×

Meddelande

EU e-Privacy Directive

Denna webplats använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa innehåll och annonser, och analysera trafik. Information om din användning av webbplatsen delas med annons- och analysföretag vi samarbetar med. Genom att använda vår webplats, så godkänner du att vi får placera dessa typer av cookies på din enhet.

View e-Privacy Directive Documents

Du har tackat nej till cookies. Detta beslut kan återkallas.

Detta kan man kalla potatismos de luxe! Vi smaksätter med både västerbottenost och gorgonzola.

Lyxig duchessepotatis. smaksatt med västerbottenost och gorgonzola.

Det är en potatisrätt som kräver lite tid och kärlek för att göra. Men man blir smakmässigt väl belönad för sina instatser i köket. Det blir en kraftigt mättande mat då man tillsätter rikligt med ost. smör och ägg därför räcker det med två potatisar per person. En duchessepotatismos ska inte innehålla mjölk eller grädde.

En god måltid skapade vi då dessa potatis serverades med helstekt vildsvinsfilé, grönkålschips och en portvinssky. En riktig höjdare!

Recept

Detta tycker vi blir lagom för två personer

  • 4 - 5 mjöliga normalstora potatisar, gärna King Edward.
  • 1 dl riven västerbottenost.
  • 50 gram Gorgonzola, helst av typen Dolce.
  • 50 gram smör.
  • 2 äggulor
  • salt
  • nymalen svartpeppar.
  • nyriven muskotnöt.

Gör så här, på ett ungefär

Börja med att skala och koka potatisen. När potisen är kokt, så ska den pressas med en potatispress ned i en kastrull. Att stompa potatisen som när man gör en mos blir inte tillräckligt fint och jämt, därför pressar vi.

Därefter rör vi ned ostarna och smöret i den pressade potatisen. Rör om under lätt värme så att ost och smör smälter och man får en ganska homogen smet. Med lätt värme menas att ost och smör ska smälta med det ska inte koka och absolut inte brynas. Därefter rör man ned äggulorna.

Nu är smeten förhoppningsvis lagom tjock för att kunna spritas. Är den för kraftig får man röra ned lite mer smör.

Smaka av med svartpeppar och muskot. Oftast får man tillräcklig sälta från ost och smör. Om inte så får man tillsättta lite salt.

Sätt nu ugnen på 180 grader, varmluft och ovanvärme. Tag fram en spritspåse med en grov tyll. Vi har en 20 mm stjärntyll. Spritspåsen är tråkig att diska, så vi använder engångspåsar. Spritsa ut snygga toppar av mosen på en bakplåt försedd men bakplåtspapper. Duchessepotatisen ska sedan bakas i cirka 20 minuter, de är klara när de fått en fin färg. 

Följ oss på

Follow

Se även våra recept på:

Sambal Ollek, vår variant av Sambal Oelek
Sambal Ollek, Bullobratts chilipasta

Vi odlar chili, kanske lite väl mycket chili. Och att ha en burk chilipasta, typ Sambal Oelek, i kylen passar bra för vår matlagning. Men vi gör vår variant lite hetare än or [ ... ]

En god och krämig potatisgratäng
Potatis till en gratäng

Oftast lagar Bull en potatisgratäng med buljong istället för grädde. Men ibland känner man för en lite mer krämig, gräddig variant och då lagar vi gärna gratängen på de [ ... ]

Chili med ostronskivling
Ostronskivling har skördats

Vi köpte ett svamphus så ett tag kunde vi skörda rikliga mängder med ostronskivling i vårt kök. Nu gällde att tänka lite utanför ramarna och skapa nya rätter med mycket o [ ... ]

Sallad nicoise
Sallad nicoise på Bulls vis

Perfekt sensommarmat! Vi gör den med färsk tonfisk halstrad på grillen och egenodlade grönsaker och rotfrukter. Val av grönsaker kan varieras beroende på tillgång.

Ramslöksaioli
Ramslöksaoili

Ramslök har en smak som påminer om vitlök, med inslag av lite gräslök. Detta gör ramlöken utmärkt till att smaksätta en majonäs.

Nobissås
Nobissås

Detta är en sås vi ofta gör på sommaren. Den passar nämligen väldigt bra till grillat. Och färsk gräslök hör sommaren till.

Färsk, glutenfri pasta
Pastamaskin Atlas 150 anno 1984

Att återigen kunna servera en riktigt god pasta är en fröjd! Bull har letat fram sin gamla pastamaskin från gömmorna och fått ihop en bra glutenfri pastadeg.

Glutenfria baguetter
Glutenfri baguette till ostbrickan

Äntligen kan vi baka glutenfria baguetter som lever upp till namnet! Härligt till ostbrickan. Det är nog detta bröd vi har saknat mest i det glutenfria köket.

Go to top