, gärna King Edward.
  • 1 dl riven västerbottenost.
  • 50 gram Gorgonzola, helst av typen Dolce.
  • 50 gram smör.
  • 2 äggulor
  • salt
  • nymalen svartpeppar.
  • nyriven muskotnöt.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala och koka potatisen. När potisen är kokt, så ska den pressas med en potatispress ned i en kastrull. Att stompa potatisen som när man gör en mos blir inte tillräckligt fint och jämt, därför pressar vi.

Därefter rör vi ned ostarna och smöret i den pressade potatisen. Rör om under lätt värme så att ost och smör smälter och man får en ganska homogen smet. Med lätt värme menas att ost och smör ska smälta med det ska inte koka och absolut inte brynas. Därefter rör man ned äggulorna.

Nu är smeten förhoppningsvis lagom tjock för att kunna spritas. Är den för kraftig får man röra ned lite mer smör.

Smaka av med svartpeppar och muskot. Oftast får man tillräcklig sälta från ost och smör. Om inte så får man tillsättta lite salt.

Sätt nu ugnen på 180 grader, varmluft och ovanvärme. Tag fram en spritspåse med en grov tyll. Vi har en 20 mm stjärntyll. Spritspåsen är tråkig att diska, så vi använder engångspåsar. Spritsa ut snygga toppar av mosen på en bakplåt försedd men bakplåtspapper. Duchessepotatisen ska sedan bakas i cirka 20 minuter, de är klara när de fått en fin färg. 

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

tisdag, 27 maj 2025 10:04

Klassisk husmanskost – men här tillagar vi den med en liten twist. Löksåsen blir fantastiskt god på det här sättet!

tisdag, 14 januari 2025 10:52

Vi arbetar med att få fram ett glutenfritt alternativ till den danska och tyska grova fullkornsbröden. Och nu börjar det likna något! Vi har fått fram ett gott bröd!

fredag, 03 januari 2025 14:17

Vi plockar gärna svamp på hösten, ofta blir det lite mer än vad vi hinner tillaga och äta färskt. Och då är det lämpligt att torka svamp för att kunna använda i matlagningen under resten av året.

onsdag, 01 januari 2025 14:13

Från att ha varit ett bortglömt redskap i många kök har tryckkokaren gjort en stark comeback, tack vare dess snabbhet, mångsidighet och förmåga att skapa djupa smaker. Vi använder vår tryckkokare...

Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka
Spara